Ежедневни храни, които са изненадващо хидратиращи

4578
Ежедневни храни, които са изненадващо хидратиращи
Снимка: iStock

Популярните „освежаващи“ храни като диня, краставици и домати получават много действие през по-топлите сезони, а високото им съдържание на вода улеснява потребителите да получат утоляване на жаждата.

Но противно на общоприетото схващане, способността на храната да хидратира човешкото тяло не се основава изцяло на съдържанието на вода.

Наличието на соли, захар и електролити помагат на тялото ни да задържа вода много по-добре, отколкото само вода. Когато губим вода чрез потта на горещо и влажно място или докато тренираме, губим добро количество натрий и хлорид, последвано от калий, магнезий и калций в по-малки количества. Натрият, хлоридът и калият помагат за регулиране и поддържане на баланса на течностите. Магнезият и калцият са необходими за оптимална мускулна функция и енергиен метаболизъм.

Най-лошите храни за ядене преди полет

И така, дали „хидратиращите“ храни надхвърлят особено сочните продукти? Помолихме диетолози и специалисти по хранене да препоръчат най-неочакваните храни, които все още могат да предложат ползи за хидратация, и те предложиха тези осем по-малко очевидни опции.

Костен бульон

Тъй като е течност, вие също ще получите много вода от него. Всяка храна, която е течна при стайна температура, се счита за течност.

Бульонът съдържа значително количество натрий, което в крайна сметка не е лошо за хидратацията. Бульонът е хидратираща храна, която може да изглежда нелогична поради съдържанието на натрий. Много хора смятат, че натрият е вреден и винаги трябва да се ограничава, но всъщност той е важен електролит, който поддържа баланса на течностите в клетките и в крайна сметка насърчава хидратацията.

Обикновено кисело мляко

Млечните продукти не винаги идват на ум първи, когато обсъждаме хидратиращи храни, тъй като те имат повече съдържание и тегло от други храни, богати на течности. Киселото мляко е изненадваща храна, която може да помогне за увеличаване на приема на течности. Тъй като е направено от мляко, киселото мляко се състои от около 85% течност. Порция от 1 чаша обикновено кисело мляко съдържа малко над 3/4 чаша вода. Това също е чудесен начин да включите протеини, калций и пробиотици във вашата диета.

В контекста на киселото мляко на млечна основа протеинът работи във връзка с лактозната захар, солта и мазнините, за да забави изпразването на течност от стомаха и да поддържа хидратацията да се случва за по-дълъг период.

Карфиол

Карфиолът не е толкова очевидно наситен с вода, колкото доматите, краставиците или спанака, но независимо дали го харесвате на скара, варен, печен или ориз, все още е над 90% вода.

Освен че е добър източник на хидратация, карфиолът е богат на имуностимулиращ витамин С (69% от дневната стойност на чаша). Също така ще получите добро количество калий, което е важно за мускулната функция (включително сърдечния мускул), поддържане на кръвното налягане и поддържане на здрави кости.

Лекар: Това са храните, които предизвикват алергии

Кимчи

Зелето, подобно на карфиола, е кръстоцветен зеленчук, който задържа (и предава) много вода. Освен това е зеленчук, който издържа добре на ферментация и се радваме да ви кажем, че кимчи, много ароматен вид ферментирало зеле, произхождащ от Корея, също може да предложи предимства за хидратация на тези, които го консумират.

Кимчи е вкусен начин да подобрите хидратацията си, като същевременно получавате полезни бактерии, които поддържат здравето на червата.

Сьомга

Магнезият, подобно на натрия, е хранително вещество, което насърчава хидратацията в цялото тяло.

Семена от чиа

Популярността на семената от чиа нарасна на днешния пазар, фокусиран върху уелнеса, и те имат много предимства, свързани с хидратацията.

Семената от чиа са не само чудесен източник на протеини, фибри и омега-3 мазнини, те също са забележителни за хидратация. Когато семената от чиа престоят във вода за определен период от време, те попиват течността и образуват гел.

Потенциалните ползи от семената чиа за хидратиране на кожата също са проучени.

Кафето с кофеин не е диетичният продукт против хидратация, който може да очаквате

Кофеинът получава лоша репутация като дехидратираща съставка, но противно на общоприетото схващане, напитки като кафе и чайове с кофеин могат да допринесат за ежедневната вода на човек нужди.

Кофеинът е диуретик, който кара водата да се отделя от тялото. Но загубата на вода, която причинява, е краткотрайна. С други думи, кофеинът не причинява значителна загуба на телесна вода в течение на един ден в сравнение с безкофеиновите напитки.

Всъщност, изследванията показват, че хората, които рутинно консумират кофеинови напитки, всъщност развиват толерантност към неговия диуретичен ефект и изпитват по-малка загуба на вода с течение на време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com