Есенните храни, които задължително трябва да включим в менюто си

3831
Есенните храни, които задължително трябва да включим в менюто си
Снимка: iStock

Ако искаме да се храним възможно най-здравословно и качествено, е препоръчително всеки сезон да наблягаме именно на сезонните храни като плодове и зеленчуци. Есента ни носи спомени за тиква, круши, ябълки, моркови, зеле, кестени и т.н. Тези храни са богати на полезни и необходими хранителни вещества и с тях можем да приготвяме разнообразни вкусни ястия, но има няколко храни, които стоят начело на класацията за най-полезни есенни продукти.

Нека видим кои са те и да се подготвим с вкусни рецепти, включващи ги:

Кестени 

Кестените ни носят духа на детството и спомените от него се завръщат с настъпването на есента. Те освен че са много вкусни, са и полезни и задължително трябва да се възползваме от свойствата им през този сезон. Богати са на витамин В6, като спомагат за цялостното укрепване на имунитета, а освен това и имат анти-ейдж ефект върху кожата. Можем просто да ги изпечем и да ги хапваме като междинна закуска или вечер с чаша червено вино, или да ги приготвим с тях вкусни крем супи, яхнии или тестени изкушения.

Праз лук

Праз лукът също е изключително полезен за цялостното ни здраве. При проблеми с кръвното налягане е препоръчителен за консумация, тъй като има свойството да нормализира стойностите му. Освен това участва в регулацията на храносмилателните процеси. Съдържа добри количества фолиева киселина, калций и магнезий. Хапва се както пресен в салатки или самостоятелно, така и като част от подготовката за зимнината - в лютеницата, в разядки и др. Има изключително много рецепти за задушен или печен праз лук, баница с праз лук, гъби с праз и безброй други вкусни есенни ястия, след които е си оближете пръстите.

Защо е полезен сокът от джинджифил

Карфиол 

Карфиолът е още един сезонен зеленчук, който има много ползи за здравето ни. Съдържа добри количества важни витамини и минерали, има благоприятно влияние върху функциите на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, забързва потушаването на възпаленията в организма и др. Някои специалисти смятат, че има и противоракови свойства. С него можете да приготвите редица полезни есенни ястия, като го добавите например към ориз със зеленчуци, да приготвите веган кюфтенца и разбира се, да се подготвите за зимата с любимата туршия.

Джинджифил

Джинджифилът не е сред най-известните и консумираните продукти у нас, но в последните години свойствата му започват да се почитат от все повече хора. Силните му ефекти върху здравето и имунитета ни ще спомогнат за по-бързото сбогуване с грипове и настинки. Джинджифилът се оказва и чудесна добавка към рецептите за някои десерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com