Ето кои са най-вълшебните коледни традиции по света

1869
Ето кои са най-вълшебните коледни традиции по света
Снимка: Istock

Коледните традиции по света са разнообразни, но споделят ключови черти, които често включват теми за светлина, вечнозелени растения и надежда. Вероятно най-празнуваният празник в света, нашата съвременна Коледа е продукт на стотици години светски и религиозни традиции от целия свят, много от които съсредоточени върху зимното слънцестоене. Открийте произхода на коледните традиции от цял свят като бъдник, коледарство и захарни бастунчета и научете как се празнува Коледа по света.

Швеция: „Боже Джул!“

Повечето хора в скандинавските страни почитат Света Лусия всяка година на 13 декември. Честването на деня на Света Лусия започва в Швеция, но се разпространи в Дания и Финландия до средата на 19 век.

В тези страни празникът се счита за началото на коледния сезон и като такъв понякога се нарича „малката Юле“. По традиция най-голямата дъщеря във всяко семейство става рано и събужда всеки от членовете на семейството си, облечена в дълга бяла рокля с червен пояс и носеща корона от клонки с девет запалени свещи. За деня тя се нарича „Lussi“ или „Lussibruden“ (булката Люси). След това семейството закусва в стая, осветена със свещи.

Всяка стрелба или риболов, извършвани на деня на Сейнт Лусия, се извършват на светлината на факли и хората ярко осветяват домовете си. През нощта мъже, жени и деца носят факли на парад. Нощта свършва, когато всички хвърлят факлите си върху голяма купчина слама, създавайки огромен огън.

6 подаръка, които НЕ трябва да подарявате на Коледа - носят нещастие

Финландия: „Hyvää Joulua!“

Много финландци посещават сауната на Бъдни вечер. Семействата се събират и слушат националното радио предаване „Мирът на Коледа“.

Норвегия: „Gledelig Jul!“

Норвегия е родното място на бъдника. Древните норвежци са използвали бъдника в своя празник на завръщането на слънцето при зимното слънцестоене. „Yule“ идва от скандинавската дума hweol, което означава колело. Скандинавците вярвали, че слънцето е голямо огнено колело, което се търкаля към и след това се отдалечава от земята. Някога чудили ли сте се защо семейната камина е толкова централна част от типичната коледна сцена? Тази традиция датира от скандинавския бъдник. Вероятно на него се дължи и популярността на сирене във формата на дънер, сладкиши и десерти по празниците.

Германия: „Froehliche Weihnachten!“

Традицията за украсяване на коледни елхи идва от Германия. Декорирането на вечнозелени дървета винаги е било част от германската традиция на зимното слънцестоене. Първите „коледни елхи“, изрично украсени и кръстени на християнския празник, се появяват в Страсбург (част от Елзас) в началото на 17 век. След 1750 г. коледни елхи започват да се появяват в други части на Германия и още повече след 1771 г., когато Йохан Волфганг фон Гьоте посещава Страсбург и незабавно включва коледна елха в своя роман „Страданието на младия Вертер“.

Мексико: „Feliz Navidad!“

През 1828 г. американският министър в Мексико, Джоел Р. Пойнсет, донесе червено-зелено растение от Мексико в Америка. Тъй като оцветяването му изглеждало идеално за новия празник, растенията, наречени коледни звезди на името на Коледната звезда, започнали да се появяват в оранжерии още през 1830 г. През 1870 г. магазините в Ню Йорк започнали да ги продават по Коледа. До 1900 г. те са универсален символ на празника.

В Мексико скулптури от папиемаше, наречени пинята, се пълнят с бонбони и монети и се окачват от тавана. След това децата се редуват да удрят пинятата, докато се счупи, изпращайки дъжд от лакомства на пода. Децата се надпреварват да съберат колкото могат повече от плячката.

Англия: „Merry Christmas!“

Коледните картички могат да бъдат проследени до Англия. Англичанин на име Джон Калкот Хорсли помaга за популяризирането на традицията за изпращане на коледни поздравителни картички, когато започwа да произвежда малки картички с празнични сцени и предварително написан празничен поздрав в края на 1830-те. Новите ефективни пощенски служби в Англия и Съединените щати направиli картичките почти за една нощ сензация.

Келтските и тевтонските народи отдавна са смятали, че имелът има магическа сила. Твърди се, че има способността да лекува рани и да повишава плодовитостта. Келтите окачвали имел в домовете си, за да си донесат късмет и да прогонят злите духове. По време на празници през викторианската епоха англичаните окачвали клонки имел от таваните и по вратите. Ако някой бъде намерен да стои под имела, той ще бъде целунат от някой друг в стаята, поведение, което обикновено не се демонстрира във викторианското общество.

Коледният пудинг, известен също като „пудинг от смокини“ или пудинг със сливи, е английско ястие, датиращо от Средновековието. Брашно, захар, стафиди, ядки и подправки се завързват хлабаво в кърпа и се варят, докато съставките станат „сливи“, което означава, че са се увеличили достатъчно, за да напълнят кърпата. След това се отвива, нарязва се като торта и се залива с крем.

5-те най-чести грешки при украсата на Коледното дърво

В Съединените щати и Англия децата закачат чорапи на стълба на леглото си или близо до камината на Бъдни вечер, надявайки се, че ще бъде пълна с лакомства, докато спят. В Скандинавия децата с подобно мислене оставят обувките си на огнището. Тази традиция може да бъде проследена до легендите за Свети Никола. Една легенда разказва за три бедни сестри, които не могли да се омъжат, защото нямали пари за зестра. За да ги спаси от продажба от баща им, Свети Ник остави на всяка от трите сестри подаръци от златни монети. Единият се спусна през комина и се приземи в чифт обувки, оставени на огнището. Друг влезе в прозорец и в чифт чорапи, оставени да висят до огъня, за да съхнат.

Франция: „Joyeux Noël!“

Във Франция Коледа се нарича Ноел. Това идва от френската фраза les bonnes nouvelles, която означава „добрата новина“ и се отнася до евангелието.

В Южна Франция някои хора палят цепеници в домовете си от Бъдни вечер до Нова година. Това произтича от древна традиция, при която фермерите използват част от дънера, за да осигурят късмет за реколтата през следващата година.

Австралия

В Австралия празникът идва в средата на лятото и не е необичайно някои части на Австралия да достигнат 40 градуса на Коледа.

По време на топлия и слънчев австралийски коледен сезон времето на плажа и барбекюто на открито са нещо обичайно. Традиционните коледни празници включват семейни събирания, размяна на подаръци и топла храна с шунка, пуешко, свинско или морски дарове или барбекю.

Украйна: „Srozhdestvom Kristovym!“

Украинците приготвят традиционно ястие от дванадесет ястия. Най-малкото дете на семейството гледа през прозореца за появата на вечерната звезда, сигнал, че празникът може да започне.

Канада

Повечето канадски коледни традиции са много подобни на тези, практикувани в Съединените щати. В далечния север на страната местните инуити празнуват зимен фестивал, наречен Sinck Tuck, който включва партита с танци и размяна на подаръци.

Гърция: „Кала Кристуйена!“

В Гърция много хора вярват в kallikantzeri, гоблини, които изглежда причиняват пакости през 12-те дни на Коледа. Обикновено подаръците се разменят на 1 януари, Васильовден.

Централна Америка

Сцената с ясли е основната украса в повечето южноевропейски, централноамерикански и южноамерикански нации. Свети Франциск от Асизи създава първия жив вертеп през 1224 г., за да помогне да обясни раждането на Исус на неговите последователи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com