Има ли връзка между захарта и болестта на Алцхаймер

6930
Има ли връзка между захарта и болестта на Алцхаймер
Снимка: iStock

Доказателствата сочат връзка между високата консумация на захар и риска от Алцхаймер. Управлението на приема на захар по-рано в живота може да помогне за намаляване на риска.

Болестта на Алцхаймер е мозъчно заболяване, което може да повлияе на способността ви да мислите, запомняте и извършвате ежедневни дейности. Това е най-често срещаната форма на деменция при по-възрастните хора, но може да започнете да развивате биологични маркери на Алцхаймер още на 30-те си години.

Изследователите са открили връзка между захарта и развитието на болестта на Алцхаймер. Връзката се отнася и за високите нива на кръвната захар, свързани с диабета.

Колко захар приемате може да повлияе на риска или да ускори появата на симптомите. Но понякога малко захар може да помогне на хората, живеещи с болестта на Алцхаймер.

Увеличава ли захарта риска от болестта на Алцхаймер

Високият прием на захар и високите нива на кръвната захар могат да увеличат риска от развитие на Алцхаймер или други видове деменция.

Една от причините е, че твърде много захар може да причини възпаление. Това може да доведе до много хронични състояния, включително деменции като болестта на Алцхаймер.

Лекар разкри как захарта влияе на черния дроб

Последните проучвания подчертаха връзката между високите нива на захар и болестта на Алцхаймер.

Тези, които консумират около 10 грама (2,4 чаени лъжички) захар на ден, са имали най-голямо увеличение на риска. Лактозата, захарта, открита в млякото и млечните продукти, има най-силната връзка с болестта на Алцхаймер сред изследваните видове захар.

Високата кръвна захар от диабет също е рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер. Той може да насърчи растежа на амилоидни плаки в мозъка, отличителна черта на болестта на Алцхаймер. И докато изследователите някога смятаха, че това е вярно за предимно по-възрастни хора, сега те откриват, че рискът може да започне по-рано.

Проучване от 2022 г. с 4932 души установи, че връзката между болестта на Алцхаймер, високата кръвна захар и високия холестерол може да започне още на 35-годишна възраст. Изследователите са проследили участниците в продължение на десетилетия. Те откриха, че ранното управление на нивата на холестерола и кръвната захар може да помогне за намаляване на риска от развитие на Алцхаймер по-късно.

По-малко проучване от 2022 г. също показа, че по-високите нива на кръвната захар за период от 1 година могат да повлияят на риска от Алцхаймер и деменция.

Проучването включва 105 души, които са били когнитивно здрави в началото на изследването. Изследователите установиха, че с повишаването на нивата на кръвната захар на гладно, хората развиват повече мозъчни образни маркери за когнитивен спад, независимо от телесното тегло и разликите в инсулина.

Може ли захарта да влоши симптомите на болестта на Алцхаймер

Яденето на твърде много захар, особено ако имате диабет, може да ускори развитието на деменция. Това означава, че симптомите може да се проявят по-рано.

Симптомите на Алцхаймер включват:

  • проблеми с паметта
  • има затруднения при решаване на проблеми
  • промени в настроението и личността
  • лоша хигиена
  • социално оттегляне

Но малки количества захар понякога могат да бъдат полезни.

Това е така, защото някои хора с по-късни стадии на Алцхаймер може да загубят апетита си, което затруднява получаването на храната, от която се нуждаят, за да останат здрави.

Асоциацията на Алцхаймер предлага да добавите малко захар или сол, за да направите храната по-привлекателна и да помогнете с хранителния прием.

Някои хора може да се наложи да следват диети, които драстично намаляват захарта и солта, така че се консултирайте с лекар, преди да добавите повече.

Как хората с Алцхаймер могат да намалят захарта в диетата си

Един практичен подход за намаляване на приема на захар е ограничаването или премахването на сладките напитки. Изследванията откриват пряка връзка между сладките напитки и повишения риск от Алцхаймер.

Други начини за намаляване на захарта във вашата диета включват:

  • намаляване на трапезната захар и подсладители като сироп, меласа и мед
  • намаляване на количеството, което добавяте наполовина и след това намаляване от там
  • замяна на захарта с подправки или екстракти
  • сравняване на етикетите за хранителни стойности и избор на продукти с по-малко добавена захар
  • намаляване на количеството захар в рецептите или замяната й с равно количество неподсладено ябълково пюре
  • избягване на плодове, опаковани в сироп или изплакване и отцеждане в гевгир
  • избиране на пресни, сушени или замразени плодове, когато е възможно

Могат ли хората с деменция да ядат захар

Ограничаването на приема на захар е добро за цялостното здраве, тъй като яденето на твърде много захар може да допринесе за затлъстяване, диабет тип 2 и други състояния.

Въпреки това, захарта не е лоша в умерени количества. Може дори да помогне на хора в по-късните стадии на Алцхаймер.

Това е така, защото вашето обоняние и вкус може да намалее и много храни да изглеждат по-малко привлекателни. Може да имате проблеми с дъвченето или преглъщането, или депресивното настроение може да ви накара да не ви се яде. Малко захар може да направи храната по-привлекателна.

Защо хората с Алцхаймер жадуват за сладко

Някои хора с Алцхаймер изпитват загуба на вкус и обоняние, което прави храната по-малко вкусна. Те могат да започнат да жадуват за сладки храни и интензивни вкусове, за да компенсират загубата.

Те също могат да имат тревожност или депресия, а яденето на сладкиши повишава за кратко време химикалите, които се чувстват добре.

Този нощен симптом на Алцхаймер се появява само при жените

Някои лекарства също могат да предизвикат желание за сладко.

Изследователите са открили доказателства, че високият прием на захар, както и високите нива на кръвната захар, свързани с диабета, могат да увеличат риска от болестта на Алцхаймер. Рискът може да е по-значим за жените.

Един от начините да намалите риска е да намалите консумацията на захар.

Високият прием на захар може също да влоши симптомите на Алцхаймер при хора с болестта. Но ако любим човек изпитва затруднения да яде достатъчно, експертите казват, че можете да помислите за добавяне на малко захар, за да направите храната по-привлекателна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com