Как „диетата в синята зона“ може да ви помогне да живеете по-дълъг и по-здравословен живот

5316
Как „диетата в синята зона“ може да ви помогне да живеете по-дълъг и по-здравословен живот
Снимка: iStock

Храненето сякаш живеете в „синя зона“ може да има широк спектър от ползи за здравето, включително подобряване на сърдечно-съдовото здраве, както и намаляване на високо кръвно налягане, метаболитен синдром и др.

Здравословното хранене може да има многобройни ползи за здравето, но това е само един фактор от многото.

Какви общи неща имаха тези дълголетници от различни култури? Възможно ли е храната, която консумират или избягват, да е тайната на тяхното дълголетие?

Ето какво казват експертите по въпроса.

Какво е синя зона

Синя зона, за тези, които все още не са запознати с термина, се отнася до географска област, където средната продължителност на човешкия живот е непропорционално по-голяма от околните райони или дори по-голямата част от останалия свят.

Идеята идва за първи път от статия от 2004 г., публикувана в Experimental Gerontology, където цветни карти са използвани за проследяване на средната продължителност на живота на остров Сардиния, а най-високите концентрации на столетници са оцветени в синьо.

Хапвайте тази храна и ще се чувствате по-щастливи по-често от обикновено

По-късно бяха предложени други сини зони и днес терминът обикновено се разбира като включващ пет места:

  • Полуостров Никоя, Коста Рика
  • Икария, Гърция
  • Сардиния, Италия
  • Окинава, Япония
  • Лома Линда, Калифорния, Съединени американски щати

Този списък представлява нещо като пъзел. Сините зони са разделени от континенти и всяка от тях има свои собствени културни, геополитически и социално-икономически норми.

Може ли всички, случайно или по избор, да споделят една и съща диета?

Има ли диета за „синя зона“

Както се оказва, няма една окончателна „диета за синя зона“. Има обаче някои важни припокривания между хранителните стойности в синята зона.

Често срещаните диетични модели сред сините зони включват акцент върху храни на растителна основа (плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни) и здравословни мазнини (зехтин, ядки, семена).

Въпреки че хората в тези региони все още консумират месо, то обикновено е по-рядко и на по-малки порции. Контролът на порциите като цяло и внимателното хранене са обичайни практики, а ястията обикновено се консумират заедно.

Зеленчуците трябва да са преобладаващата група храни във вашата диета. Изберете боб, тофу и ядки като растителни протеини и ограничете постното протеиново месо до малка част от вашата диета или го изключете. Пийте алкохол умерено и яжте внимателно – което означава, че яжте, докато сте само 80% сити, което в Окинава е принцип на онази синя зона, известна като Хара Хачи Бу.

Какви са ползите за здравето от „диетата в синя зона“

Придържането към диетичните модели на синята зона ще ви гарантира ли стогодишна продължителност на живота? Експертите казват, че не.

Въпреки че тези диети могат да осигурят ценна информация за насърчаване на благосъстоянието, важно е да подхождаме към тях с реалистични очаквания и балансирана перспектива. Те не са магическо решение за здраве и дълголетие и е важно да се вземат предвид индивидуалните вариации.

Тогава моделите на хранене в синята зона много ли се шумят за нищо? Също така не, казват експертите.

Всеобхватните принципи са подкрепени от науката, много от които попадат в традиционната средиземноморска диета, която е добре установена в литературата, че има широк спектър от ползи за здравето, включително подобряване на сърдечно-съдовото здраве, високо кръвно налягане, метаболитен синдром и други.

В крайна сметка въпросът се свежда до представяне и очаквания, но експертите са съгласни, че диетичните модели в синята зона имат стойност.

Дали диетите в синя зона са преувеличени или не зависи от това как са представени и интерпретирани. Ако някой иска да увеличи продължителността на живота и да подобри цялостното здраве, поемането на дългосрочен ангажимент за всички здравословни промени, които прави, е важно.

Как да се храним за по-здравословен и по-дълъг живот

Правенето на каквато и да е промяна в диетата може да бъде трудно и често пъти получаването на най-много ползи изисква поддържане на тези промени за дълго време.

Ключът към успеха? Започнете с малко.

Важно е да се поставят реалистични цели, които човек чувства, че могат да бъдат устойчиви в дългосрочен план.

Също така е важно да имате предвид, че здравословното хранене не е предложение „всичко или нищо“.

Това са предназначени да бъдат ръководни принципи, а не строги правила. Наслаждаването на сладкиши в умерени количества и храненето навън е част от живота. Човек не трябва да мисли за това като за правила, които трябва да следват, а по-скоро за ръководни принципи, които да им помогнат да направят по-здравословен избор в забързания свят, в който живеем днес.

Гъвкавостта в подхода може да помогне да се избегне обезсърчението или разочарованието, ако придържането им към нови навици не е „перфектно“.

Да бъдеш гъвкав също означава избягване на капана на „измамните дни“, които могат да ви дойдат на ум при други популярни диети.

Не е препоръчително да имате структурирани „дни за измама“ – това отново засилва културата на отрицателна диета, която измъчва нашето общество от десетилетия.

Въпреки че няма единствена диета за синя зона, хранителните навици на хората, живеещи в синя зона, все пак могат да предложат ценна представа за силата на вземането на здравословни решения.

Лекари: Тези 4 храни са ключът към дълголетието

Дори спазването на един от принципите на диетата в синята зона може да се отрази на вашето здраве. Изберете един принцип и се фокусирайте върху него. Ако настоящата ви диета не включва достатъчно зеленчуци, започнете да мислите за начини да включите повече, например.

Разбира се, диетата вероятно е само един от многото фактори, които допринасят за по-дългата продължителност на живота на хората в сините зони.

Важно е да се отбележи, че докато диетата може да играе голяма роля за дълголетието и цялостното здраве, други области като физическа активност, социална връзка и намаляване на стреса също играят роля.

В крайна сметка вашата диета и начин на живот трябва да подобрят цялостното ви удоволствие от живота и благосъстоянието ви. Правете избори, които насърчават физическото и психическото здраве, като същевременно позволяват радост и социална връзка чрез храната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com