Ефективни домашни средства срещу прекомерно изпотяване

15193
Ефективни домашни средства срещу прекомерно изпотяване
Снимка: iStock

Изпотяването е естествен физиологичен процес, който помага за регулиране на телесната температура и за изхвърляне на токсините от организма. Въпреки това прекомерното изпотяване, известно също като хиперхидроза, може да бъде неприятно и смущаващо за много хора. Макар че са налице медицински лечения, съществуват и няколко ефективни домашни средства, които могат да помогнат за справяне с прекомерното изпотяване. Ето някои от тях:

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е популярно средство за борба с прекомерното изпотяване поради стягащите си свойства. Разредете го с вода и го нанесете върху потните зони с помощта на памучно топче. Оцетът помага за свиване на порите на кожата, като намалява количеството отделяна пот.

Сода за хляб

Содата за хляб действа като естествен дезодорант и може да абсорбира влагата. Смесете малко количество сода за хляб с вода, за да получите паста, и я нанесете върху потните зони. Изплакнете след няколко минути.

Ендокринолог съветва: Защо се изпотяваме много и как да се справим?

Градински чай

Градинският чай се използва от векове за лечение на прекомерно изпотяване. Сварете няколко листа градински чай във вода, оставете я да изстине и след това нанесете течността върху засегнатите зони. Градинският чай може да помогне за намаляване на отделянето на пот и да ви накара да се чувствате по-свежи.

Черен чай

Таниновата киселина, съдържаща се в черния чай, може да помогне за контролиране на прекомерното изпотяване. Сварете малко черен чай, оставете го да се охлади и след това го нанесете върху подмишниците или други потни зони с помощта на памучно топче.

Вещерска леска

Хамамелисът е естествен стягащ агент, който може да стегне кожата и да намали изпотяването. Нанесете екстракт от хамамелис върху засегнатите зони, за да контролирате производството на пот.

Кокосово масло

Кокосовото масло притежава антибактериални свойства и може да помогне за неутрализиране на телесната миризма, причинена от изпотяването. То също така овлажнява кожата, като предотвратява дразненето и дискомфорта.

5 причини, поради които се потите по време на сън и кога да се притеснявате

Лимонов сок

Лимоновият сок е естествена киселина, която може да убие бактериите и да намали изпотяването. Нанесете малко прясно изцеден лимонов сок върху подмишниците или краката си, за да ги запазите сухи и свежи.

Останете хидратирани

Пиенето на много вода помага за регулиране на телесната температура и може да намали нуждата от прекомерно изпотяване.

Носете дишащи материи

Избирайте дрехи, изработени от естествени влакна като памук или лен, които позволяват на въздуха да циркулира и да отвежда влагата.

Намалете стреса

Стресът и тревожността могат да предизвикат прекомерно изпотяване. Използвайте техники за релаксация като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане, за да се справите с нивата на стрес.

Важно е да запомните, че докато тези домашни средства могат да бъдат полезни при леки случаи на изпотяване, хората с тежка хиперхидроза може да се нуждаят от медицинска намеса. Ако домашните средства не осигуряват достатъчно облекчение или ако изпотяването пречи на ежедневието, е необходимо да се консултирате с медицински специалист. Те могат да предложат допълнителни насоки и да препоръчат подходящи лечения, като например антиперспиранти с рецепта или медицински процедури, които да помогнат за ефективното справяне с прекомерното изпотяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com