Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

8422
Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете
Снимка: iStock/Guliver

Попитайте някое малко дете, което играе баба и дядо в училищна пиеса – високо и дрезгаво е начинът, по който трябва да направите перфектен глас на „стар човек“. И докато всички разбираме, че това, което е изобразено, е карикатура, може да не сме наясно как подобни промени постепенно стават все по-очевидни в собствените ни гласове. Ако сте забелязали, че гласът ви става нестабилен, по-слаб или дишащ, може да изпитвате симптоми на пресбифония, термин, който се отнася до промените в гласа на възрастта.

Учени: Тези промени в гласа и очите издават опасно заболяване

Пресбифонията може да започне най-рано на 50-те години, но разпространението й нараства с напредване на възрастта. Повечето от пациентите, които виждам, са около пенсионна възраст или по-възрастни.

Защо това се случва

Нашите гласови гънки губят мускулна маса поради хормонални, неврологични, метаболитни и екологични влияния. Тъй като мускулите атрофират и стават по-малко обемисти, гласните гънки не се затварят толкова здраво, така че гласът става слаб и дишащ.

Има също така промени в дебелината на повърхностния слой на гласните гънки, броя на нервните влакна, силата и ефективността на дихателната система и свързаните с нея коремни и гръдни мускули, които формират източника на сила на гласа, промени в тъканите над гласните гънки в ларинкса, гърлото, устата, езика и другаде, промени в структурата на лицевите кости и други промени, които се комбинират, за да повлияят на звука на гласа.

В допълнение към естествените промени от стареенето, болестите могат да допринесат за проблеми с гласа, каза той, цитирайки неща като рефлукс на стомашна киселина, респираторни нарушения и автоимунни заболявания. Затлъстяването също влияе неблагоприятно на гласа и може да направи промените, свързани със стареенето, по-забележими.

Друг фактор за остаряването на гласа са хормоналните промени, които могат да променят високите гласове в по-ниски, а ниските в по-високи. Естрогенът намалява спрямо прогестерона при жените по време на менопаузата, което потенциално води до по-дебели гласни струни и по-ниска височина на гласа. При мъжете, чиито нива на тестостерон започват да падат около 50-годишна възраст, гласните гънки започват да изтъняват и височината им може да стане по-висока.

Защо има значение

Правим преценки за другите през цялото време и нечий глас със сигурност играе роля във възприятията за достоверността на друг човек, казаха експерти. Слушателите често тълкуват нестабилността и слабостта на гласа като показател за слабост или намалено доверие в говорещия. Но слабият глас не е непременно същото като слаб ум. Промените в гласа се случват обикновено без свързани промени в когнитивните способности. И все пак те могат да доведат до това, че хората не успяват да се доверят на мъдрите, опитни прозрения на възрастни оратори.

Промяната на гласа е първи симптом на следния проблем

Проблемите с гласа при възрастните хора имат значително въздействие върху качеството на живот. Социалната изолация от затрудненото общуване може да бъде много пагубна и данните показват, че социалната интеграция е предиктор за дълголетие. Гласовите проблеми и намалената комуникация увеличават риска от психически и физически здравословни проблеми.

Важно е да поддържате гласните си струни активни, дори ако просто пеете песни вкъщи.

Хората често се притесняват, когато чувстват, че вече не приличат на себе си, което може да предизвика чувство на дистрес и безпокойство. Ако можете да говорите ясно и силно, каза тя, можете да правите неща като говорене по телефона или викане за помощ. Ако не можете, животът ви може да стане по-малък. Виждам някои пациенти, които просто спират да излизат с приятелите си, защото не могат да бъдат чути в шумна среда, и са толкова разочаровани, опитвайки се да се повторят.

Ето как да поддържате гласа си силен

Мускулната сила е ключова за здравословното стареене и голяма част от нашата гласова система е мускулно-скелетна. Това означава, че колкото по-силно е тялото ви, толкова по-силен вероятно ще бъде гласът ви. За да поддържаме гласа здрав, трябва да поддържаме добра аеробна подготовка, така че източникът на енергия на гласа да остане силен.

Гласът ви е едно от онези неща „използвайте го или го изгубете“, които изпитвате с напредване на възрастта.“ Упражнявайте го всеки ден.

Да останеш вокално активен има огромни ползи за здравето. Четете на внуците си на глас или пейте в хор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

Зодиите, които често се влюбват от пръв поглед

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

На тези зодии им се налага да се борят за любовта си

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

7-те най-добри храни за черния дроб

Зодиите, които умеят да лекуват по природа

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

4 зодии, които имат най-привлекателната форма на устните

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com