Как да запазим цветята свежи след рязане

1055
Как да запазим цветята свежи след рязане
Снимка: iStock

Нищо не озарява стаята или масата така, както свеж букет цветя, но понякога не знаем как да ги запазим свежи. Поддържането на свежестта на отрязаните цветя обаче не трябва да е трудно. Като следвате някои прости насоки, можете лесно да удължите живота на този красив букет.

Поддържане свежестта на рязаните цветя по време на бране

Още: Отглеждане на бегонии: Съвети, с които ще се радвате на обилен цъфтеж

Когато става въпрос за бране на рязан цвят, могат да се приложат някои търговски трикове, за да се гарантира жизнеността на растенията. Събирайте отрязаните цветя рано сутрин или вечер и около един час след поливане, тъй като това позволява на стъблата да се напълнят с вода. Когато събирате едноцветни цветя, като лалетата, избирайте такива с почти затворени пъпки. За многократно цъфтящи растения, като люляк, избирайте цветя с около три четвърти от пъпките отворени. Събирането на напълно развити цветове намалява живота във вазата. Може също така да е полезно да изберете сортове, за които е известно, че имат по-дълъг живот.

Други съвети за запазване на свежестта на цветята по време на брането включват отрязване на стъблата под наклон, което помага на стъблата да абсорбират по-лесно вода. Също така отстранете всички листа, които ще бъдат потопени във водата. Винаги потапяйте отрязаните цветя във вода веднага след отрязването им. Долната половина 1 cm. от растенията с млечен сок трябва леко да се овъгли на пламък или да се потопи във вряла вода, за да се запечатат краищата. Дървесните стъбла трябва да се смачкат с чукче и да се потопят във вода (със стайна температура). Прерязвайте и смачквайте всеки втори ден, за да удължите живота на стръковете във вазата.

Грижи след това: Как да запазим цветята свежи

Има няколко неща, които можете да направите, за да запазите свежестта на отрязаните цветя, след като са били събрани. Опитайте се да държите отрязаните цветя в изправено положение, преди да ги поставите във вази. Боравете с тях внимателно, за да не повредите стъблата им. Вземете предвид температурата на водата. Повечето цветя предпочитат хладка вода, но някои растения, като например много луковични, се чувстват добре в студена вода. Сменяйте водата на всеки няколко дни; и ако е възможно, поставяйте отрязаните цветя на хладно място, далеч от пряка слънчева светлина.

Дръжте лалетата и нарцисите далеч едни от други, тъй като растенията нарциси са токсични за тях. Добавянето на около една чаена лъжичка захар или глицерин към 473 мл. вода може да помогне за удължаване на живота на вазата, като действа като консервант. По същия начин, храната за цветя (консервант за цветя) от местния цветарски магазин, приготвена в хладка вода, също действа добре. За да подпомогнат нивото на pH, някои хора добавят няколко супени лъжици лимонов сок. Добавянето на една чаена лъжичка белина също може да помогне за намаляване на развитието на евентуални бактерии.

Още: Стайни растения, които не се нуждаят от много слънчева светлина

Когато става въпрос за запазване на свежестта на отрязаните цветя, също така е важно всички ножици или инструменти за подрязване да бъдат остри и чисти. Кофите за вода и вазите също трябва да се поддържат чисти, като се дезинфекцират с хлорна белина. Сега, когато вече знаете как да запазите цветята свежи по-дълго време, можете да им се наслаждавате както в дома си, така и извън него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com