Как да облекчим подуването на краката в жегите?

10022
Как да облекчим подуването на краката в жегите?
Снимка: iStock/Guliver

Отичането на краката е често срещано неразположение. Почти всеки възрастен се сблъсква с него по време на дълъг престой изправен, особено в жегата. Но най-вече е от значение за хора в напреднала възраст.

Своето мнение споделя Людмила Георгиевна Токарева, лекар-терапевт, Москва.

В основата си отокът е натрупване на течност в тъканите. Най-често се появява в късния следобед, привечер. Характеризира се с увеличаване на размера на крайника, отпуснатост на кожата - при натискане върху нея се образуват особени вдлъбнатини, които не изчезват бързо. Най-често се подуват ходилата и глезените, отокът може да се разпространи от пръстите до коляното, понякога и по-високо. Ако това ви притеснява рядко, само в жегата или когато сте изправени дълго време, можете да облекчите състоянието с народни средства. Но, ако подуването е редовно, ясно показва наличието на определено заболяване – ето защо е важно да се разбере причината с цел навреме да се започне лечение. Причината може да бъдат разширени вени, сърдечни неразположения и много други усложнения.

При подуване на краката заради жегата може да се използват средства от народната медицина. Премахването на подпухналостта у дома е възможно по няколко начина, най-достъпните от които са следните.

7 изпитани начина за облекчване на подутите крака

1. Диета

Диета за елиминиране на излишните течности от тялото. За да изведете излишните течности от организма си, трябва да ограничите употребата на сол, както и на сладкиши, пушено месо, силен чай и кафе. Въведете в менюто си магданоз, аспержи, както и касис, ягоди или чесън. Боровинките се считат за отлични диуретици. Можете да използвате както плодовете на тези растения, така и отвара от листата им. Ефективна е запарка или отвара от семена от кимион. Обикновеният чай може да се замени с чай от шипки. Можете също така да използвате сложни комплексни чайове с диуретичен ефект – обикновено ги има във всяка аптека.

2. Компресни вани.

Най-лесният начин е да си правите вани за крака, които действат като течни компреси. Например: вана с морска сол: 1 супена лъжица сода, 2 - 3 супени лъжици сол и 3 литра вода. Облекчението на краката се усеща след вана с отвара от лайка, брезови листа, мента, градински чай и др. Но особено са ефикасни контрастните бани, които ще подобрят не само усещанията в краката, но и общото състояние. Редуването на потапяне на краката в студена и топла (около 40°C) вода спомага за тонизиране на кръвоносните съдове и укрепване на стените им.

Вана с добавени етерични масла (няколко капки ментово или по капка лимоново и евкалиптово) ще облекчи умората след тежък ден.

Никога не правете ТОВА, когато имате подути крака и разширени вени

3. Компреси. 

Най-простият, но в същото време доста ефективен компрес е с листа от зеле. Първо трябва да го размачкате (можете да използвате точилка за тази цел), после го прикрепвате към мястото на подуване и го фиксирате. Други популярни опции включват настойка от брезови листа (навлажнете превръзките в настойката и ги поставете върху подутото място); настойка от лайка, магданоз и копър; листа от репей; компрес с растително масло (за предпочитане ленено).

4. Физическа активност.

Най-доброто занимание против подуване на краката е плуването. За тези, чийто начин на живот е предимно заседнал, се препоръчват ходене, клякания и други видове упражнения, с изключение на вдигане на тежести. Тези методи ще помогнат за облекчаване на подуването, ако е причинено от проста умора или начален стадий на разширени вени. Но това не е лечение, а само временно облекчаване на състоянието. Ако отокът се наблюдава често или ежедневно, е необходим преглед в клиниката, за да се предотврати развитието на заболяването.

Внимание! Тази статия е само информативна, а не препоръчителна. Посъветвайте се с лекар-специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com