Ето как да перете правилно дрехите от различните материи, за да ги предпазите от увреждане

6254
Ето как да перете правилно дрехите от различните материи, за да ги предпазите от увреждане
Снимка: iStock/Guliver

На всеки се е случвало да извади от пералнята любимата си дреха и да забележи, че тя е станала 2 размера по-малка, по-голяма, размъкната, с извадени нишки. За да удължите живота на любимите си дрехи и да ги запазите във вида, в който сте ги купили, трябва да познавате тънкостите при прането на различните материи и да съблюдавате указанията на етикета на дрехата. Ако там е посочено химическо чистене, не "пробвайте" какво ще стане, ако пуснете дрехата в пералнята. И макар че има конкретни изисквания за пране, посочени на етикета, отделните материи следват и общи правила за пране, които сме събрали за ваше улеснение.

Кожа

Артикулите, изработени от кожа, се перат само ръчно – в леген и с мек сапун, без търкане. Не рискувайте с пускането на кожена дреха в пералнята, за да не я съсипете. Температурата на водата трябва да е хладка. Не се препоръчват нито студената, нито горещата вода.

Вълна и кашмир

5 невероятни ползи от използването на оцет при пране

Прането е скучна работа. Затова не е изненада, че всяка домакиня търси нови методи за оптимизиране на това занимание. За щастие решение...

Дрехите от вълна не се перат след всяко обличане, тъй като това ще съкрати драстично живота им, а и не е нужно – те трудно задържат прах и петна. Връхните облекла от тези материи се почистват само професионално – химическо чистене. Пуловерите от кашмир и вълна се перат на ръка с хладка вода, за да не се свият. Не се позволява използването на центрофуга и сушилня. Най-добре да изсъхнат естествено на непряка слънчева светлина, легнали, за да не увиснат и да се обезформят. Кашмирът не търпи и изцеждане чрез усукване и увиване, той лесно образува мъхове и с тази деликатна и скъпа материя трябва да бъдете много внимателни.

Памук

Тъканите от памук се свиват при пране на висока температура, а цветовете им избледняват. Настройте градусите на пералнята под 60, за да избегнете щети по тях.

Коприна, лен, дантела

Фините дрехи се перат на програма за деликатни тъкани. При ленът е важно да не препълваме пералнята, тъй като той има нужда от свобода при прането, за да не се повреди. Не използвайте центрофуга и сушилня, тъй като тези тъкани се мачкат лесно и гладят изключително трудно. Простирайте горните дрехи на закачалки, за да избегнете обезформянето и намачкването.

6 причини защо веднага трябва да спрете да сушите прането си навън

Прочетете всяка статия за това как да пестите енергия вкъщи и един от първите съвети ще е да сушите прането си на открито, за да спести...

Найлон, полиестер

Синтетичните материи са устойчиви на пране, центрофуга, сушене. Единствено погледнете все пак препоръчаната температура за пране върху етикета.

Деним

На пръв поглед устойчивите дънки всъщност имат нужда от внимателна грижа, за да се запазят в добър вид за по-дълго. Денимът се пере на програма за деликатни тъкани и не на високи градуси, за да не избелява цветът. Препоръчва се обръщане на дрехите от деним с ръбовете на навън и закопчаване на всички ципове и копчета, преди да бъдат пуснати в пералнята.

Винаги поглеждайте етикета и следвайте правилата за почистване и грижа, посочени от производителя, за да се радвате дълго на любимите си облекла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com