Какви са възможностите за аборт?

6666
Какви са възможностите за аборт?
Снимка: iStock

Абортът е процедура, която прекратява бременността. Съществуват различни възможности за аборт в зависимост от това в какъв етап на бременността се намирате. Тези възможности включват както медицински, така и хирургически методи за аборт.

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА АБОРТ

Повечето аборти се извършват през първите 12 седмици от бременността, но процедурата може да бъде извършена и на по-късен етап от бременността. Коя опция за аборт ще изберете, най-вероятно ще зависи от това колко дълго сте бременна. Имате три възможности за ранен аборт, които могат ефективно и безопасно да прекъснат бременността. Тези методи за аборт могат да бъдат извършени през първия триместър на бременността.

Хирургичните варианти за аборт обикновено се използват през второто тримесечие на бременността - около 10% от абортите се извършват през второто тримесечие. Като цяло абортите през втория триместър обикновено носят повече рискове, отколкото абортите през първия триместър. Не се подвеждайте по слуховете, че абортът може да причини рак на гърдата или проблеми с психичното здраве.

Изследване: Спонтанен аборт - фактор за преждевременна смърт при жените

МЕДИЦИНСКИ АБОРТ

Когато търсите аборт, една от възможностите е да направите медицински аборт. Този метод на аборт се счита за вариант за ранен аборт. По време на медицинския аборт ви се дават специфични лекарства, за да се прекрати бременността. След като бременността ви бъде потвърдена с тест за бременност, можете да използвате възможностите за медицински аборт. 

РЪЧЕН АБОРТ С АСПИРАЦИЯ

Можете да се подложите на тази процедура по всяко време между 5 и 12 седмици след последната менструация. По време на мануален аспирационен аборт вашият лекар ще използва ръчна спринцовка, за да предизвика засмукване. Тази опция за аборт отнема само няколко минути (от 5 до 15 минути), има минимален риск от образуване на белези и се възстановява бързо. Методът на аборт с ръчна аспирация също има много висок процент на успеваемост - той е 98-99% ефективен.

АСПИРАЦИОНЕН АБОРТ С ВАКУУМНА МАШИНА

Машинната вакуумна аспирация е друг метод за ранен аборт. Този вариант на аборт може да бъде извършен от 5 до 12 седмици след последната менструация. По време на аборта с машинна вакуумна аспирация вашият лекар най-вероятно ще трябва да разшири (или да отвори) шийката на матката Ви. След това през шийката на матката ви ще бъде поставена тръба, прикрепена към бутилка и помпа. Помпата се включва и създава лек вакуум, който ще изсмуче тъканта от матката. 

Какво означава химическа бременност, какви рискове крие, как да я разпознаем?

АБОРТ С ДИЛАТАЦИЯ И КЮРЕТАЖ

Дилатацията и кюретажът е хирургичен вариант за аборт, който може да се използва до 16-ата седмица на бременността. В миналото това е бил популярен вариант за ранен аборт, но тъй като вече има повече неинвазивни варианти за аборт, използването на този метод намалява.

Дилатация означава отваряне на шийката на матката. Кюретажът означава да се отстрани съдържанието на матката. Процедура по дилатация и кюретаж може да се наложи, ако абортът с вакуумна аспирация не е успешен. По време на този вид аборт се използва кюрета (инструмент с форма на лъжица) за остъргване на стените на матката. 

АБОРТ С ДИЛАТАЦИЯ И ЕВАКУАЦИЯ

Дилатацията и евакуацията е друга възможност за хирургичен аборт. Обикновено се извършва през втория триместър на бременността (обикновено от 13 до 24 седмица). Около 24 часа преди извършването на аборт с дилатация и евакуация в шийката на матката обикновено се поставя устройство, наречено осмотичен дилататор, за да се отвори бавно шийката на матката.

Този метод за аборт отнема около 30 минути. Обикновено той включва комбинация от вакуумна аспирация, дилатация и кюретаж и използване на хирургически инструменти. Този метод на аборт е почти 100% ефективен - това е така, защото вашият лекар ще прегледа отстранената маточна тъкан, за да се увери, че абортът е завършен.

Аборт - Всичко от А до Я

АБОРТ ПО ИНДУКЦИЯ

Индуктивният аборт е процедура, която се извършва за прекратяване на бременност през втория или третия триместър. Тази опция за аборт обикновено се използва само ако има медицински проблем при плода или бременната жена. Индуцираният аборт свежда до минимум риска за вашето здраве и може да позволи на доставчиците на здравни услуги да извършат по-точна аутопсия на плода (за да определят какво точно не е наред). По време на индукционния аборт ще ви бъдат дадени лекарства, които предизвикват началото на контракциите. След това ще преминете през всички етапи на раждането.

НЕПОВРЕДЕНА ДИЛАТАЦИЯ И ЕКСТРАКЦИЯ

Интактната дилатация и екстракция е вариант за късен аборт. Интактен аборт с дилатация и екстракция се извършва след 21-ва седмица от бременността. Този метод за късен аборт води до екстракция на непокътнат плод - затова е най-спорният от всички варианти за аборт.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com