Храни и напитки, които трябва да се избягват при артрит

4629
Храни и напитки, които трябва да се избягват при артрит
Снимка: iStock

Някои храни и напитки могат да увеличат риска от артрит или да влошат симптомите, например силно преработени храни и подсладени напитки.

Ако имате артрит, избягването на определени храни може не само да помогне за справяне със симптомите, но и да намали риска от усложнения, да помогне за повишаване на общото ви благосъстояние и да подобри качеството ви на живот.

Храни, които трябва да се избягват при артрит

Добавени захари

Всеки може да се възползва от ограничаването на приема на захар, особено ако има артрит. Добавените захари се намират в бонбони, сода, сладолед и много други храни, включително сос за барбекю, дресинги за салати и кетчуп.

Преработени и червени меса

Някои изследвания свързват червеното и преработеното месо с възпаление, което може да увеличи симптомите на артрит.

Например, хората, които ядат много преработени и червени меса, може да имат по-високи нива на маркерите за възпаление.

Преглед от 2019 г. заключава, че растителните диети, които изключват червеното месо, могат да подобрят симптомите на артрит.

Храни, съдържащи глутен

Глутенът е група протеини в пшеница, ечемик, ръж и други зърнени култури. Хората с цьолиакия също имат по-висок риск от ревматоиден артрит, отколкото тези без.

Някои ограничени изследвания предполагат, че веганската диета без глутен може да намали активността на заболяването и да подобри възпалението.

Силно преработени храни

Свръхобработените продукти като фаст фууд, зърнени закуски и печивата обикновено са с високо съдържание на добавена захар, консерванти, фруктоза и други потенциално възпалителни съставки, всички от които могат да влошат симптомите на артрит.

Учени: Едва ли предполагате, че тези симптоми издават артрит

Някои растителни масла

Диети с високо съдържание на омега-6 мазнини и ниско съдържание на омега-3 мазнини могат да влошат симптомите на артрит. Тези мазнини са необходими за здравето, но дисбалансът може да увеличи риска от възпаление.

Омега-3 присъства в мазна риба, семена и зелени зеленчуци, докато омега-6 се среща в маргарини, растителни мазнини и масла за готвене. Осигуряването на баланс между тези видове масла може да подобри симптомите на артрит.

Съвет: Използвайте зехтин като пример за масло с ниско съдържание на омега-6 мастни киселини, като същевременно увеличите приема на мазна риба, за да помогнете за оптимизиране на съотношението омега-6 към омега-3.

Храни с високо съдържание на сол

Намаляването на солта може да е полезно за хората с артрит. Храните с високо съдържание на сол включват пица, определени сирена, преработено месо и много други преработени продукти.

Проучване предполага, че високият прием на натрий може да бъде рисков фактор за автоимунни заболявания като възпалителен артрит.

Йогата помага срещу артрит

Напитки, които трябва да се избягват при артрит

Червено вино и друг алкохол

Вярно е, че червеното вино съдържа ресвератрол, антиоксидант, който може да има ползи за здравето. Необходими са повече изследвания, за да се потвърди ролята, която алкохолът играе при артрита, но учените не препоръчват пиенето на алкохол като начин за предотвратяване на артрит или за справяне със симптомите му.

Консумацията на алкохол повишава нивата на пикочна киселина в тялото, което може да допринесе за подагра.

Подсладени напитки

Подсладените напитки, могат значително да повишат риска от артрит. В проучване при 1209 възрастни на възраст 20-30 години, тези, които пият подсладени с фруктоза напитки пет пъти седмично или повече, са имали три пъти по-голяма вероятност да получат артрит, отколкото тези, които са консумирали малко или никакви подсладени напитки.

Газираните напитки и другите подсладени напитки съдържат захар, аспартам и фосфорна киселина, които също могат да повлияят на способността на тялото да абсорбира калций, който е необходим за здравето на костите.

Мляко

Някои хора смятат, че млякото и другите млечни продукти предизвикват възпалителна реакция, но това не е вярно за всички. Ако можете да консумирате мляко, то е добър източник на витамин D и калций.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com