Как да разберете дали имате бърнаут и какво да правите след това

3937
Как да разберете дали имате бърнаут и какво да правите след това
Снимка: iStock

Чували сте го и преди: „Това е просто работа! Защо си толкова стресиран?!” Но ако не можете да се отърсите от тези чувства на стрес, безпокойство и умора, тогава това не е „просто работа“ и ефектите, които чувствате, са реални. Вместо това това, което изпитвате, може да е прегаряне и то е много повече от това да сте малко уморени. Ето как да разберете дали имате прегаряне и какво можете да направите за това.

Какво е бърнаут

Първо, нека да разгледаме какво всъщност представлява прегарянето. Терминът е използван за първи път през 70-те години на миналия век от психолога Херберт Фройденбергер. Първоначално споменавайки „помагащи“ професии, като например здравеопазване, той описва опит, при който онези, които са дали твърде много от себе си на професията си, в крайна сметка ще се сблъскат с изтощение и ще станат неспособни да се справят.

Изгарянето става все по-често срещано в света на отдалечената работа, където границите между работа и личен живот и личен живот са размити

В днешно време прегарянето има много по-широко приложение, като се прилага във всяка професия от ИТ до здравеопазване и работа в офис. Но защо точно сега е толкова важно да знаем за прегарянето? Е, това е така, защото след пандемията от COVID и постоянно свързаната дигитална култура работим повече и границата между работата и личното става все по-размита.

Как да разбера дали съм прегорял

Мислете за прегаряне като за батерията на телефона си. Когато е зареден, е страхотен. Всички функции на телефона ви работят правилно и бързо. Но когато тази батерия е била използвана отново и отново, може да започнете да забелязвате, че задържа заряда малко по-малко и става по-малко ефективна, отколкото беше преди.

Същото важи и за вашето здраве и енергийни нива. Може би си спомняте време (в не толкова далечното минало), когато сте били заредени и пълни с енергия. Но сега чувствате, че се борите да задържите този заряд след обяд или може би дори се страхувате да се събудите сутрин? Това са само част от признаците на прегаряне.

Бърнаут не е:

  • Само една лош сън
  • Провал
  • Слабост
  • Непрофесионализъм
  • Завинаги

Бърнаут е:

  • Изтощение - чувствате се уморени през цялото време, дори и да сте спали
  • Раздразнителност - изглеждате ядосани почти без причина
  • Да боледувате често - имунната ви система изглежда слаба, което ви прави податливи на заболявания
  • Главоболие - може да откриете болки в главата си по-често
  • Изолация - чувствате, че никой не ви разбира или желание да не говорите с никого
  • Фантазии за бягство - просто искате да избягате от всичко това
  • Наддаване/загуба на тегло - може да загубите или да напълнеете неволно
  • Лош сън - дори когато се опитвате да си починете, вие се мятате
  • Загуба на ентусиазъм - губите интерес към работата и хобитата си
  • Нисък обхват на вниманието - трудно ви е да се концентрирате върху работата си
  • Намалена производителност – просто не можете да се представяте по начина, по който сте го правили преди

Забележка: ако смятате, че изпитвате прегаряне, моля, консултирайте се с вашия лекар или доставчик на здравни услуги. Симптомите на прегарянето са подобни на много други състояния на психичното здраве и е важно да се грижите за здравето си по правилния начин, за да получите правилното лечение.

Професионално прегаряне - симптоми и причини

Какво причинява прегарянето

Няма лесен отговор какво причинява прегаряне. Това е така, защото прегарянето може да бъде причинено от различни фактори и влияния и обикновено се случва за продължителен период от време. Не е като един ден да се събудите и да имате кашлица. Прегарянето е постепенно, което го прави трудно забележимо.

Често хората, които са с високи резултати, перфекционистите и тези, които са песимисти, са склонни да изпитват прегаряне повече от другите, но тези черти не са изключителни – прегаряне може да се случи на всеки.

Като цяло се смята, че прегарянето е причинено от хроничен стрес – дълготраен стрес – съчетан с други фактори като прекомерна работа, липса на сън, професия с висок стрес, намален професионален интерес и песимистична перспектива.

Видове прегаряне

Някои проучвания предполагат, че има различни видове прегаряне - претоварване, недостатъчно предизвикателство и пренебрегване. Но какво означават те и защо са важни?

Прегаряне с пренебрегване – този тип прегаряне често се случва, когато хората се чувстват неспособни да се справят с работата. Това постоянно „не разбирам“ е демотивиращо и служителите може да се чувстват некомпетентни и безпомощни, дори ако са страхотни в работата си. Човек, който изпитва прегаряне от пренебрегване, може също да страда от синдром на самозванец.

