Как да почистите щорите, без да ги сваляте

20414
Как да почистите щорите, без да ги сваляте
Снимка: pixabay.com

Почистването на щорите, без да ги сваляте, може да е трудна задача, но е от съществено значение за поддържането на свежо и подредено жилищно пространство. Независимо дали имате хоризонтални или вертикални щори, ето едно ръководство стъпка по стъпка, което ще ви помогне да свършите работата ефикасно и ефективно.

1. Съберете консумативите си

Преди да започнете, уверете се, че разполагате с всички необходими инструменти. Ще ви трябват прахосмукачка за пера, микрофибърна кърпа, прахосмукачка с приставка за четки, кофа с топла сапунена вода и гъба или мека кърпа. Освен това може да искате да инвестирате в инструмент за почистване на щори, който е специално предназначен за тази цел.

Още: Почистване на вертикални щори - ето как се прави най-лесно

2. Почистване на праха

Започнете, като използвате прахосмукачка с пера или микрофибърна кърпа, за да отстраните свободния прах и замърсявания от щорите. Започнете от горната част и се спуснете надолу, като внимателно прочиствате всяка ламела. Тази първоначална стъпка помага да се предотврати размазването на праха по време на процеса на мокро почистване.

3. Почистване с прахосмукачка

Използвайки прахосмукачка с приставка за четка, внимателно преминете през щорите още веднъж. Уверете се, че прахосмукирате както предната, така и задната страна на щорите, за да уловите всички останали прахови частици. Тази стъпка осигурява по-дълбоко почистване и премахва труднодостъпния прах.

4. Почистване на петна

При упорити петна или зацапвания потопете гъба или мека кърпа в топлата сапунена вода и внимателно разтрийте засегнатото място. Внимавайте да не намокрите щорите, тъй като прекомерната влага може да ги повреди. След като премахнете петното, избършете мястото с чиста, влажна кърпа, за да изплакнете остатъците от сапуна.

Още: Накъде трябва да се насочат щорите на прозорците?

5. Изплакнете и подсушете

Изпразнете кофата и я напълнете отново с чиста, топла вода. Използвайте чиста кърпа или гъба, за да изплакнете щорите, като избършете всички остатъци от сапун. След това подсушете добре щорите със суха микрофибърна кърпа или като ги оставите отворени да изсъхнат на въздух. Уверете се, че по щорите не е останала влага, за да предотвратите появата на мухъл или плесен.

6. Алтернативни инструменти за почистване

Помислете дали да не инвестирате в инструмент за почистване на щори или в ръкавици за почистване на щори от микрофибър, които са проектирани така, че да прилягат на ръката ви като ръкавица с пръсти от микрофибър. Тези инструменти ви позволяват да почиствате едновременно и двете страни на ламелите и могат да бъдат особено полезни за по-големи щори.

Още: Бързо и лесно почистване на щорите с този трик!

7. Редовна поддръжка

За да запазите щорите си чисти за по-дълго време, въведете редовна процедура за почистване. Почиствайте щорите си от прах поне веднъж седмично, за да предотвратите натрупването на мръсотия и прах. Тази бърза поддръжка ще направи процеса на дълбоко почистване по-удобен за управление и ще отнеме по-малко време.

Включването на тези стъпки в рутинната ви програма за почистване ще ви помогне да поддържате чисти и безпрашни щори, без да се налага да ги сваляте. Редовната поддръжка не само подобрява външния вид на прозорците ви, но и спомага за по-здравословна и комфортна среда на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com