Как да си отпушим носа лесно и без капки?

28330
Как да си отпушим носа лесно и без капки?
Снимка: iStock/Guliver

Запушването на носа или т. нар. „назална конгестия“ може да бъде причинено както от прости състояния като грип или респираторни алергии, така и от по-сериозни ситуации като продължителна употреба на назални деконгестанти или промени в анатомичната структура.

Промиването на носа, вдишването на пара от евкалипт и масажирането на скулите са някои прости, естествени и домашни мерки, които помагат за отпушване на носа.

Д-р Флавио Сакае разказва тук какви мерки да предприемем. 

1. Промивка на носа

Промиването на носа, което може да се направи със спринцовка без игла или назален иригатор, помага за отстраняване на слуз и секрети от синусите. За целта просто разтворете 1 супена лъжица сол в 1 чаша вода и напълнете спринцовката или назалния иригатор. След това поставете спринцовката или иригатора в една от ноздрите и вкарайте солената вода, оставяйки я да излезе през другата ноздра; а сетне повторете същото и с нея.

Кои етерични масла са най-добри за отпушване на носа?

2. Вдишване на пара с евкалипт

Вдишването на пара (инхалацията) от евкалипт е отлично средство за отпушване на носа и не причинява дискомфорт. Водната пара втечнява секретите; при това евкалиптът е натурален деконгестант, който помага за отпушване на носа.

За инхалация просто разтворете 3 капки етерично масло от евкалипт в купа с 500 мл вряща вода и вдишвайте парата за около 5 минути, като поставите кърпа върху главата си, за да задържате изпаренията.

3. Овлажняване на околната среда

Овлажняването на околната среда помага да се направят дихателните пътища по-хидратирани и по-малко податливи на дразнене. Това е добър вариант за облекчаване на дискомфорта и за отстраняване на секрети при запушвания, причинени от излишната слуз.

За да овлажните жилището, може да поставите кофи или легени с гореща вода в помещенията, да вземете топъл душ и да оставите отворена вратата на банята или да използвате електрически овлажнител за въздух.

4. Пиене на 2 до 3 литра вода на ден

Водата е много важна за разреждане и извеждане на секретите от носа. Подходящи са чайовете, особено тези, които имат деконгестантни свойства, като евкалипт или мента.

5. Горещ душ

Когато вземате горещ душ, изпаренията помагат за разреждането на носната слуз и улесняват отстраняването й.

6. Гореща кърпа с мента

Поставянето върху лицето на топла кърпа, навлажнена с отвара от мента, облекчава запушения нос. Тази отвара има отхрачващи свойства и освобождава храчките и слузта.

7. Топли чайове

Топлите чайове от джинджифил, чесън или мента помагат за отпушване на носа, тъй като притежават деконгестантни, противовъзпалителни и антиокислителни свойства, които отстраняват слуз и секрети и облекчават възпалението на дихателните пътища.

Също са подходящи топли ястия, като супи или бульони, които улесняват отпушването на носа и намаляват болката и дразненето на носната лигавица.

3 лесни упражнения за отпушване на носа – ще забравите за проблемите с него през зимата

8. Масаж на скулите и носа

За да облекчите дискомфорта от запушения нос, можете да масажирате скулите и носа си със смес от 1 супена лъжица растително масло (зехтин, олио, кокосово) и 2 капки етерично масло от мента, евкалипт или лавандула, в продължение на 5 минути.

Кога да използвате лекарство?

Някои лекарства, които могат да бъдат препоръчани за отпушване на носа, включват антихистамини като бромфенирамин и хлорфенирамин; и деконгестанти като фенилефрин, оксиметазолин и псевдоефедрин. Те може да се използват назално или орално и спомагат за облекчаване на назалната конгестия, като улесняват дишането.

Важно е да запомните, че назалните деконгестанти трябва да се използват само под ръководството на оториноларинголог, тъй като те може да влошат назалната конгестия поради обратен ефект - при него лекарството престава да действа, поддържа лигавицата възпалена и влошава състоянието на запушения нос.

Внимание! Статията има само информативно предназначение. В никакъв случай не се самолекувайте, а се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com