Как да отгледаме моркови като от картинка?

1816
Как да отгледаме моркови като от картинка?
Снимка: Pixabay.com

Ако отглеждате моркови, вероятно се питате, защо тези в търговската мрежа са прави, гладки и без пукнатни, а Вашата реколта е от тънки, криви и не много красиво изглеждащи. Къде грешите и възможно ли е, освен вкусна, реколтата да бъде и атрактивна? Отговорът ще Ви успокои – да, възможно е, стига да познавате и спазвате основните изисквания на оранжевия зеленчук.

Мястото

Морковите обичат слънчеви терени и трябва да изберете такова място в градината си, за да се развиват добре. В противен случай реколтата е хилава и с недобър вкус. Освен това е важно да имате предвид, че продължителността на слънчевото греене трябва да е почти целодневно.

Почвата

Най-важното – тя трябва да е рохкава. Това е задължително условие, защото иначе морковите стават криви. Трябва да прекопавате и разрохквате почвата редовно, за да избегнете уплътняването и втвърдяването й.

Плевене

То също е от изключително значение, защото плевелите са основният враг на оранжевите кореноплоди.

Поливане

Няма нужда да ви казваме, че ако искате сочни, хрупкави и сладки моркови, трябва да ги поливате редовно и то през целия им период на развитие. Но как да разберете не само кога, но и колко да поливате морковите? Специалистите препоръчват следната схема: дълбочината на влажността трябва да съответства на големината на морковите. Лехата със зрелите моркови трябва да се полива така, че влажността да достигне до дълбочина 30 см.

Схема на засаждане

Разстоянието при морковите също е много важно. Ако са засадени прекалено нагъсто те няма да могат да се развият правилно. Затова е важно да направите разреждане. Разстоянието между два съседни моркова трябва да е около 3 см. Когато се появи и вторият същински лист, процедурата се повтаря като разстоянието между два съседни моркова се увеличава два пъти.

Торене

Морковите се нуждаят от подхранване. Препоръчваме да наторявате растенията два пъти през вегетационния период. Първият път - 3-4 седмици след като поникне разсадът, а вторият - след няколко месеца. Нашите агрономи съветват за целта да се доверите на органични и биологични торове, с които да подхраните почвата, за да сте сигурни, че насажденията ви получават всичко необходимо за правилното си развитие, без да вредите на околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com