Хапвайте този невероятен плод и ще имате най-силната имунна система

3781
Хапвайте този невероятен плод и ще имате най-силната имунна система
Снимка: iStock/Guliver

Плодовете са приятни на вкус и се използват в съвременната и народна медицина. Традиционните употреби включват лечение на чернодробни заболявания, диария, дизентерия, кашлица и настинки.

Ацерола е плод, известен със своето уникално високо съдържание на витамин С, което помага за засилване на имунната функция и поддържането на  здрава коса, кожа и нокти. Този плод е пълен и с фитонутриенти и други антиоксиданти.

Какво е ацерола?

Ацерола е плод на храстовидно дърво, произхождащо от Централна и Южна Америка, Мексико и Карибските острови. Известна е още като череша от Барбадос или череша от Западна Индия. Ацеролата е объркващо класифицирана като зрънце (въпреки черешоподобния си външен вид).

Някога ядена само от местните жители на тези страни, сега ацерола е популярна в целия свят, главно заради превъзходния си хранителен профил и статус на суперхрана.

Произход на плода ацерола

Ацерола се е добивала от дивата природа и местните жители са й се наслаждавали от векове както заради страхотния й вкус, така и заради ползите за здравето.

Откъде идва плодът днес

Пресните плодове ацерола могат да се консумират сурови или варени и има приятен вкус сладък и ароматен.

Днес ацерола се култивира в много страни и се изнася по целия свят, главно заради ползите си за здравето. Тъй като е крехка и има кратък срок на годност, обикновено се консумира под формата на добавка извън страните, където се отглежда.

Това позволява да се насладим на ползите й като сок, добавка или прах, които са по-трайн в сравнение с пресните плодове.

4 ползи за здравето от ацерола

Ацерола е много богата на витамин

Няма да прочетете нито една статия за ацерола, в която да не се споменава нейното невероятно съдържание на витамин C и има защо. Ацерола е най-мощният източник на аскорбинова киселина (витамин C) на планетата. 100 г ацерола осигуряват огромните 1500-4000 мг витамин С.

За да поставим това в перспектива, това е между 50-100 пъти количеството, което бихте намерили в портокал или лимон. Проучванията показват, че особено органичната ацерола е с още по-високо съдържание на този важен микроелемент, който нашата имунна система обича.

Получаването на достатъчно витамин С в нашата диета е наистина важно за здравето ни. Някои добавки с витамин С могат да причинят нежелани странични ефекти, така че е най-добре да си набавяме витамина от хранителни източници.

Признаците за дефицит на витамин С включват силна умора, груба/суха кожа, лесно натъртване и болезнени стави. Така че, ако някое от тези ви звучи познато, може да искате да увеличите приема на витамин C и можете да го направите много ефективно с този невероятен плод.

Лекар: Това е най-лошата закуска за имунитета

Ацерола е страхотна за косата, кожата и ноктите

Витамин С е от съществено значение за производството на колаген, един от ключовите структурни протеини в косата, кожата и ноктите. Всъщност витамин С често се използва в колагенови добавки, за да оптимизира техния ефект и да увеличи максимално синтеза на колаген.

Тъй като естественото производство на колаген в тялото намалява с напредване на възрастта, увеличаването на приема на витамин С може да помогне за смекчаване на този ефект и минимизиране на видимите признаци на стареене.

Ацерола осигурява витамин С в изцяло натурална форма, която е силно усвоима и биодостъпна, спомагайки за ускоряване на синтеза на колаген за здравето на косата, ноктите и кожата.

Нещо повече, това малко плодче хидратира кожата, като инхибира трансепидермалната загуба на вода, нещо, което допринася за кожни състояния, причинени от дехидратация на кожата, както и изостря линиите и бръчките.

Ацерола има имуностимулиращи свойства

Разбира се, витамин С е синоним на функцията на имунната система и във високи дози може да помогне в борбата с обикновената настинка и грип.

Проучванията показват, че адекватният прием на витамин С може да помогне за излекуване на настинки и вируси до 20% по-бързо.

Изследванията показват също, че високият прием на витамин С стимулира производството на множество имунни клетки, включително лимфоцити, фагоцити и Т-клетки.

Тъй като ацерола е с високо съдържание на витамин C, както и с мощна антиоксидантна активност, тя е двойно по-мощна храна за повишаване на имунитета, като антиоксидантите помагат за стимулиране на имунния отговор чрез активиране на имунните клетки.

Ацерола също е пълна с фитонутриенти, включително каротеноиди, феноли, флавоноиди и антоцианини, както и минералите желязо, фосфор и калций. Всички те работят в синергия за поддържане на оптимална имунна функция, така че този питателен плод е много повече от съдържанието на витамин С.

Видове имунни дефицити: причини и лечение

Ацерола подобрява здравето на мозъка

Плодовете на ацерола са мощен хранителен източник на растителни съединения, наречени антоцианини, които са невропротективни. Това означава, че те помагат за защита на мозъка от увреждащия оксидативен стрес, причинен от съединения, наречени свободни радикали. Високите нива на антоцианини в ацерола могат да намалят риска от загуба на паметта и свързания с това когнитивен спад.

Ползите от ацерола за подобряване на здравето на мозъка се приписват и на способността й да намалява възпалението и окисляването в мозъка, което от своя страна поддържа мозъчните клетки и невроните здрави.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com