Какви са ползите от алое вера за вашата коса

14805
Какви са ползите от алое вера за вашата коса
Снимка: Istock

Някои твърдят, че алое вера може да помогне за укрепване на косата ви и да направи скалпа ви по-здрав. Въпреки че няма клинични доказателства в подкрепа на това твърдение, алое вера е безопасно за повечето хора и може да бъде полезно.

Алое вера се използва от векове заради лечебните си свойства. Това е растение, което има дебели листа с гелообразно вещество вътре в тях. Среща се по целия свят и много хора дори отглеждат свои собствени.

Гелът от алое вера охлажда и успокоява, когато се прилага върху кожата, поради което понякога се използва за лечение на изгаряния и кожни рани.

Най-добрата форма на алое вера, която да използвате върху косата си, е суровият гел от растението. Можете да закупите този гел в почти всяка аптека или да го вземете от пресни листа от живо растение, ако имате такова. Гелът е бистър на цвят и леко воднист.

Втриването на алое вера в скалпа и косата и оставянето му да проникне в космените фоликули може да кондиционира и подобри увредената суха коса. След като го оставите да престои един час, изплакнете гела с мек шампоан.

Имате тъмни петна по кожата? Премахнете ги с помощта на АЛОЕ ВЕРА

Ползи от алое вера за вашата коса

  • Успокоява сърбящия скалп

Себореен дерматит е клиничният термин за състоянието, което наричаме пърхот. Симптомите на сърбящ скалп и лющеща се кожа под косата могат да бъдат лекувани с алое вера.

Проучване от 1998 г. установи, че алое вера помага за разрешаване на възпалението на скалпа, което причинява пърхотът. Мастните киселини, открити в растението алое, имат противовъзпалителни свойства.

  • Дълбоко почиства мазната коса

Алое вера почиства ствола на косъма ефикасно, като отстранява излишния себум (масло) и остатъците от други продукти за коса.

Но алое вера не наранява кичурите на косата ви, докато почиства. За разлика от други химикали в продуктите за коса, алое вера е нежно и запазва целостта на косата ви.

Използването на алое вера е чудесен начин да получите коса, която изглежда по-здрава, по-блестяща и по-мека.

  • Укрепва и възстановява кичурите коса

Алое вера съдържа витамини А, С и Е. И трите витамина допринасят за обновяването на клетките, насърчавайки здравия растеж на клетките и блестящата коса.

Витамин B12 и фолиева киселина също се съдържат в гела от алое вера. И двата компонента могат да предпазят косата ви от падане.

Въпреки това, няма проучвания, които да потвърждават категорично, че алое вера има някаква полза за предотвратяване на косопад.

Алое вера е популярен продукт, който хората използват върху кожата си след излагане на слънце. Това се дължи на високото му съдържание на колаген и охлаждащи свойства. Съдържанието на витамин в алое вера предполага, че то може да подейства и за възстановяване на увреждането на косата от слънцето.

  • Може да насърчи растежа на косата

Когато скалпът ви е почистен и косата ви е кондиционирана с алое вера, може да видите, че накъсването и загубата на коса се забавят.

Има много хора, които твърдят, че алое вера всъщност кара косата да расте много по-бързо. Но към момента има малко клинични доказателства, които да доказват или опровергават тези твърдения.

Рискове и предупреждения за алое вера

Обикновено няма много причини за безпокойство, когато използвате гел от алое вера, но някои хора са алергични към него.

Преди да използвате алое вера локално, направете тест с пластир. Втрийте малко алое вера от вътрешната страна на китката си и изчакайте до 2 часа, за да видите дали кожата ви реагира зле. Това ще ви уведоми дали имате чувствителност към алое.

Алое вера за здрава и красива кожа: 6 ползи, които растението носи

Трябва също да внимавате с локалното алое, ако използвате крем с хидрокортизон върху кожата си. Алое вера може да увеличи количеството кортизон, което се абсорбира от кожата ви, когато двете се използват заедно.

Необходими са повече клинични доказателства, за да се докажат окончателно ползите от гела от алое вера за косата и проучванията продължават.

Но ако искате косата ви да изглежда по най-добрия начин, може да помислите да опитате гел от алое вера като част от вашата рутинна грижа за косата. Може да не работи за всички, но има малък или никакъв риск да го опитате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com