Грешките, които допускаме при запържване на зеленчуци

13851
Грешките, които допускаме при запържване на зеленчуци
Снимка: iStock/Guliver

Запържването на зеленчуци също има своите тънкости, въпреки че на пръв поглед изглежда много просто. Представяме ви най-често допусканите грешки и триковете, които трябва да знае всяка домакиня, в зависимост от това какво ястие ще приготви със запържените зеленчуци.

Запържване на зеленчуци за супа

Понякога при приготвянето на запръжка домакините използват негодни за консумация зеленчуци. Но това е грешка! Изберете свежи зеленчуци. За класическата запръжка за супа са ви необходими моркови и лук. Първо настържете морковите. Нарежете лука на ситно. Периодично навлажнявайте лука, докато го режете, за да избегнете насълзяването на очите.

Каква мазнина да използваме?

5 зеленчука, които са повече вредни, отколкото полезни

Според проучване на учени от Харвардския университет, половината от здравословното меню трябва да съдържа плодове и зеленчуци. Въпреки ...

Този въпрос е изключително противоречив. В крайна сметка някои обичат да готвят с гхи, други с олио, а трети с масло. И все пак, опитни готвачи съветват да се използва растително олио за приготвянето на запръжка за супа. Особено, ако тя съдържа месо, не е необходимо да добавяте допълнително животински мазнини.

Как е правилно да се пържи?

Много домакини пържат заедно зеленчуците. Но това е груба грешка. Първо, запържете на слаб огън настърганите моркови. През това време можете да се заемете с рязането на лука. Морковите трябва да се пържат на умерен огън за няколко минути. Добавете лука и гответе до златисто кафяво. Едновременното пържене на морковите и лука не се препоръчва. Лукът се пържи много по-бързо и следователно морковите могат да останат сурови. Добавете запръжката към супата няколко минути преди да е готова.

Съвременните домакини често добавят и други съставки към запръжката от лук и моркови. Един примерен вариант включва - 500 г домати, 2 зелени пиперки, 1 глава лук и олио. Първо е необходимо доматите да се нарежат напречно. След това се заливат с вряща вода за минута и се изплакват за 10 секунди под течаща вода, след което е лесно да се обелят. Необходимо е да се нарежат на кубчета. Нарежете лука на ситно и го запържете в олиото за няколко минути. След това добавете доматите. Нарежете чушката на ивици и я добавете към сместа. Оставете на котлона за още 5 минути. Добавете приготвената запръжка към супа или борш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com