Как се прави чай от маточина – уникално полезен през зимата?

44833
Как се прави чай от маточина – уникално полезен през зимата?
Снимка: iStock

Чаят е напитка с хилядолетна история, удоволствие, цяр и лек, консумацията му е традиция с вековни корени, а пиенето на чай – ритуал в редица култури и страни, сред които Китай – родината на чая, Япония, Русия. Някогашните китайските и японските дзен майстори са прекарвали часове, медитирайки и с чаша чай пред себе си, търсейки отговорите на житейски въпроси, душевно спокойствие и своето „Аз“, своята същност, а днес се наслаждаваме на чаени церемонии – медитативна практика, представляваща изкуството за приготвянето и консумацията на чай, неразделна част от културата на азиатските народи.

Консумацията на чай е и нашият личен природен лечител от домашната аптечка, който може както да ни помогне да съхраним здравето си, така и да въздейства ефективно на редица заболявания и да се погрижи за профилактиката им. За да има полза от консумацията на чай обаче, трябва да знаем как да го приготвим.

Какви са невероятните ползи от пиенето на чай всеки ден

Как се прави чай и защо да събираме билки за своето чаено удоволствие?

Все по-често посягаме към готовите пакетчета с чай и превръщаме ритуала, изпълнен с аромат на билки, в механично потапяне на пакетчето в гореща вода, с което се губи не само очарованието от традиционното приготвяне и поднасяне на чай като ритуал, но и част от ползите от консумацията му – и тези за здравето, и тези за душата и ума.

Винаги е по-добра идея да съберете и изсушите сами билките за чая си, за да сте уверени какво консумирате, както и че сте ги събирали от райони, които са екологично чисти и без замърсители. Горещо се препоръчва да се филтрира водата за чая, а консумацията му да е в специално обособено кътче в дома, носещо спокойствие, почивка за ума и добро настроение, или сред природата за сливане в едно цяло с нея и максимална полза от чаената церемония. Относно изборът на чай зависи от индивидуалните предпочитания, вкусовия и ароматен профил, нуждите на организма, заболяванията, които искаме да повлияем, както и какъв чай сме си набрали или закупили.

Ако не сте уверени в процеса на приготвяне на чай от ръчно събрани билки или от чисти такива, закупени от билкар, вижте как се прави чай от маточина, който е сред най-полезните през зимата, и как точно ни помага това горещо ароматно вълшебство в чашата ни.

Как се прави чай от маточина?

Сред най-полезните ароматни чайове, които може да си приготвите през зимата, е този от маточина. Най-често се прави запарка, за която са ви нужни свежи листа от маточина, а при липса на такива – добре изсушени и съхранявани правилно. Свежите листа са винаги за предпочитане, но те не се намират през всеки сезон, така че в разгара на снежната зима ще се задоволим и с изсушени листа.

Приготвя се бързо и лесно, но изисква време, за да е готов за консумация. Само поставете супена лъжица нарязани листа в чаена чаша и залейте със 200 милилитра вряща вода. Отпуснете се и се насладете на времето със себе си, тишината, аромата, спокойствието и релакса във вашето кътче за чай, докато се запарят листата – около 30 минути до час. Прецедете, затоплете, ако е изстинал, и консумирайте с наслада. Ако не ви се чака да стане готова запарката, може да умножите количествата и да залеете 5 лъжици листа с литър вода.

Така ще имате готов чай за вашето чаено време и личен чаен ритуал, който само ще претоплите, без да е нужно да чакате цял час. Чаят не губи от свойствата и качествата си, престоявайки, не е по-малко полезен, така че ви препоръчваме да действате по този начин – приготвяйки по-голямо количество от личния ви домашен лечител. А какво всъщност е благотворното въздействие на чая от маточина и за какво е полезен?

5 ползи за здравето от чая Ройбос плюс неговите странични ефекти

Ползи от консумацията на чай от маточина

След като вече знаете как да си приготвите ароматния чай, е добре да се информирате за кого е подходящ, при какви здравословни проблеми може да окаже благотворно въздействие, какви са ползите от консумацията на този чай и защо се препоръчва като оптимален избор през мразовитата зима и преди лягане.

  • Сред ползите от консумацията на чай от маточина се открояват свързаните с менталното здраве – чаят от маточина успокоява ума, препоръчва се при неврози, депресия, трудно заспиване, стрес, неврастения и прочие.
  • Консумацията на чай от маточина се препоръчва за страдащите от сърдечно-съдови проблеми.
  • Чаят от маточина може да подпомогне поддържането на нормално кръвно  налягане, с което се явява първи избор при хипертониците.
  • Помага при неврологични симптоми като главоболие и световъртеж, мигрена и шум в ушите.
  • Чаят от маточина притежава потенциални противовъзпалителни действия, които подкрепят традиционното приложение на това растение при лечение на различни заболявания, свързани с възпаление и болка. 
  • Външно чаят от маточина се прилага при ревматологични болки, зъбобол  и болезнено гърло, като при последното се прилага с гаргара и е от съществено значение през студените зимни дни.

Ограниченията за консумация и страничните ефекти почти липсват. Единствено дамите, очакващи дете, трябва да внимават с чая от маточина и да не го консумират.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този горски плод прочиства кръвта и балансира захарта в организма

Как да се храним при гъбична инфекция? Противогъбична диета

Предава ли се зависимостта към алкохол по генетичен път?

10 храни, които значително забавят стареенето

Лекари: Наистина ли всички болести започват в червата ни?

Опитва ли се Вселената да ви каже нещо?

Кои ядки съдържат най-много витамин Д?

Какви са симптомите на бъбречно-каменна болест в напреднала възраст?

6 симптома на свръхрастеж на кандида - плюс как да се отървете от нея

Вижте кои са най-вълшебните зодии в зодиака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com