Как да подобрим реколтата от домати само с натурални вещества

41904
Как да подобрим реколтата от домати само с натурални вещества
Снимка: https://pixabay.com

За да имате по-богата реколта от домати, не е зле да помислите да ги подхраните с натурални вещества. Погрешно е да се смята, че само химията може да направи реколтата ви по-обилна. Идеята е да повишите добива без да купувате вредни препарати. Ако използвате вещества за подхранване, вие ще подобрите големината на домата, те ще узряват по-бързо и ще се размножават много повече.

Добре е да знаете, че когато ги подхранвате за първи път, това трябва да се прави 2 седмици след като сте ги засадили. Няма значение дали са навън или в парници. Следващите подхранвания се правят до средата на месец юли, като интервалът се запазва да е през 14 дни.

Ако използвате тази смес, доматите ще зреят като луди

Доматите са едни от най-вкусните зеленчуци, които всеки обича да похапва. Голяма част от хората, които живеят в къща с двор, предпочита...

1. Подсилване с йод

Чрез йода, узряването на плодовете ще се забърза, а и ще ги предпазите от неприятната болест, позната като "мана". За целта трябва да направите този разтвор: В десет литра вода разтворете четири капки спиртен йоден разтвор - има го в аптеките. Полейте доматите с получената консистенция , като отделите по два литра на всеки корен.

2. Разтворете дървесна пепел във вода и наторете с нея

В дървесната пепел се съдържат полезни микроелементи, които ще подхранят по-добре вашата доматена реколта. Калий, желязо, магнезий, цинк, калций и други са жизненоважни, за да може вашата реколта да се развие добре и да се радвате на богат добив. За да подготвите този разтвор ви трябват десет литра вода и една чаша с дървесна пепел. 
Когато омесите пепелта с водата, можете да полеете доматената леха с нея. Пепелта служи и за подхранване на листата. Трябват ви три литра вода и триста грама пепел. Всичко това се вари половин час. Като минат около пет часа трябва да добавите още седем литра вода и малко настърган на рендето обикновен сапун. Идеята е сместа да хване по-добре върху листата на плодовете. Прецедете разтвора и напръскайте.

Kaкво никога не трябва да засаждаме до доматите?

Някои култури не се "разбират" добре с доматите. Това се дължи на факта, че вредителите и болестите, присъщи за тях, могат да навр...

3. Подхранване на домати с мая

Още един метод за наторяване е да използвате прясна, а може и суха мая. Има няколко начина за приготвяне на чудодейния разтвор:
а) Смесете суха мая-1 опаковка, с две супени лъжици захар. Добавете малко количество топла вода, докато стане хомогенна смесица. Полученото разтворете в десет литра вода, като необходимата доза за всяко едно растение е половин литър.
б) Втори начин за подхранващ разтвор от дрожди - напълнете около две трети един буркан от три литра с черен хляб и добавете догоре топла вода, в която предварително сте разтворили сто грама свежа мая. Оставете да преседи на топло и сухо място три до пет дни. Вземете цедка и прецедете получената смес, като пропорцията трябва да е 1 към 10. Дозата за млади растения е не повече от половин литър, а за по-възрастните - до 2 литра.

3. Още един полезен начин: Сто грама мая от свежи дрожди се разтварят в десет литра вода и с полученото се поливат доматените култури. Използвайте мая, за да стимулирате растенията, но не я приемайте като заместител на тор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com