Хапвайте всеки ден по малко от тях - това са НАЙ-ДОБРИТЕ храни за проблеми с очите

7746
Хапвайте всеки ден по малко от тях - това са НАЙ-ДОБРИТЕ храни за проблеми с очите
Снимка: iStock

Какви витамини са необходими за поддържане на зрението?

Има няколко витамина, които подобряват състоянието на очите и влияят на зрението. На първо място това е:

- Ретинол или витамин А - способността да се вижда на тъмно до голяма степен зависи от него, той укрепва роговицата на окото и има положителен ефект върху зрителната острота;

- Тиамин или витамин В1 - допринася за нормализиране на вътреочното налягане и осигурява непрекъснато предаване на нервните импулси между мозъка и зрителната система;

- Рибофлавин или витамин В2 - подобрява кръвообращението в съдовете на окото;

- Цианокобаламин или витамин В12 - от него зависи нормалното кръвообращение в очите, освен това осигурява стабилното функциониране на нервните влакна;

- Аскорбиновата киселина или витамин С отговаря за кръвоснабдяването на очите, осигурява допълнителна защита от ултравиолетовото лъчение и като антиоксидант предпазва очите от оксидативен стрес;

- Токоферолът или витамин Е повишава еластичността на капилярите, подобрява тяхната пропускливост и, подобно на витамин С, предпазва очите от излагане на реактивни кислородни видове.

Какви храни да ядем за подобряване на зрението?

Какви храни, полезни за очите и зрението, трябва да присъстват във вашата диета? Цялото разнообразие от такива продукти може да бъде разделено на четири групи:

  • плодове;
  • зеленчуци;
  • риба;
  • продукти от животински произход.

В първата група по полезност водят боровинките. Най-добре е да се консумират чисти, но също така е допустимо да се правят боровинкови смутита и други напитки, като пасирате плодовете и ги добавяте към киселото мляко. Боровинките съдържат витамини А, В и С. Пресните плодове имат максимален ефект, но след термична обработка част от полезните им свойства се губят.

Сред плодовете, които са полезни за зрението при късогледство и не само, заслужава да се отбележи:

  • пъпеш - има много бета-каротин;
  • кайсия - полезна както свежа, така и сушена;
  • киви, портокали, ягоди са източници на витамин С, а един портокал съдържа дневната доза от този витамин, необходима на човек;
  • грейпфрут - съдържа витамини А и С;
  • шипка - съдържа много витамин С, но не забравяйте, че неговата инфузия е вредна за зъбния емайл, така че е по-добре да я пиете през сламка.

Във втората група особено важни са оранжевите и зелените зеленчуци. Лидер по отношение на полезността за зрението определено са морковите, които съдържат витамини A, D, C и E, както и различни микроелементи. Той е важен източник на бета-каротин.

Морковите могат да се консумират сурови, като не губят полезните си свойства, ако ги задушите в сметана. Пиенето на сок от моркови е добър вариант, но имайте предвид, че витамин А е мастноразтворим. Това означава, че за да се усвои, в сока трябва да се добави сметана.

Тиквата също е източник на бета-каротин и други полезни вещества, от които можете да сготвите супа, салата или каша. Витамини, които имат положителен ефект върху зрението, се съдържат в зелето: бяло, червено и карфиол. Също така не забравяйте за лука, чесъна и особено спанака, който е източник на лутеин.

Знаете ли кой витамин подпомага зрението?

Специално внимание трябва да се обърне на шоколада. Тъмният шоколад с високо съдържание на какао съдържа флавоноиди, които укрепват кръвоносните съдове и роговицата.

Що се отнася до рибата, тя съдържа полиненаситени мазнини и мастни киселини, които са полезни за очите, главно поради антиоксидантните си свойства. По-добре е да предпочитате мазни сортове като риба тон и сьомга, скумрия и сьомга. Черният дроб на треска също е полезен. Препоръчително е да ядете 300 грама риба два пъти седмично.

 В последната група, в която са представени продукти от животински произход, особено важни са:

- яйца - не само пилешки, но и пъдпъдъчи, които съдържат витамини А и С;

- говеждо месо - то е източник не само на много витамини, включително А, В и С, но и на селен, който има добри антиоксидантни свойства и забавя свързаната с възрастта дегенерация на ретината;

- разнообразие от млечни продукти, които съдържат витамини C и D - както самото мляко, така и кисело мляко, извара или кефир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com