Прегаряне от претоварване – може би най-често срещаният тип прегаряне е прегарянето от претоварване, когато хората поемат повече, отколкото могат да се справят, и това става твърде много. Понякога хората са принудени да работят повече и да се натоварват поради амбиция, без да осъзнават дългосрочните последици за здравето.

Прегаряне при недостатъчно предизвикателство – чувствате се способни да направите повече, но просто не получавате възможност? След известно време може да изпитате прегаряне поради недостатъчно предизвикателство и когато това се случи, може да загубите страстта и интереса си към работата си.

Какво да направите, ако имате бърнаут

Чувствате ли се наистина изтощени и немотивирани? Това може да е прегаряне и е важно да поемете дълбоко въздух и да се справите с него сега. Въпреки че прегарянето звучи страшно и постоянно, то може да бъде лекувано и не е нужно да се чувствате по този начин. Ето няколко съвета, които може да ви помогнат да намалите тези чувства на умора и тревожност и да започнете отново да се чувствате повече като себе си.

Вземете си почивка, дори и да седите на дивана. Опитайте се да си вземете истинска почивка от работата. Изключете имейлите си и просто се откъснете от всичко това.

Работете върху диетата си. Лесно се достига до хрупкави, нездравословни закуски. Но това няма да помогне на стреса ви, вместо това се съсредоточете върху здравословна диета и включете: ядки, кисело мляко, черен шоколад, куркума и др.

Как да забележите признаци на бърнаут, преди да започнете нова работа?

Наспи се добре. И това не означава 7 часа вместо 5. Това означава да работите върху рутината си за лягане, така че наистина да се отпуснете. Можете да опитате медитации преди лягане, да вземете релаксираща вана и да си дадете малко време просто да се отпуснете – намерете още съвети за сън тук. Освен това получаването на цели 8 часа няма да навреди.

Говорете си. Понякога говоренето може да ви помогне да обработите и приемете как се чувствате. Това е първият етап от справянето с прегарянето и знанието кои стъпки да предприемете по-нататък.

Оправи го. След като сте си взели почивка и сте решили какво да правите по-нататък, време е да коригирате основната причина за вашето прегаряне. За някои това означава да коригирате ролята и очакванията си на работа. За други това може да означава вземане на продължителна ваканция. За други това може да означава промяна на работа или кариера. Основното нещо тук е да направите това, което работи за вас.

Какво можете да направите като работодател, за да предотвратите прегарянето

Ако сте работодател или мениджър, имате нужда от екипа си в най-добрата му форма, за да върши най-добрата работа. Освен това здравите служители са лоялни служители – 2,6 пъти по-малко вероятно е да напуснат своя работодател и 63% по-малко вероятно да си вземат болничен ден. Но управлението на екип, компания и приоритети не е лесно. Ето няколко полезни съвета за работодатели и мениджъри за предотвратяване на прегарянето на работното място.

Поставете разумни крайни срокове – всички разбираме, че нещата трябва да бъдат свършени, но освен спешните медицински случаи, малко неща в живота са наистина спешни. Ето защо, когато става дума за вашия екип, поставете разумни срокове за свършване на работата. В замяна на това вашите служители са със 70% по-малко вероятно да изпитат прегаряне.

Говорете с екипа си - вашият екип е професионалист, но те също са хора. Когато вашият екип почувства, че го слушате. Те са по-склонни да се ангажират ефективно с работата си, да дойдат при вас за помощ при решаването на професионални предизвикателства и да бъдат инвестирани в компанията - всичко това води до успешни резултати.

Изяснете тяхната роля и нейните ограничения – помислете си, че длъжностната характеристика е всичко, помислете отново. Проучванията показват, че само 60% от работниците знаят какво точно се очаква от тях. Това може да ги накара да поемат повече задачи от необходимото или да се чувстват неудовлетворени в ролята си. Дайте им яснота и им помогнете да успеят, като поставите разумни ограничения.

Бъдете честни – всички имаме приятел на работното място, но когато това приятелство премине границата на професионализма, тогава възникват проблеми. Избягвайте прегарянето и лошото отношение, като установите политики и процедури за всички процеси и се придържате към тях.

Дайте им достатъчно работа – твърде много работа и те могат да изгорят бързо, твърде малко и вашият екип няма да бъде изправен пред предизвикателства. Опитайте се да работите с персонала си и преценете колко работа е достатъчна. Дайте им възможности за растеж, когато е необходимо, и ще изпитате растеж на производителността и резултатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com