Как да се отървете от стриите: 11 метода, които да опитате

2600
Как да се отървете от стриите: 11 метода, които да опитате
Снимка: iStock/Guliver

Няма идеално решение за стрии, но локалните лечения могат да ви помогнат да хидратирате кожата си, да насърчите заздравяването и да изравните тена на кожата.

Стриите се появяват, когато кожата ви промени формата си бързо поради растеж или наддаване на тегло. Те обикновено не са знак, че нещо не е наред със здравето ви.

Всеки може да получи стрии, независимо от пола. Бременността и пубертетът са двата най-често срещани момента в живота, когато ги получавате.

Първоначално стрията ще изглежда като тънка червена или лилава линия с различна текстура от кожата около нея. Повечето стрии ще избледнеят сами с времето.

Те могат да станат по-малко забележими след избледняване. Избледнелите стрии обикновено изглеждат по-светли на цвят от околната кожа и леко блестящи, като белег.

Изследванията ни казват, че няма тайна съставка за лечение на стрии - поне не още. Но някои домашни средства могат да помогнат за намаляване на появата на стрии и да им помогнат да избледнеят по-бързо.

По-новите стрии е по-вероятно да реагират на лечение.

Естествени средства за лечение на стрии

  1. Витамин А

Витамин А в продуктите за грижа за кожата се нарича ретиноид. Ретиноидите могат да направят кожата да изглежда по-гладка и по-млада. Те се използват в много козметични кремове за локално приложение без рецепта.

Продуктите с витамин А понякога могат да раздразнят кожата, така че е най-добре да следвате внимателно инструкциите, ако опитате тази съставка. Тъй като съществуват известни рискове от употребата на ретиноиди по време на бременност, не трябва да ги използвате, ако сте:

  • бременна
  • кърмите
  • опитвате се да забременеете

2. Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е мощна съставка за овлажняване и заздравяване на кожата. Често се използва в кремове, лосиони и серуми.

Видимата поява на стрии идва заедно с невидими промени в кожата ви. Тези промени правят кожата по-малко еластична, отчасти защото колагенът не върши обичайната си работа за укрепване на кожата.

3. Центела

Centella asiatica е билка, която е популярна съставка в корейските продукти за красота.

Известни като cica кремове, продуктите, съдържащи центела, понякога се използват за лечение на белези или за успокояване и възстановяване на чувствителната кожа.

Центела помага за намаляване на възпалението и насърчава производството на колаген. Изследване от 2015 г. предполага, че кремовете, съдържащи центела, могат да помогнат за предотвратяване на стрии по време на бременност и да подобрят външния им вид. Но изследователите предупредиха, че все още са необходими повече доказателства.

4. Захар

Захарта е популярен ексфолиант. Малките кристали нежно почистват мъртвата кожа и ви оставят да се чувствате по-гладка.

Микродермабразиото, извършвано от дерматолог, е един от малкото клинично доказани методи за избледняване на стриите. И така, този домашен лек за ексфолиране изглежда си струва да опитате.

5. Алое вера

Алое вера има дълга история като естествено лечение на кожата. Желето от вътрешността на листата на растението алое вера може да се нанесе директно върху кожата за успокояване и овлажняване.

Изследвания от 2018 г. показват, че алое вера помага на кожата да заздравее от изгаряния и рани. Тъй като стриите са вид белези от увредена кожа, свойствата на алоето за възстановяване на кожата могат да помогнат за предотвратяване или избледняване на стрии.

Въпреки че съществуват малко клинични доказателства за алое вера като лек за стрии, чистото алое вера може да си струва да опитате, защото може да омекоти и заздрави кожата.

Нанасяйте чисто алое вера от растение или продукт без рецепта върху стриите си всеки ден след душ.

6. Кокосово масло

Необработеното кокосово масло има някои известни ползи за кожата. Може да помогне за поддържане на защитната бариера на кожата ви.

Изследване от 2018 г. предполага, че кокосовото масло подобрява сухата кожа и някои кожни инфекции. И в проучване от 2010 г., използващо плъхове, необработеното кокосово масло помага на кожните рани да зарастват по-бързо.

Баба ми каза тези 5 трика за махане на стриите

Разбира се, ако сте алергични към кокос, ще искате да избегнете тази съставка.

Имайте предвид, че всяко лечение за грижа за кожата понякога може да причини алергии или чувствителност. Това включва домашни средства и естествени подходи. Така че, ако забележите реакция, спрете да използвате съставката.

7. Лазерна терапия

Лазерите доставят фокусирана светлина към кожата. В зависимост от вида на лазера, който се използва, лечението може да има потенциала да увеличи производството на колаген и да помогне на стриите да избледнеят, за да се слеят с околната кожа.

Лазерната терапия се използва и за намаляване на текстурата на кожата и зачервяването, причинено от белези и розацея. Така че има смисъл, че лазерната терапия може потенциално да подобри вида на стриите.

8. Микродермабразио

Микродермабразиото включва ексфолиране на кожата по начин, който домашните средства не могат. С помощта на ръчна пръчица професионалист нанася абразивно вещество върху кожата ви, за да изтърка нежно мъртвите кожни клетки.

Изследванията върху микродермабразиото за стрии са ограничени, но преглед на изследване от 2017 г. предполага, че може да намали тежестта на белезите.

9. Микронидлинг

Тази техника използва устройство, което създава малки убождания в кожата. Това лечение кара кожата да произвежда колаген и еластин, което може да помогне на отпуснатата кожа да изглежда по-стегната.

За разлика от домашните инструменти, микроиглата в офиса навлиза по-дълбоко в кожата ви, за да насочат лечебната функция на кожата по-ефективно и по-безопасно.

10. Радиочестотна терапия

Радиочестотните процедури изпращат енергийни вълни в кожата ви, които стимулират производството на колаген. Резултатът може да бъде по-стегната кожа.

Напоследък радиочестотното лечение се комбинира с лечение с микроигли, за да се изпратят енергийните вълни още по-дълбоко в кожата. Иглата прониква в кожата и освобождава радиочестота в каналите, стимулирайки по-дълбоките слоеве колаген.

Всички стрии ще изчезнат с тази съставка, която всеки има у дома

11. Химически пилинг

Химическият пилинг включва прилагането на киселина, като гликолова киселина, върху повърхността на кожата. Професионалните химически пилинги са по-мощни от домашните версии и се прилагат в офиса.

Пилингът осигурява дълбоко ексфолиране на кожата и насърчава производството на колаген, според преглед от 2018 г. Това може да помогне стриите да изглеждат по-малки, но наличните доказателства са ограничени.

Не всички опции са подходящи за всеки тип кожа, така че е важно да се консултирате с дерматолог, за да разберете коя е подходяща за вас.

Не забравяйте, че стриите са често срещани. Промените, които могат да причинят стрии - като скокове в растежа, промени в теглото и бременност се случват на много хора.

Няма перфектно домашно лекарство, но локалните лечения могат да помогнат с хидратацията и да насърчат оздравителните процеси на кожата ви. Както за естествените лечения, така и за медицинските процедури са необходими повече изследвания, за да се изясни кое е най-ефективно и на кого е най-вероятно да помогнат.

Почти всички стрии ще избледнеят с времето, дори и да не ги лекувате. Рядко стриите ще останат толкова изпъкнали, колкото когато са се появили за първи път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com