Ето колко вода трябва да пиете всеки ден според експертите

9602
Ето колко вода трябва да пиете всеки ден според експертите
Снимка: iStock

Средно човешкото тяло е повече от 60% вода. Водата съставлява почти две трети от мозъка и сърцето, 83% от белите дробове, 64% от кожата и дори 31% от костите. Тя участва в почти всеки процес, който ви поддържа живи.

Водата е от съществено значение за оцеляването на вашето тяло. Помага за регулиране на температурата, транспортира хранителни вещества, премахва отпадъците, смазва ставите и тъканите и също така играе решаваща роля в поддържането на деликатния баланс на електролити и течности в тялото.

Губите вода, когато дишате, потите се, уринирате и метаболизирате храната и напитките в енергия. Ако не си набавяте тази течност, здравето ви може да се влоши и то бързо. Без храна тялото ви може да продължи да работи до три седмици или повече. Но без вода тялото може да се справи само няколко дни. Просто има твърде много системи, които зависят от него.

Какво ще се случи, ако пиете вода на гладно всяка сутрин?

В крайна сметка: Водата е живот. Но колко трябва да приемате ежедневно не само за да оцелеете, но и да процъфтявате?

Какво е точното количество?

Общото правило, което вероятно сте чували, е „пийте осем чаши вода на ден.“ Истината обаче е, че препоръките за вода ще варират в зависимост от възрастта, пола и нивото на активност.

Вашата препоръка за прием може да варира и в зависимост от житейските обстоятелства. Например, ако живеете в горещ и влажен климат, имате много физическа активност, бременна сте или кърмите, може да се нуждаете от повече вода дневно, отколкото средностатистически възрастен.

Можете да получите много хидратация от храни като целина, портокали, ягоди, диня и краставици. Всички са хидратиращи храни, които всъщност могат да помогнат за допълване на приема на вода.

Как да разберете дали получавате достатъчно (или твърде много) вода?

Въпреки че е рядко, възможно е да пиете твърде много вода. Това е състояние, наречено хипонатриемия, и се случва, когато количеството вода в системата претовари бъбреците и те не могат да поддържат нормалната скорост на филтриране. Съдържанието на натрий в кръвта става опасно разредено и кара клетките да се подуват. Някои здравословни състояния като бъбречна недостатъчност и застойна сърдечна недостатъчност ви излагат на по-висок риск от това и някои спортисти на високо ниво може да го изпитат, ако не възстановят своите електролити след тренировка.

Но за по-голямата част от населението по-големият проблем е получаването на достатъчно вода. Въпреки че е полезно да следите действителното количество, най-добрият показател за това дали сте добре хидратирани е тялото ви. Когато не приемате достатъчно вода, тялото ви ще покаже определени признаци.

Цветът на урината е наистина чудесен индикатор за състоянието на хидратация. Ако тя е бледожълта или бистра сте добре хидратирани. Тъмножълтата или кехлибарена са признаци, че тялото ви се нуждае от течности.

Главоболие, мигрена, лош сън, запек, замаяност или объркване също могат да бъдат симптоми на дехидратация.

Какво се случва, ако пием ечемичена вода всеки ден?

Съвети за добра ежедневна хидратация

Ако се ангажирате с оптимизиране на хидратацията се препоръчва да започнете бавно. Първо направете равносметка къде се намирате и след това си поставете цел къде искате да бъдете.

Експериментирайте с пиенето на вода като добавяте нарязани плодове, за да й придадете вкус. Използвайте по-малки бутилки с вода и ги напълнете отново, вместо да пълните огромна кана за целия ден, която може да се почувства обезсърчително за изпиване. Разделете деня си на стъпки и си поставете мини цел във всяка една. По този начин ще поддържате постоянен поток от хидратация, вместо да се опитвате да изпиете всичко наведнъж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com