Как да управлявате наддаването на тегло, докато сте на инсулин?

7792
Как да управлявате наддаването на тегло, докато сте на инсулин?
Снимка: iStock

Наддаването на тегло може да бъде типичен страничен ефект от инсулиновата терапия. Инсулинът ви помага да управлявате кръвната си захар, като помага на клетките ви да абсорбират захар (глюкоза).

Без инсулин клетките на тялото ви не са в състояние да използват захарта за енергия. Ще елиминирате допълнителната глюкоза в кръвта си чрез урината или тя ще остане в кръвта, причинявайки високи нива на кръвната захар.

Може да изпитате загуба на тегло, преди да започнете инсулинова терапия. Загубата на захар в урината отнема вода със себе си, така че част от тази загуба на тегло се дължи на загуба на вода. Загубата на тегло може да се дължи и на това, че бъбреците все повече премахват глюкозата чрез урината.

Когато започнете инсулинова терапия и започнете да контролирате кръвната си захар, глюкозата в тялото ви се абсорбира и съхранява. Това води до наддаване на тегло, ако количеството, което ядете, е повече от необходимото ви за деня.

Важно е да не намалявате инсулина си, дори ако напълнеете. Може да отслабнете отново, когато не сте на инсулин, но увеличавате риска от усложнения. Освен това, след като започнете лечението отново, теглото ще се върне.

Това може да доведе до нездравословен модел на загуба на тегло и дългосрочни усложнения като сърдечни заболявания или увреждане на бъбреците. Инсулинът е най-добрият начин за понижаване на кръвната Ви захар за тези с диабет тип 2, който не се управлява добре. И помнете, никога не правете промени в инсулиновата си терапия, освен ако Вашият лекар не препоръча да го направите.

Можете да управлявате теглото си, докато приемате инсулин. Може да включва адаптиране на начина на живот, като промяна на хранителните ви навици и увеличаване на физическата активност, за да ви помогне да поддържате умерено тегло.

Как да разпознаем захарния диабет - проверете себе си

Създайте план за хранене

Диетолог може да ви помогне с планирането на хранене, което включва диетичните промени, които трябва да направите. Индивидуалният план за хранене е от решаващо значение за успеха, тъй като хранителните навици и хранителните нужди на всеки са различни.

Вашият план ще включва видовете храни, които ядете, размера на порциите и кога ядете. Може също да включва съвети за пазаруване и приготвяне на храна.

Прием на калории

Повечето хора с диабет са запознати с управлението на приема на въглехидрати, но броенето на калории е различно. Това включва също наблюдение на приема на протеини, мазнини и алкохол.

Ключът към отслабването е изгарянето на повече калории, отколкото консумирате. Но това не означава пропускане на хранения. Пропускането на хранене има по-голям страничен ефект от загубата на тегло. Може да причини ниски нива на кръвната захар и дори наддаване на тегло. Вашето тяло използва енергия по-малко ефективно, когато пропускате хранения.

Вместо това, някои от най-ефективните начини за намаляване на калориите и кръвната захар са избягването на сладки напитки (напр. сок и сода), десерти, бонбони, бял хляб, тестени изделия и ориз.

Контрол на порциите

Контролът на порциите може да помогне при управлението на приема на калории. В допълнение към преброяването на въглехидратите, обмислете използването на „метода на чинията“ за контрол на порциите. Намаляването на размера на вашата порция може да помогне за намаляване на броя на калориите ви.

Ето основите на метода на чинията за контрол на порциите:

Визуализирайте линия в центъра на вашата чиния за вечеря. Добавете втора линия през една от половините. Трябва да имате три секции.

Поставете зеленчуци без скорбяла, които ви харесват, в най-голямата част. Зеленчуците добавят обем и размер към вашите ястия, без да добавят много калории. Плюс това, те често са с високо съдържание на фибри, което е добро за управление на кръвната захар и теглото.

Зърната и нишестетата запълват една от по-малките секции въз основа на вашите насоки за броене на въглехидрати.

Поставете постния протеин в другата малка част.

Добавете порция плодове или нискомаслен млечен продукт, както позволява вашият хранителен план.

Добавете здравословни мазнини, но ограничете количеството, тъй като те могат да добавят много калории в малко количество.

Добавете некалорична напитка като вода или неподсладено кафе или чай.

Порциите храна, които приемате, са важни.

Изследванията показват, че американците консумират значително повече калории, защото все по-често им се предоставят по-големи порции храна. Създаването на план за рутинен избор на умерени порции и спазването му у дома и когато вечеряте навън може да бъде полезно.

Какво да ядете

Някои храни могат да подпомогнат вашето пътуване за отслабване. Изборът на висококачествени и минимално преработени храни е по-засищащ (засищащ) и ефективен, отколкото разчитането на броене на калории. Висококачествените храни също помагат за консумацията на по-малко калории.

От друга страна, по-старо проучване на Харвардското училище по обществено здраве, проведено в продължение на 20 години, показа, че наддаването на тегло е свързано с високо преработени храни и червени меса.

Храни, които могат да помогнат за загуба на тегло

  • зеленчуци
  • цели зърна
  • плодове
  • ядки
  • кисело мляко
  • Храни, които могат да допринесат за наддаване на тегло
  • картофен чипс и картофи
  • нишестени храни
  • подсладени със захар напитки
  • силно преработени и непреработени червени меса
  • рафинирани зърна, мазнини и захари

План за действие

Упражнението също може да помогне с инсулиновата чувствителност, като направи клетките ви по-чувствителни към инсулин. 

Комбинация от аеробни и съпротивителни упражнения може да помогне за подобряване на вашето пътуване за отслабване. Аеробните дейности помагат за изгарянето на калории и глюкоза, докато тренировките за устойчивост изграждат мускули.

Основното гориво на вашите мускули е глюкозата. Повече мускулна маса осигурява повече ползи за здравето. Силовите тренировки също могат да запазят чистата телесна маса с напредване на възрастта.

Аеробните дейности могат да бъдат всичко, което ускорява сърдечния ви ритъм, като например:

  • бягане или ходене
  • Колоездене
  • плуване
  • танцуване
  • използване на стълбищни стъпала или елиптични машини
  • Тренировката за устойчивост или сила включва:
  • правейки упражнения със собствено тегло
  • вдигане на свободни тежести
  • използване на машини за тежести

Повишаване на инсулиновата чувствителност

Може да намерите за по-полезно да правите интервални тренировки, когато тренирате с периоди на бавна и умерена или интензивна активност.

Какво трябва да знаете за управлението на нивата на глюкозата?

Въпреки че са проведени обещаващи и проницателни изследвания, експертите отбелязват, че все още са необходими още изследвания.

Други начини за повишаване на инсулиновата чувствителност са:

  • достатъчно сън
  • модериране на нивата на стрес
  • намаляване на възпалението на тялото
  • загуба на излишни телесни мазнини

Упражнението също може да помогне с тези стъпки.

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете режим на упражнения. Упражнението намалява кръвната захар. В зависимост от вида на инсулина, който използвате, може да се наложи да коригирате интензивността или времето на упражненията си или да коригирате приема на инсулин или храна.

Вашият лекар може да ви посъветва кога да изследвате нивата на кръвната си захар и кога да ядете спрямо времето, което сте отделили за упражнения.

Упражнението също може да влоши някои усложнения, свързани с диабета. Важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете рутинни упражнения, ако имате:

  • диабетна ретинопатия и други очни заболявания
  • периферна невропатия
  • сърдечно заболяване
  • заболяване на бъбреците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com