Храни и напитки, които облекчават мигрената и главоболието

3780
Храни и напитки, които облекчават мигрената и главоболието
Снимка: iStock

Има ли връзка между начина на хранене и мигрената?

Почти всеки има главоболие от време на време. Но при хората с мигрена болката може да бъде много по-сериозна и да се появи с други симптоми. Приблизително 1,1 млрд. души изпитват мигренозни пристъпи, което я прави втората водеща причина за увреждания в световен мащаб.

Скорошни проучвания и изследвания показват, че храната и диетата могат да играят роля в управлението на мигрената. Промените в начина на хранене могат да помогнат за предотвратяване на мигренозните пристъпи или да намали честотата им.

Какви храни и напитки са полезни при мигрена?

Яденето и пиенето на определени неща може да помогне за предотвратяване на пристъпите на мигрена. Някои храни съдържат големи количества минерали, витамини и мастни киселини, които могат да помогнат за предотвратяване на мигрената. Ето списък с това, което можете да добавите към вашата диета:

Богати на магнезий храни: Изследвания показват, че магнезият облекчава мигрената. Храните, богати на магнезий, включват тъмни листни зеленчуци, авокадо и риба тон.

Мигрена: Всичко, което трябва да знаете

Омега-3 мастни киселини: Изследванията показват, че увеличаването на омега-3 мастните киселини може да помогне на хората с мигрена. Храните, богати на омега-3 мастни киселини, включват риба, като скумрия и сьомга, семена и бобови растения.

Кетогенни храни: Кето диетата може да помогне за намаляване на пристъпите на мигрена в сравнение със стандартната диета. Това означава да ядете храни с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, като морски дарове, зеленчуци без скорбяла и яйца. Бъдете внимателни обаче някои храни, подходящи за кето, могат да предизвикат пристъпи на мигрена. Винаги говорете с лекар, преди да започнете кето диета, тъй като има рискове.

Вода: Поддържането на добри нива на хидратация може да помогне за предотвратяване на мигрена и намаляване на симптомите, тъй като дехидратацията може да бъде причина за мигрена. Някои чайове също могат да имат допълнителни предимства, като намаляване на симптомите на гадене или главоболие.

Какви храни могат да предизвикат мигрена?

Храната и химикалите в нея могат да предизвикат пристъпи на мигрена. В момента няма определен списък с храни или напитки, които причиняват или не причиняват мигренозен пристъп, но причините за мигрена и чувствителността към някои храни може да са различни за различните хора.

Много хора твърдят, че някои неща, които ядат или пият, предизвикват мигрена. Като например: храни, богати на нитрати, като сушени меса, мононатриев глутамат, добавка, която често се среща в преработените храни, изкуствени подсладители, особено аспартам и сукралоза, тирамин, химикал, открит във ферментирали храни, отлежали сирена и някои видове прясно изпечен хляб, фенилетиламин, аминокиселина, намираща се в шоколада, ядките, цитрусовите плодове, соевите храни и оцета, алкохолни напитки като вино и бира, млечни продукти и сладолед, напитки, съдържащи кофеин, някои зеленчуци, включително домати и лук, храни, съдържащи хистамин, включително алкохол, ферментирали храни, сушени плодове и други глутен и др.

Учени откриха каква е връзката между мигрената и кръвната захар

Друг възможен виновник може да е температурата на храната. Яденето или пиенето на нещо, което е твърде горещо или твърде студено, понякога може да предизвика мигренозен пристъп. Така че бъдете внимателни, когато се наслаждавате на топли и студени лакомства.

Ако смятате, че това, което ядете и пиете, може да допринесе за вашата мигрена, помислете за дневник за храните, за да следите храни, които може да я предизвикват, както и храни, които мислете, че помагат.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com