Как телефоните ни влияят физически?

4451
Как телефоните ни влияят физически?
Снимка: iStock

В началото на годината пациент посещава физиотерапевта Тереза Марко, оплаквайки се от болки във врата. Той започва срещата, както обикновено, задавайки поредица от въпроси за нейния начин на живот, навици и поза. Веднага установяват вероятния виновник: мобилният телефон на жената, разказва The Guardian.

Жената, чието име специалистът отказа да назове, казва, че обикновено поставя телефона или таблета си в скута и гледа надолу, докато го използва. „Това причинява голямо напрежение на врата, защото си много, много огънат напред“, казва Марко.

Физиотерапевтът казва, че често разговаря с пациенти за това как държат телефоните си. „Не мисля, че хората в крайна сметка идват на физиотерапия, защото осъзнават, че мобилният им телефон е проблем“, казва Марко. Въпреки че вредите за психичното здраве, свързани с използването на смартфони, са много обсъждани, физическите ефекти също могат да бъдат значителни. Понякога е възможно да се случи нараняване или дори смърт, но хроничните проблеми са много по-чести, особено в горната част на тялото. Тази година проучване използва болнични данни, за да изчисли, че между 2011 г. и 2019 г. нараняванията на ръцете и китките, дължащи се на използване на мобилни телефони, почти са се удвоили до около 7300 годишно.

Още: Кога е правилно да зареждаме телефона си?

Неподозирани последици

Проучване разказва историята на тийнейджър, който отива в болница с главоболие и световъртеж. Ядрено-магнитния резонанс показа, че шията й е извита. Лекарите подозират, че използването на телефона е оказало влияние поне отчасти и инструктираха жената да ограничи използването му до два часа на ден.

Експертите казват, че повечето от проблемите възникват, когато хората държат тялото си в неестествена поза за дълъг период от време. Когато използват смартфон, потребителите често държат главата си под ъгъл, което води до напрягане на мускулите. Друг проблем е, че хората често държат лактите си във V-образна форма, докато използват смартфон, каза Брандън Донъли, хирург в Ню Орлиънс, който се фокусира върху горните крайници. Разтягането на този нерв, може да доведе до изтръпване на безименния пръст.

Хора от всички възрасти могат да развият проблеми, свързани с ръцете. Например интензивното държане на телефона може да доведе до болка в дланите, както и дори разкъсване на сухожилие. А при по-възрастни пациенти продължителното държане може да влоши артрита, разказва още изданието.

Още: 5 неща, които правите с телефона си, подсказват, че сте пристрастен към него

Най-надеждното решение за тези заболявания е хората да не използват телефоните си, но повечето експерти са единодушни, че това не е реалистично. „Най-доброто, което можем да направим, е да ги уведомим за рисковете, за да могат да променят поведението си“, каза Гуансеоб Шин, който е изследовател по ергономия в Националния институт за наука и технологии в Улсан в Южна Корея.

Една от най-големите промени, които Шин би искал да види, е хората да спрат да използват телефоните си, докато вървят – навик, който увеличава риска от блъскане от кола или в друг човек. „Имате по-малко от секунда, за да спрете и да избегнете сблъсък“, казва той. И според проучването на болничните данни от 2023 г. паданията обвързани с мобилни телефони са почти една трета от всички наранявания.

Ходенето, докато използвате телефон, ви кара да гледате надолу, което натоварва не само врата, но и гърба.

Възможни решения

Важно е да се избегнете престоя в една и съща позиция твърде дълго. Говорене вместо писане също може да бъде добра алтернатива.

Най-въздействащата промяна за врата ви е да вдигнете телефона до нивото на очите. „Ако ще сте постоянно на телефона си, трябва да гледате директно в него“, казва Джереми Джеймс, ортопедичен хирург в Луизиана. „По този начин вратът ви може да остане в неутрална позиция.“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com