Как да разберем, че страдаме от недостиг на желязо?

8007
Как да разберем, че страдаме от недостиг на желязо?
Снимка: iStock/Guliver

Недостигът на желязо е често срещан хранителен дефицит, който може да доведе до различни здравословни усложнения, ако не се лекува. Разпознаването на признаците и симптомите на недостиг на желязо е от решаващо значение за навременната намеса. Ето как да разберете дали страдате от недостиг на желязо:

Умора и слабост

Един от най-забележимите симптоми на недостиг на желязо е постоянната умора и слабост. Организмът използва желязото за производството на хемоглобин - протеин, който пренася кислород до тъканите. Когато нивата на желязо са ниски, доставката на кислород до клетките намалява, което води до чувство на изтощение и слабост.

Бледа кожа и нокти

Недостигът на желязо може да доведе до намаляване на червените кръвни клетки, които са отговорни за придаването на розов оттенък на кожата. В резултат на това хората с недостиг на желязо могат да имат бледа или дори леко жълтеникава кожа. Бледите нокти също са често срещан признак.

Лекар: Това са най-богатите на желязо храни, яжте ги всеки ден

Задух

Недостатъчното снабдяване с кислород поради ниските нива на желязо може да доведе до задух дори при минимална физическа активност. Това се случва, тъй като организмът се опитва да компенсира липсата на кислород, като кара сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта.

Главоболие и световъртеж

Недостигът на кислород в мозъка, дължащ се на недостиг на желязо, може да причини главоболие и замайване. Тези симптоми могат да се влошат при бързо изправяне или физическо натоварване.

Студени ръце и крака

Недостигът на желязо може да доведе до лошо кръвообращение, поради което крайниците, като ръцете и краката, се чувстват необичайно студени дори в топла среда.

Синдром на неспокойните крака

Някои хора с недостиг на желязо изпитват усещане за дискомфорт или пълзене в краката, особено когато се опитват да заспят. Това е известно като синдром на неспокойните крака и може да наруши режима на съня.

Тези ядки ще ви избавят от дефицита на желязо

Чупливи нокти и косопад

Желязото е от съществено значение за здравата коса и нокти. Недостигът на желязо може да доведе до чупливи нокти и косопад, които могат да бъдат забележими с течение на времето.

Затруднена концентрация

Недостатъчното снабдяване на мозъка с кислород може да доведе до затруднена концентрация, слаба когнитивна функция и влошени резултати в работата или в училище.

Пика

Недостигът на желязо може да доведе до необичаен глад за нехранителни вещества като лед, мръсотия или хартия. Това състояние, известно като пика, често се свързва с недостиг на хранителни вещества.

Слаба имунна система

Желязото играе роля в имунната функция и неговият недостиг може да отслаби способността на организма да се бори ефективно с инфекциите. Честите заболявания и бавното възстановяване могат да са показателни за ниски нива на желязо.

Ако подозирате, че страдате от недостиг на желязо, е важно да се консултирате с медицински специалист за правилна диагноза и лечение. Лекарят може да извърши кръвни изследвания, за да оцени нивата на желязото във вашата кръв и да препоръча промени в хранителния режим, добавки или други интервенции, ако е необходимо. Включването на богати на желязо храни като постно месо, боб, обогатени зърнени храни, спанак и ядки в диетата ви може да помогне за предотвратяване и облекчаване на недостига на желязо. Ранното откриване и подходящото лечение могат да възстановят нивата на желязо и да подобрят цялостното благосъстояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com