Как да се справим с кашлицата от студения въздух?

12298
Как да се справим с кашлицата от студения въздух?
Снимка: iStock/Guliver

Видовете кашлица, причинена от студен въздух, са основно два: суха и алергична.

Д-р Сергей Пурясев разказва за проблема и неговото решаване. 

Суха кашлица от студен въздух

Основната причина за суха кашлица след контакт със студен въздух е дразненето на лигавицата на горните дихателни пътища. Студеният въздух с ниска влажност може да дехидратира (обезводни) лигавиците, което ги прави по-уязвими към дразнители. В резултат на това лигавицата започва да реагира на студения въздух с кашлица, която действа като защитен механизъм.

Сухата кашлица е особено притеснителна, тъй като може да продължи дълго време и да причини сериозен дискомфорт. Предприемането на стъпки за овлажняване на лигавицата и защита на дихателните пътища може да помогне за облекчаване на симптомите и да направи дишането по-удобно през студените периоди.

Алергична кашлица от студен въздух

Алергичната кашлица, причинена от излагане на студен въздух, е реакция на тялото към алергени, които присъстват в студената атмосфера. Това може да бъдат цветен прашец, гъбични спори, химически алергени и други вещества. Тази реакция причинява възпаление на лигавицата на дихателните пътища, което води до кашлица и други симптоми. Студеният въздух може да влоши реакцията, тъй като често е придружен от намаляване на влажността. Това на свой ред може да увеличи концентрацията на алергени.

Тази стара рецепта за кашлица може да ви спаси от неприятния проблем

Алергичната кашлица в студа може да бъде особено притеснителна за тези, които вече страдат от налични алергии. За облекчаване на симптомите се препоръчва да се консултирате с лекар и да приемате антихистамини или други лекарства, предназначени да контролират алергичните реакции. Можете също така да използвате превантивни мерки, като носене на маски или шалове, за да намалите излагането на алергени; също и редовно да проветрявате района, за да намалите концентрацията на вредни въздушни примеси.

Предотвратяване на проблеми с кашлицата при студен въздух

Грижата за вашето респираторно здраве на студен въздух е важна част от поддържането на цялостното ви здравословно състояние през зимата. Превантивните мерки могат значително да намалят риска от проблеми с дишането.

Използване на шалове и маски

Когато излизате на студено, обърнете внимание на защитата на горните дихателни пътища. Шалът, който покрива носа и устата ви, помага да се задържи влагата и топлината, докато вдишвате, намалявайки вероятността от дразнене на лигавицата на гърлото и белите дробове.

Грижа за гърлото

Редовната гаргара може да успокои раздразнението и да предотврати сухота и сърбеж след излагане на студен въздух.

Овлажняване на лигавицата

Във влажна среда лигавицата на гърлото и носа се справя по-добре със защитата на организма. Използвайте овлажнители за овлажняване на въздуха в помещенията.

Проветрявайте помещението

Редовното проветряване на помещението помага за намаляване на концентрацията на студен въздух вътре и поддържа по-комфортни условия за дишане.

5 храни, които борят тежката кашлица за нула време

Обобщение

Спазването на тези прости профилактични мерки може значително да намали риска от развитие на респираторни проблеми след излагане на студен въздух. Не забравяйте колко е важно да се грижите за здравето си през зимните месеци и че предприемането на правилните превантивни стъпки ще ви помогне да поддържате здрави дихателни пътища.

Въздействието на студения въздух върху дихателните пътища е наболял проблем, особено през зимните месеци. Разбирането на въздействието на студа върху организма и как да се намали рискът от проблеми с дишането е важно за поддържането на цялостното здраве.

Студеният въздух може да причини свиване на бронхите, намаляване на влажността и активиране на рефлексни защитни механизми, което причинява кашлица и дискомфорт в гърлото. За смекчаване на тези симптоми и предотвратяване на проблеми с дихателните пътища се препоръчва използването на вече посочените предпазни мерки.

Внимание! Предназначението на тази статия е само информативно. Пазете се от самолечение и търсете лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Кои са зодиите, които носят късмет на околните?

Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com