Как да се отървем от напуканите пети и кожата отново да стане мека и гладка?

17547
Как да се отървем от напуканите пети и кожата отново да стане мека и гладка?
Снимка: iStock/Guliver

Сезонът на сандалите наближава. Време е да приведете краката си в ред след ходене с дебелите зимни ботуши. Сухата, напукана пета не само изглежда грозно, но може да бъде и болезнена. Какво може да помогне? Опитайте с витаминен мехлем, който е евтин и достъпен!

Ако имате твърди токчета, вероятно сте забелязали, че те са изключително податливи на нараняване. Пукнатини, ожулвания, драскотини - всичко това ви е добре известно. Напуканите пети много често засягат и младите хора – особено жените. Защо се случва това и как да се справим с него?

Сухи и напукани пети - какви са причините?

Когато се родим, цялото ни тяло е меко, сякаш вместо кожа е покрито с кадифе. Въпреки това, тъй като сме изложени на външни фактори, кожата ни става твърда, губи еластичността си, изсъхва и се омазнява като част от защитния механизъм. На петите ни обаче липсват мастни жлези. Вместо това те са пълни с производство на пот. Правилната хигиена на краката е изключително важна за поддържане не само на здрав външен вид, но и за предпазване от заболявания.

Сухите пети могат да се дължат на много фактори. Този проблем често засяга младите жени, които обичат елегантните високи токчета. Въпреки че обувките на висок ток изглеждат страхотно, те имат ужасен ефект върху здравето ни. Те са вредни не само за стъпалата, но и за гръбначния стълб и ставите. Друг фактор, допринасящ за кератозата на петата, са проблеми като затлъстяване и наднормено тегло. Напуканата кожа на краката също може да бъде предупреждение, изпратено от тялото ни – това е един от симптомите на диабет и заболяване на щитовидната жлеза.

Красиви крака през лятото? Да, но започнете с грижата още сега със 7 стъпки

Домашно лекарство за напукани пети

Пренебрегваните сухи пети могат да доведат до увреждане на дермата. Ако позволим това да се случи, раните ни ще се превърнат в отворени врати за всякакви бактерии и вируси. Последствията могат да бъдат ужасни, така че трябва да действате бързо! Когато видите, че краката ви са сухи и кожата на петите ви е възбудена, опитайте няколко домашни средства. 

Градинският чай, оманът и сминдухът са идеални за овлажняване и ускоряване на заздравяването и имат противовъзпалителни свойства. Ленените семена също ще помогнат. След къпане на краката е добре да подсушите кожата с кърпа, вместо да изплаквате и отмивате успокояващите вещества. Ако забележите нагнояване или кървене, трябва незабавно да посетите специалист.

Малко хора знаят, че кожата на краката е малко по-различна от тази, покриваща други части на тялото. Тя няма мастни жлези, но е пълна с потни жлези. Тя е два пъти по-дебела и по своята същност е оборудвана с по-бърз процес на растеж на епидермиса, като в същото време няма способността да ексфолира прекомерно (в сравнение с други части на тялото). 

Ако правите тези 7 неща, здравето на краката ви ще СТРАДА

Ето защо петите се нуждаят от нашата помощ. В един перфектен свят бихме могли да накисваме и търкаме петите ви всеки ден. Известно е обаче, че не всички имаме време за това. Струва си обаче да се грижите за петите си правилно и редовно. Накисването и ексфолирането на краката трябва да се повтарят 2-3 пъти седмично. В резултат на това кожата ще запази своята твърдост и ще бъде правилно овлажнена. Също така е важно да следвате тези стъпки в правилния ред. Намазването на краката с мехлема ще бъде безполезно, ако първо не премахнем стария епидермис, което ще блокира действието на лекарството.

Накисването, ексфолирането и смазването на краката трябва да се повтарят 2-3 пъти седмично. В резултат на това кожата ще запази своята твърдост и ще бъде правилно овлажнена. Също така е важно да следвате тези стъпки в правилния ред. Смазването на краката с мехлема ще бъде безполезно, ако първо не премахнем стария епидермис, което ще блокира действието на лекарството.

Мехлем с витамин А: евтин и ефективен

Витамин А мехлем трябва да го има в аптечката на всеки дом. Има много причини за това. Освен, че е на ниска цена, той има редица полезни свойства. Може да се използва за заздравяване на леки рани и кожни лезии. Освен това работи чудесно като лек за измръзване или изгаряния. Всичко това е, защото витамин А ускорява лечебния процес. Използвайки този мехлем върху кожата на мазоли или сухи пети, определено ще подобрите състоянието й. И най-важното - ефектът от използването на мехлема може да се види след първата употреба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com