Как да спрете кръвотечението от носа?

9065
Как да спрете кръвотечението от носа?
Снимка: iStock/Guliver

Кръвотечението от носа или епистаксисът е често срещано и често безобидно явление, но може да бъде тревожно и неудобно. Да знаете как да спрете кръвотечението от носа бързо и ефективно е от съществено значение за справяне със ситуацията. Ето едно ръководство, което ще ви помогне да се справите с кръвотечението от носа с увереност.

Запазете спокойствие

Първата стъпка в справянето с кръвотечението от носа е да запазите спокойствие. Паниката може да повиши кръвното налягане и да влоши кървенето. Поемете дълбоко въздух и се уверете, че кървенето от носа обикновено не е причина за сериозно безпокойство.

Седнете изправени

За да предотвратите навлизането на кръв в гърлото, седнете изправени и се наведете леко напред. Тази позиция помага да се сведе до минимум рискът от поглъщане на кръв, което може да предизвика гадене или повръщане.

Притиснете носа

С помощта на палеца и показалеца стиснете меката част на носа, точно под носа. Това действие оказва натиск върху носната преграда - разделителната стена между ноздрите, като помага за спиране на кървенето.

Дишайте през устата

Докато стискате носа си, дишайте през устата, за да осигурите непрекъснат поток от въздух. Това може да намали вероятността кръвният съсирек да се разкъса и да предизвика по-нататъшно кървене.

Защо ви тече кръв от носа нощем - разберете причината!

Задръжте за 10-15 минути

Поддържайте натиска върху носа си поне 10-15 минути. Избягвайте да отпускате натиска, за да проверите дали кървенето е спряло, тъй като това може да наруши процеса на съсирване.

Използвайте студен компрес

Прилагането на студен компрес върху носа може да помогне за свиване на кръвоносните съдове и да забави кървенето. Увийте компреса в тънка кърпа и го поставете внимателно върху носа.

Избягвайте да накланяте главата си назад

Противно на общоприетото схващане, накланянето на главата назад може да доведе до навлизане на кръв в гърлото, което може да доведе до усложнения. За да предотвратите това, поддържайте позиция с наведена напред глава.

Овлажнявайте носните пътища

Сухите и раздразнени носни проходи са по-склонни към кървене. Използвайте спрей за нос с физиологичен разтвор или нанесете тънък слой вазелин в ноздрите си, за да поддържате носната лигавица влажна.

Ако ви тече кръв от носа всеки ден – ето я причината

Овлажнявайте въздуха

Сухият въздух в помещенията може да допринесе за сухота на носа. Използването на овлажнител в дома ви, особено през зимните месеци, може да помогне за поддържане на оптимално ниво на влажност и да предотврати кървенето от носа.

Потърсете медицинска помощ, ако е необходимо

Ако кръвотечението от носа продължава повече от 20 минути, въпреки прилагането на горепосочените мерки, или ако проблемът се повтаря, консултирайте се с медицински специалист. Постоянното кръвотечение от носа може да е признак на основно медицинско състояние, което изисква внимание.

Като следвате тези стъпки, можете ефективно да се справите и да прекратите кървенето от носа. Въпреки това, ако кръвотечението от носа стане често или тежко, от решаващо значение е да се консултирате с медицинско лице, за да се изключат всякакви основни здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com