Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да пътуваме с домашния си любимец в чужбина?

13 юни 2024, 14:31 часа

Всеки, който има домашен любимец, знае, че понякога ни се налага да пътуваме или да отидем някъде, без да има на кого да оставим своя четириног приятел. 

Разбира се, благодарение на хотелите за домашни любимци, това все по-рядко се превръща в проблем, но ако ви се наложи да заминете някъде за по-дълго или пък по-далеч, едва ли ви се иска да оставите своите любимци сами или при непознати. 

В днешната статия ще отговорим на най-често задаваните въпроси, свързани с пътуването с домашни любимци извън страната. 

Мога ли да пътувам в чужбина с домашен любимец? 

Снимка: IStock

Краткият отговор на този въпрос е - да, може. Ако пътувате до държава в Европейския съюз, вашият любимец може да дойде с вас, ако: 

  • има поставен микрочип (в съответствие с техническите изисквания на приложение ll към Регламента на ЕС относно движението за домашни любимци) или ясно четлива татуировка, ако е била поставена преди 3 юли 2011 г.;
  • има ваксинация против бяс;
  • му е извършено третиране срещу тения Echinococcus multiocularis, когато вашата дестинация е място, свободно от тази тения (Финландия, Ирландия, Малта, Норвегия, Северна Ирландия); 
  • има валиден европейски паспорт за домашни любимци, когато пътува от държава от ЕС или Северна Ирландия до друга държава от ЕС или до Северна Ирландия, или ветеринарен здравен сертификат на ЕС, когато пътува от държава извън Съюза. 

Можете да пътувате с до пет домашни любимеца, но ако те са повече от този брой, трябва да представите доказателство, че участват в конкурс, изложба или спортна проява и че са на възраст над 6 месеца. 

А ако пътувам извън ЕС? 

Ако ви предстои пътуване извън Европейския съюз и искате да вземете домашния си любимец, е необходимо предварително да проучите условията и изискванията на съответната държава. 

Как домашния ми любимец ще пътува в самолета? 

Снимка: IStock

Всяка авиокомпания определя индивидуално условията за превоз на домашни любимци. Някои нискотарифни компании не предлагат услуга за превоз на домашни любимци, а други позволят техният превоз само в багажното на самолета. На някои самолети позволяват превозването на малки кучета и котки в пътническия салон, ако те са в клетка и не тежат повече от 8 килограма. 

В случай, че вашият любимец е по-голям от тези изисквания, ще трябва да пътува в багажното на самолета, в клетка, която е достатъчно голяма, че да може то да се изправя, ляга и обръща. И разбира се, да е подплатена, за да не изпуска течности. 

Имайте предвид, че ако вашият домашен любимец няма поставен микрочип или не разполагате с необходимите документи и сертификати за превоз, е необходимо технологично време те да бъдат издадени. Уговорете предварително дата и час, в които ще можете да поставите микрочипа и необходимите ваксини и да получите своите документи. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес