Как да си захванем лимон от семка

43262
Как да си захванем лимон от семка
Снимка: pixabay.com

За да сте сигурни в това, че консумирате екологично чисти плодове, може да си ги отглеждате в домашни условия. Същото се отнася и за цитрусите, които стават все по-разпространени по нашите ширини.

Богатият на витамин C лимон е изключително съкровище за всеки дом, освен това неговото отглеждане не е никак трудно. За целта първо трябва да си захванете дръвче от най-обикновена семка от купен плод. За да започне да ражда плодове обаче, трябва да облагородите дръвчето (чрез така нареченото ашладисване) с клонка от друго дръвче, което вече дава плодове. Ето как става стъпка по стъпка захващането на лимон от семка.

Как да си засадим лимон от семка 

Стъпка 1: Изберете качествени лимонови семки

Избягвайте да използвате прекалено мънички семки от лимон (с размерите на зрънце ориз) или прекалено свити (като стафида). Те или няма да покълнат, или няма да прераснат в здрав разсад. Затова изберете най-големите семки на лимона.

Може да посеете 5 до 10 лимонови семки наведнъж, в случай че някои от тях не покълнат. Имайте предвид, че дърветата, които израстват от тях могат да дадат плодове с по-ниско качество или изобщо да не са ядливи.

Стъпка 2: Почистете семката

Измийте семките, за да премахнете тънкото гелоподобно покритие от тях (горната им обвивка), тъй като то съдържа захари, които могат да доведат до гниенето им. Може да оставите лимоновите семки в чаша с топла вода за една нощ. Това ще им помогне да покълнат по-бързо. Друг вариант е да ги накиснете за една седмица, като сменяте водата им всеки ден. Когато са накиснати, те ще се покрият с желатинова обвивка, но това е нормално.

Стъпка 3: Подгответе почвата

На дъното на чаша или саксия сложете ситни камъчета за дренаж, след това напълнете съда с подхранена почва и полейте с вода, за да се навлажни. Разбъркайте с ръка или мистрия, докато стане равномерно влажна. Не прекалявайте с напояването, за да не изгният семената. Лимоновите дръвчета обичат влагата, но не и прекаляването с водата. Може да използвате смес от торф, перлит, вермикулит и органичен тор за почва. Това ще осигури на разсада подходящ дренаж и полезни хранителни вещества.

Поставете семките в нея със заострения край надолу. Оставете пространство между тях около 5 милиметра.

Стъпка 4: Засяване на лимоновата семка

Малка саксия с дренажни отвори е подходяща за засяване на едно семе, а ако искате да засеете повече семки, използвайте по-голяма саксия. Направете с пръст или молив дупка дълбока около 1,3 см, поставете семката (семките) вътре със заострения край надолу и я покрийте с почва. Оставете пространство между тях около 5 милиметра, ако засаждате повече семки. След това ги покрийте с едър пясък или камъчета.

Стъпка 5: Покрийте саксията с парче дишащо найлонче

Не забравяйте да пръскате повърхността с вода в продължение на 2-3 дни. Може да покриете саксията с найлонов плик, за да покълнат семките по-бързо. За целта направете няколко дупчици с молив, клечка или вилица върху плика, за да поддържате топлина и влага в саксията. Поставете съда на топло и не много слънчево място. Идеалната температура за отглеждането на лимоново дръвче е между 20 и 28 градуса.

Стъпка 6: Изчакайте семките да покълнат

Правите голяма грешка, ако държите самобръсначките в банята

Самобръсначките са нашите най-често използвани оръжия в борбата с нежеланото окосмяване, които обикновено съхраняваме в банята. Оказва ...

След около една до две седмици ще видите първите кълнове.

Стъпка 7: Поливайте лимоновото растение

Продължавайте да ги пръскате с вода веднъж на всеки 2 дни, за да им помагате да растат. При много сухи условия дишащото найлонче може да не помогне за навлажняването на почвата. Премахнете го, докато полейте растението, след което отново го поставете. След като се появят кълновете, премахнете найлончето и преместете саксията на топло и слънчево място. Не забравяйте да поддържайте почвата влажна, но и не прекалявайте.

Стъпка 8: Грижете се за лимоновото дръвче

Ако са покълнали твърде много семки, внимателно преместете някои от тях в друг съд. Поливайте растението редовно, за да се радвате на сочни цитрусови плодове, отгледани във вашия дом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com