Как свързването с природата може да подкрепи вашето психично здраве?

1548
Как свързването с природата може да подкрепи вашето психично здраве?
Снимка: Juuucy / Pixabay

В нашия модерен живот, задвижван от технологии, е лесно да забравим лечебната сила на естествения свят. Но отделянето на време да излезем навън, да подишаме чист въздух и да станем свидетели на красотата на природата може да направи чудеса за психичното ни здраве.

Свързването с природата е свързано с намирането на хармония между нашата вътрешна същност и външната среда. Независимо дали става въпрос за спокойствието на тиха гора, широкото открито пространство на плажа или оживлението на градски парк, преоткриването на простите радости на естествената среда може да донесе умствено и емоционално подмладяване.

Ползите от свързването с природата за психичното здраве

Когато прекарваме толкова голяма част от живота си вътре, залепени за екрана на компютъра, е лесно да забравим, че природата може да има огромно влияние върху психическото ни благополучие. Тази връзка предлага значителни ползи за нашето психично здраве. Ето няколко начина, по които престоят навън може да подобри психичното ви здраве и благополучие.

Кои зодии са надарени от природата с ум като бръснач?

1. Намален стрес и безпокойство

Проучванията показват, че прекарването на време в естествена среда може да понижи нивата на кортизол, хормон, свързан със стреса. Спокойствието на зелено пространство, течаща вода или огромен пейзаж може да измести фокуса ни от стресовите фактори и да ни помогне да успокоим ума си.

2. По-добро настроение

Излагането на естествена светлина, особено на слънчева светлина, може да помогне за облекчаване на чувството на депресия и да повиши общото емоционално благополучие.

3. Подобрена когнитивна функция

Дейности в естествена среда, като разходка в парк, са свързани с по-добра концентрация и когнитивна функция.

4. По-добро физическо здраве

Ангажирането с природата често включва физическа активност, независимо дали е лека разходка, поход или спорт на открито. Редовната физическа активност може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания и подобряване на цялостното психично здраве.

5. Повишена креативност и вдъхновение

Разнообразието и красотата на природните пейзажи могат да стимулират нашето въображение и да вдъхновят нови идеи.

6. По-голяма оценка за околната среда

Редовното излагане на природата култивира по-дълбоко оценяване и уважение към околната среда. Тази връзка може да доведе до по-устойчив начин на живот и ангажимент за опазване на природните пространства.

7. Подобрени социални връзки

Разходките с приятел, присъединяването към туристическа група или участието в обществено градинарство могат да насърчат по-добро психично здраве и благополучие.

8. Чувство за принадлежност и мир

В природата често изпитваме чувство за принадлежност към нещо по-голямо от нас, което ни помага да намерим перспектива в живота си.

Как да се свържете с природата, използвайки своите 5 сетива

Ангажирането с естествените настройки чрез нашите сетива може да задълбочи връзката ни със света около нас и да подобри психическото ни благополучие. Добавянето на тези преживявания в ежедневието ни може да ни помогне да спечелим по-големи ползи за психичното здраве и да задълбочим въздействието им върху нашето благосъстояние.

Обоняние: Естествените аромати могат да бъдат успокояващи и заземяващи, а нашето обоняние е дълбоко свързано с нашите емоции и спомени. Например, миризмата на бор се свързва с намаляване на стреса и може би с насърчаване на чувството за релаксация.

Докосване: Физическият контакт с природата може да бъде терапевтичен. Усетете текстурата на различните листа, гладкостта на камъните или топлината на слънцето върху кожата си. Ходенето бос по тревата и заземяването, известно още като „заземяване“, може да помогне за намаляване на стреса и да подобри съня.

Спират дъха ви: 8 от най-известните природни чудеса в света

Зрение: практики като взиране в природата, което включва тихо наблюдение на природни сцени, могат да помогнат за намаляване на безпокойството и подобряване на фокуса. Отделете време, за да наблюдавате цветовете в градината, движението на дивата природа или шарките на облаците в небето.

Слух: Естествените звуци са свързани с по-нисък стрес и подобрено настроение. Дори в градските райони шумоленето на листата, чуруликането на птиците или течението на потока могат да създадат усещане за спокойствие.

Вкус: Насладете се на ароматите на пресни плодове и зеленчуци, може би от местен фермерски пазар или от собствената ви градина. Билковите чайове, направени от натурални съставки, също предлагат начин да се насладите на вкуса на природата.

Как да се свържем с природата в градска среда

Има много креативни начини да се ангажирате с естествения свят, за да облагодетелствате психичното си здраве, дори в сърцето на града.

Разгледайте градските зелени пространства

Потърсете зелени места като паркове, обществени градини, алеи с дървета и крайбрежни разходки във вашия град, за да се отпуснете и да си починете сред природата, без да напускате градската среда. Дори в гъсто населените и оживени градски райони можете да намерите елементи от природата, ако ги потърсите.

Започнете градина на прозорец или балкон

Ако имате балкон или слънчев прозорец, отглеждайте растения и билки, за да внесете природата в дома си, и се наслаждавайте на грижата за живите същества. Можете също така да озарите жилищното си пространство с други домашни растения и цветя.

Посетете местните фермерски пазари

Фермерските пазари са чудесни за изживяване на щедростта на природата и подпомагане на местното селско стопанство. Свържете се с природата чрез наличните пресни продукти, отгледани от хора във вашата общност. Освен това вие подкрепяте местния бизнес!

Практикувайте внимание към природата

Опитайте упражнения за внимание, които се фокусират върху природните елементи в заобикалящата ви среда, дори в градска среда. Например, забележете усещането на слънцето върху кожата си, ветреца или звука на птици.

Слушане на природни звукови пейзажи

Ако достъпът ви до природни пространства е ограничен, слушайте записи на природни звуци, които да ви пренесат в гори, плажове или планини, за да подобрите умствената релаксация и облекчаването на стреса.

Рутинни упражнения на открито

Насладете се на рутинни упражнения като йога, тай чи или джогинг в естествена среда, за да подобрите настроението и здравето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com