Как да облекчим алергията към полени и цветен прашец с домашни средства?

2181
Как да облекчим алергията към полени и цветен прашец с домашни средства?
Снимка: iStock/Guliver

Алергиите към полени, известни още като сенна хрема или алергичен ринит, засягат милиони хора по света и предизвикват симптоми като кихане, хрема или запушен нос, сърбеж в очите и дразнене на гърлото. Въпреки че лекарствата без рецепта могат да осигурят облекчение, много хора търсят естествени, домашни средства за облекчаване на тези симптоми. Ето някои ефективни домашни средства за облекчаване на симптомите на алергия към полени:

1. Изплакване на носа с физиологичен разтвор

Едно от най-ефективните домашни средства за лечение на поленовите алергии е промивка на носа с физиологичен разтвор. Това включва промиване на носните пътища с физиологичен разтвор, което може да помогне за отстраняване на полените и намаляване на запушването на носа. За тази цел може да се използва нети гърне или бутилка за изстискване. За да приготвите физиологичен разтвор у дома, смесете една чаена лъжичка не-йодирана сол с една литра дестилирана или преварена и охладена вода. Използвайте този разтвор за изплакване на носните пътища веднъж или два пъти дневно.

Алергия към цъфтеж: симптоми, причини и методи за контрол

2. Местен мед

Консумацията на местен мед е популярно средство, за което се смята, че помага при алергии към полени. Теорията е, че местният мед съдържа малки количества полени от района, което може да помогне за изграждането на толерантност на имунната ви система към тях. Въпреки че научните доказателства в подкрепа на това средство са ограничени, по непотвърдени данни то може да бъде полезно за някои хора.

3. Ябълков оцет

Ябълковият оцет е известен с многобройните си ползи за здравето, включително с потенциала си да намалява симптомите на алергия. Той може да помогне за разграждането на слузта и да подпомогне имунната система. За да използвате ябълковия оцет при алергии, смесете една до две супени лъжици в чаша вода и го пийте три пъти дневно. Добавянето на мед и лимон може да подобри вкуса и да добави допълнителни ползи.

4. Храни, богати на кверцетин

Кверцетинът е естествен биофлавоноид, съдържащ се в много плодове и зеленчуци, известен със своите противовъзпалителни и антихистаминови свойства. Храните с високо съдържание на кверцетин включват лук, ябълки, горски плодове и чай. Увеличаването на приема на тези храни може да помогне за намаляване на освобождаването на хистамини и облекчаване на симптомите на алергия.

5. Пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които могат да подобрят здравето на червата и да подсилят имунната система. Някои проучвания показват, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на тежестта на алергичните реакции, включително алергиите към полени. Киселото мляко, кефирът, киселото зеле и други ферментирали храни са добри източници на пробиотици. Ежедневният прием на пробиотична добавка също може да бъде полезен.

Този симптом е ключов за разликата между алергия и настинка

6. Билкови чайове

Някои билкови чайове могат да осигурят облекчение на симптомите на алергия към полени. Чаят от мента има противовъзпалителни свойства и може да помогне за прочистване на носните пътища. Зеленият чай съдържа естествени антихистамини. Чаят от лютиче е друга възможност; той е известен със способността си да намалява възпалението и производството на хистамин. Редовното пиене на тези чайове може да помогне за справяне със симптомите на алергия.

7. Вдишване на пара

Вдишването на пара може да осигури незабавно облекчение на запушването на носа и налягането в синусите, причинени от алергии към полени. Сварете тенджера с вода, свалете я от котлона и се наведете над тенджерата с кърпа на главата, за да уловите парата. Вдишвайте дълбоко в продължение на 5-10 минути. Добавянето на няколко капки масло от евкалипт или мента към водата може да засили ефекта на деконгестант.

8. Корекции в диетата

Някои промени в начина на хранене могат да помогнат за намаляване на симптомите на алергия. Увеличаването на приема на противовъзпалителни храни като зеленолистни зеленчуци, ядки, семена и мазна риба може да помогне. Намаляването на консумацията на млечни продукти, преработени храни и захар, които могат да допринесат за възпалението, също може да доведе до облекчение.

9. Етерични масла

Използването на етерични масла като лавандула, евкалипт и масло от чаено дърво може да помогне за справяне със симптомите на алергия. Дифузията на тези масла в дома ви, добавянето им във вана или нанасянето на разредени варианти върху кожата ви може да доведе до облекчение. Те имат противовъзпалителни, антимикробни и успокояващи свойства, които могат да облекчат симптоми като запушване на носа и сърбеж.

10. Оставане на закрито по време на пиковите периоди на полени

Макар и да не е средство за защита само по себе си, ограничаването на излагането на полени може значително да намали симптомите на алергия. Останете на закрито в дните с висока концентрация на полени, дръжте прозорците затворени и използвайте пречистватели на въздуха, за да намалите нивата на полени в помещенията. Вземането на душ и смяната на дрехите след престой навън също може да помогне за отстраняване на полените от тялото ви и да намали замърсяването в помещенията.

Като включите тези домашни средства в ежедневието си, можете ефективно да се справите и да облекчите симптомите на поленова алергия, подобрявайки цялостното си качество на живот по време на сезона на алергиите. Винаги се консултирайте с медицински специалист, преди да започнете каквото и да е ново лечение, особено ако имате основни заболявания или приемате други лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Неочевидни признаци на предозиране с витамин D - много е трудно да се разпознае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com