Как да се предпазим от молци?

20377
Как да се предпазим от молци?
Снимка: iStock

Ако имате дрехи с дупки, може да имате молци в гардероба си. Днес ви показваме най-добрите трикове за защита на дрехите ви от тези нежелани насекоми. Защото именно ларвите на молеца причиняват увреждане на тъканите, затова срещу тях трябва да се борим, за да запазим дрехите си. Можете да предотвратите появата на молците у дома, но ако тези досадни насекоми вече са нападнали дрехите ви, ние ще ви покажем как да премахнете молците от дрехите. 

5 трика за премахване на дрехи молци

1. Чували с лавандула

Много ефективен и безопасен естествен антимолец е лавандулата. Можете да окачите в шкафовете си и да поставите платнени торбички пълни с това растение, за да отблъснете молците. В допълнение, то ще служи и като освежител за дрехи. Можете дори да отглеждате тази ароматна билка сами у дома.

2. Лимонова и портокалова кора

Друг вариант за борба с молците е използването на лимонова и портокалова кора. Можете също така да я поставите в платнени торби и да ги поставите в шкафове и чекмеджета, като по този начин ще избегнете оцветяването на дрехите от самите кори. Освен че ще прогоните молците от дрехите, с този трик ще парфюмирате и гардеробите си.

Най-добрият начин да се отървете трайно от молците у дома

Молците са едни от често срещаните вредители в домакинството.  Те са най – лошите гости, идват неканени и често не искат да ...

3. Кедрово масло

Кедърът е дърво, принадлежащо към семейство борови иглолистни и действа много добре като репелент за молци у дома. За да направите това, поставете малък и подходящ контейнер вътре в шкафовете с кедрово масло. 

4. Карамфил

Друг естествен антимолец, който можете да използвате срещу тези насекоми е да поставите карамфил в джобовете на всички палта и вълнени дрехи. Това е добър начин да държите молците далеч от най-деликатните дрехи.

5. Нафталин или камфор

Най-евтиният начин за прогонване на МОЛЦИТЕ и опазване на дрехите ни

Молците са безобидни, но само на пръв поглед. Лошата новина е, че тези малки неприятели са способни да унищожат дрехи и завивки, без да...

В допълнение към естествения антимолец, на пазара има някои химикали като нафталин или камфор, които предотвратяват и убиват ефективно молците. Те обаче излъчват неприятна миризма и можете да ги купите на топки, за да ги поставите между дрехите или на таблети, за да ги закачите със закачалките. Големият недостатък е, че е много токсичен продукт и трябва да се съхранява на място, недостъпно за деца и домашни любимци.

Обърнете внимание и на тези съвети, за да избегнете разпространението на молци у дома:

- Поддържайте шкафовете чисти, като почиствате вътрешността от време на време с кърпа, навлажнена с бял оцет. Можете да се възползвате от смяната на сезона, за да го направите.

- Молците имат склонност към мръсни дрехи, така че никога не дръжте такива дрехи в гардероба си. Обърнете специално внимание на връхните дрехи, които не могат да се перат в пералнята. Ако се налага, занесете ги в химическото чистене, преди да ги приберете.

- Излишната влага е друг фактор за привличане на молци за дрехи. За да предотвратите появата му, ще трябва да намалите влажността на шкафовете с продукти, които го абсорбират. Поставете ги в шкафове и чекмеджета, а можете да използвате и изсушители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com