Как да намалим разхода на гориво през зимата на нашия автомобил?

1790
Как да намалим разхода на гориво през зимата на нашия автомобил?
Снимка: iStock

През зимата разходът на гориво се увеличава средно с 15-20 процента.

Има няколко лесни начина да намалите разхода на гориво на автомобила си през зимата. Първият от тях е да се намали времето за загряване на двигателя, ако е възможно, за да се направи без автоматично стартиране.

През студения сезон е достатъчно модерен двигател да работи на празен ход за няколко минути. Ако студовете са тежки, тогава ще отнеме максимум 5-10 минути. Във всеки случай основното нагряване на мотора ще се случи при плавно движение.

За да намалите загубите на енергия в студа, можете да използвате специални устройства. Например пластмасови екрани на решетката или "одеяло за кола", което се поставя под капака.

Безопасно шофиране през зимата – практични съвети

Важно е правилното почистване на автомобила от сняг и лед. Някои шофьори оставят впечатляваща снежна покривка на покрива след снеговалеж - тя не пречи на гледката. Но те влошават аеродинамиката на автомобила и го забавят. Топлината от купето затопля снежното натрупване отдолу, водата замръзва и се превръща в лед. В резултат на това върху тавана на колата се образува твърда кора, която увеличава масата на автомобила.

Гумите също допринасят за разхода на гориво. Увеличават съпротивлението при въртене. По правило при студено време налягането в гумите леко трябва да се намали, така че те трябва да се изпомпват.

Бъдете умни: 5 съвета за шофьорите за безопасност по зимните пътища

При студено време трябва да смените маслото с по-малко вискозно: OW-20 вместо 5W-30. Сгъстената грес влияе върху разхода на гориво при стартиране на двигателя. И си струва да изоставим полусинтетичните масла, тъй като минералната основа се сгъстява по-бързо.

Променете стила на шофиране - нито един от горните методи няма да играе голяма роля при нервен стил на шофиране. Затова през зимата експертите съветват да не намалявате скоростта и да не ускорявате прекалено рязко.

10 трика за по-лесно шофиране през зимата

Премахване от излишъка за подобряване на аеродинамиката - аксесоарите, монтирани на автомобила, могат значително да увеличат съпротивлението на въздуха. Те включват багажник на покрива, дефлектор на капака (така наречената "мухобойка"), дефлектори на вратите, дори антена. Колкото по-висока е скоростта на автомобила, толкова по-голямо е съпротивлението на въздуха и толкова по-голям е разходът. Като цяло това може да добави 20-30% към разхода на гориво. Ето защо, за да пестите гориво, трябва да премахнете аксесоарите на автомобила, особено багажника, ако не се използва по предназначение.

И последният съвет - преди началото на студеното време трябва да почистите багажника и да изхвърлите всичко от него. Теглото на автомобила е пряко свързано с разхода на гориво. Можете допълнително да премахнете защитата на картера или да премахнете багажника на покрива, ако има такъв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com