Алергия към цъфтеж: симптоми, причини и методи за контрол

1978
Алергия към цъфтеж: симптоми, причини и методи за контрол
Снимка: Pexels

Някои хора свързват пролетта не с дългоочакваната топлина и зелена зеленина, а с началото на сезонна алергия към цъфтежа. Някои лесно понасят сенната хрема (медицинското наименование на алергиите), запасявайки се с хапчета за алергия и носни кърпички, докато други са принудени да се усамотяват за известно време, за да се отърват от тежките симптоми.

Как да определите алергиите? Как да намалим проявите му и възможно ли е да се отървем от него завинаги? Отговаряме на тези въпроси заедно с алерголог: Лекари в помощ на пациентите: Алергиите – невидимата заплаха

Симптоми на алергия

Сезонните алергии са реакцията на организма към цъфтежа на определени растения. Най-често поленовите алергии се проявяват със симптоми на ринит (хрема, запушен нос, кихане), конюнктивит (зачервени очи, парене и сърбеж, усещане за пясък в очите) и бронхиална астма (кашлица, астматични пристъпи), по-рядко има са кожни прояви. Теоретично могат да страдат всички органи и системи, може да има цистит, влошаване на здравето, главоболие.

Алергиите водят до развитие на болестни симптоми, които водят до намаляване на работоспособността и качеството на живот, а понякога и до увреждания. По време на периода на алергии качеството на съня значително се влошава, човек се уморява по-бързо и може да се чувства постоянно уморен. В някои случаи може да има тежки усложнения, включително смърт. При поленовите алергии могат да се развият тежки увреждания на очите (кератит) и тежки прояви на бронхиална астма.

Как да различим алергиите от настинка?

Трудно е да се разграничи настинката от алергии; само лекар може да направи това. През пролетта някои хора започват да страдат от зачервяване, червени очи, болки в гърлото, запушване на носа и кашлица. И най-често си мислят, че е вирус, без дори да се замислят за алергии. Ако причината се установи навреме, възстановяването ще настъпи много по-бързо благодарение на добре подбраното лечение. Ето някои разлики между алергиите и настинка (вирусно респираторно заболяване), които трябва да ви предупредят: "Лекари в помощ на пациентите": Алергичният ринит

  • При алергии телесната температура не се повишава;
  • Болките в тялото и костите са характерни само за вирусни и бактериални инфекции, настинки;
  • Кашлица с храчки, мокра, е характерна за настинка;
  • При алергии секретът от носа не е жълт или зелен на цвят. Те са чисти и с по-рядка консистенция.

Причини за алергии

Алергиите се развиват в резултат на неадекватен хиперимунен отговор към един или повече антигени, които имат свойствата на алергени. Това се дължи на нарушения в имунната система, предимно нарушения в съотношението на Т-хелперите (видове Т-лимфоцити, участващи в регулирането на имунния отговор) от първи и втори ред, което води до производството на големи количества имуноглобулин Е (алергични антитела).

Проявата на алергии се влияе и от средата и климатичните условия. Например топлият и сух растителен климат отделя повече прашец във въздуха, което може да влоши симптомите на алергия.

Друг фактор, влияещ върху алергиите, е наследствеността. Ако един от родителите страда от сенна хрема, има голяма вероятност тя да се предаде на детето.

Как да облекчим симптомите на алергия?

Лечението на алергията е насочено основно към облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот. Няма да можете да се отървете от алергиите завинаги, но правилната терапия ще помогне за намаляване на риска от обостряне. Ето основните методи на лечение:

  • При остри алергии, ако можете, пътувайте до друг регион, където няма полени, провокиращи симптомите на алергично заболяване.
  • Останете в специални хипоалергенни помещения (стаи) през целия период на обезпрашаване на обичайното ви място за пребиваване.
  • Ограничете контакта с алергена: по-рядко излизайте навън, носете маска, по-често проветрявайте стаята, мокро почистване на къщата и измийте носа и очите си.
  • Приемане на антиалергични лекарства от различни фармакологични групи под наблюдението на лекар.

Алерген-специфична терапия (ASIT). Състои се от приемане на алергена-причинител в дозирана форма. При поленови алергии 4-5 месеца преди поленовия период за 3-5 години. За алергии към домашен прах през цялата година. Терапията може да се използва при деца от 5-годишна възраст.

Ако преди това сте забелязали симптоми на сезонни алергии, струва си да си уговорите среща с алерголог-имунолог. След анализ на очакваните симптоми и ефективността на предходната терапия, лекарят ще изготви индивидуален план за подготовка за сезона на опрашване.

Календар на цъфтежа на различни растения

  1. Края на март - април: широколистни храсти - елша, върба, леска;
  2. Края на април - края на май: бреза, дъб, ясен, топола, върба (върба), клен, бряст, трепетлика;
  3. Май - юни: глухарче, клада, лисича опашка, липа, бор, смърч, ръж;
  4. Юни - август: живовляк, метличина, елда, коприва, пелин, киноа.

Източник: MarieClaire

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com