Кои традиционни български храни напомнят за Коледните празници?

3887
Кои традиционни български храни напомнят за Коледните празници?
Снимка: iStock/Guliver

Най-светлите празници у нас са неразривно свързани с трапезата и приготвянето на специални обредни ястия. За Бъдни вечер, Коледа, Никулден, Великден, Гергьовден и много други български празници домакините от незапомнени времена приготвяли специална обредна трапеза, влагали в нея надеждите и вярата си, замесвали питките с обич и поднасяли храната с молитва към Бога – за здраве, берекет и дълголетие.

И макар смисълът на празника да не е в подаръците, ястията или забавленията, а във времето, споделено с любимите хора, обредната трапеза има съществена роля и често е символ на празника и свързана с легендите за него –  спомнете си легендата за шарана, който спасил Свети Николай от удавяне, която легенда е в основата на традицията да се пълни шаран за деня, посветен на светеца – Никулден.

Кои традиционни български храни приготвяме за предстоящите Коледни празници и с какво са свързани те?

Традиционни български храни за Бъдни вечер

Най-светлият сред християнските празници – Бъдни вечер – се отличава с традиционна празнична трапеза с постни ястия, приготвяни за светлата нощ от незапомнени времена. Сред тях са:

Тиквеник за Бъдни вечер с канела и ванилия

-          Содената питка

Традиционно домакините замесвали за Бъдни вечер хляб, познат като содена питка. Днес традицията е съхранена и дамите, които са усвоили умението да месят, правят именно содена питка за празника. Ако не умеете да месите, потърсете рецепта за обреден хляб без месене – ще се изненадате колко лесно и бързо може да приготвите този обреден хляб.

Традиционно в него се слага и паричка – за здраве и късмет, макар да тълкуваме днес попадането на парата в нашето парче питка като знак за богатство през следващата година. Светлата вечер започва с разчупване на питката от най-възрастния член на семейството и завършва с бъдника, който трябва да се остави да гори през нощта в печката или камината.

-          Боб

Зрелия боб, който българите отглеждат и слагат на трапезата си от незапомнени времена, е част и от обредната трапеза за Бъдни вечер. Приготвя се постен – на чорба или яхния, в гърне, на фурна или се пълнят чушки с него. Допустимо е да приготвите от боба и вкусната салата с лютеница – традиционна за страната ни, която също е сред най-популярните традиционни български храни за празника.

-          Сарми

Лозовите и зелевите сарми са неразривно свързани с традициите и обичаите ни, налагането на зеле и приготвянето на туршии също. Сармите, които приготвяме и за Бъдни вечер, и за Коледа, макар първите да са постни, а вторите с кайма, са не само сред най-популярните традиционни български храни за светлите декемврийски празници, но са с корени и традиции в родната кухня. Сармички се приготвят и за много други празници, както и без повод, но на Бъдни вечер и Коледа те задължително присъстват на трапезата.

-          Ошав

Ошавът е напитка, подобна и на чая, и на компота, която се приготвя от сушени плодове и се поднася традиционно на трапезата на Бъдни вечер. Алкохол на празника не се консумира, напитките са заместени именно от ошава.

-          Тиква

Варената тиква е сред любимите сладки лакомства на трапезата за светлата нощ на редица поколения. Поръсена с орехи и мед, тя е вкусен десерт, постен и свързан с традициите за празника.

Традиционни български храни за Коледа

След дългите пости преди Коледа, които изключват консумацията на месо и млечни продукти, разбираемо трапезата за светлия празник е пълна с месни изкушения – традиционни български храни за Коледа, сред които са:

-          Суджук

Сурово-сушеното мезе под формата на подкова, традиционно за българската национална кухня, наричаме суджук. Приготвя се от кълцано месо от едри преживни животни или смес със свинско полутлъсто месо и подправки и е част от трапезата за редица светли празници, сред които и Коледа.

-          Капама

Ястието, приготвено от 3 или повече вида месо, е сред традиционните български храни за Коледа, които присъстват на празничната трапеза в някои краища на страната вместо познатите в други части на родината ни пържоли, които се поднасят на масата.

-          Кървавица

Този вид наденица, приготвен от прясна животинска кръв и месо, е традиционен за българската национална кухня и нерядко се поднася на коледната трапеза особено в домовете, където се отглежда домашно прасе, прясно заколено именно на Коледа.

Какво всички пропускат да сложат на коледната трапеза и как да я подредим за пример?

-          Печена кокошка

Днес по-рядко се приготвя печена кокошка, в някои съвременни и модерни домакинства по пример от чужди традиции е заменена с коледна пуйка, но в недалечното минало именно печената кокошка е била най-често поднасяната месна храна от традиционните български храни, намиращи място на родната трапеза за Коледа.

-          Баници и питки

Коледните баници, приготвяни от домакинята, както и питки, и обредни хлябове, не са постни като тези за Бъдни вечер, а приготвени с масло и щедро поръсени със сирене. В различните части на страната се правят различни баници – с яйца, със сирене, с месо и т.н, но баницата присъства почти задължително на коледната трапеза, както и вкусната питка.

-          Пълнени чушки и сарми, които задължително са с кайма, а повечето домакини слагат и сланина в съда, в който приготвят сармите – традиционна за трапезата ни храна.

Каквото и да поднесете или да пропуснете да поднесете на празничните трапези, спомнете си, че смисълът на празника е във вярата, в споделеното време със семейството, в обичта на близките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com