Какво да правим, когато свежите цветя вече не са толкова свежи

5837
Какво да правим, когато свежите цветя вече не са толкова свежи
Снимка: Niklas Ohlrogge / Unsplash

Ако по-голямата част от букета ви започне да увяхва наведнъж, имате няколко възможности. Първо, можете да го изхвърлите и да го забравите. Ако обаче сте сантиментални или просто искате да използвате цветята отново, има няколко начина да ги запазите.

Окачете ги и ги изсушете.

За да запазите цветята в почти оригиналната им форма, Стембел казва, че сушенето е най-добрият вариант. "Въпреки че не всички сортове са подходящи за сушене, най-добрият метод е да окачите букета си с главата надолу в хладно и сухо помещение", споделя тя. "Всяко пространство с твърде много влажност или пряка светлина не е подходящо за този процес."

Още: 9 професионални съвета от флорист за свежи цветя по-дълго време

Като цяло тя казва, че букетите обикновено изсъхват за три дни, но понякога може да отнеме и няколко седмици. "Цветът и текстурата на повечето стъбла ще се променят драстично - ще забележите много кафяви до златистокафяви цветове и набръчкана текстура както на венчелистчетата, така и на стъблата - но това е най-бързият/лесен начин да запазите един изключително специален букет за по-дълго време", добавя тя.

Притиснете ги в книга.

Ако се стремите да запазите по-малки цветя, Стембел предлага да ги пресовате. "Това не работи при всички сортове - смятаме, че е най-успешно, ако работите с цвете с по-малка глава и с един слой венчелистчета", признава тя, като отбелязва, че цветята с по-пълна глава като розите трудно се сплескват и могат да задържат влага, което потенциално може да доведе до мухлясал краен резултат. За да пресовате цветята, тя казва да използвате книга с твърди корици.

"Отворете книгата и поставете хартиени кърпи от всяка страна", казва тя. "Поставете стъблата вътре и след това затворете книгата." За да ги притиснете, добавете нещо тежко отгоре на книгата, например бутилка от вино или лека гиричка. "Оставете на хладно и сухо място за две до четири седмици и след това отворете отново", казва тя. "Ще откриете, че цветята са сплескани и изсушени, благодарение на което са подходящ избор за спомен, който можете да поставите в албум или рамка за снимки."

Още: Какво не знаем за цветята?

Пресовайте ги в микровълнова фурна.

Не сте достатъчно търпеливи за традиционното пресоване? Гителман има решение. "Пригответе ги в микровълнова фурна - може да изглежда необичайно, но пресоването на цветя в микровълнова фурна е напълно безопасен вариант за тези, които искат да спестят време и средства", казва тя. "Това е процес с малко усилия, който отнема приблизително пет минути за едно цвете."

Въпреки че твърди, че това работи, тя признава, че резултатите са малко смесени - не винаги са постоянни. "Въпреки това, тъй като всичко, от което се нуждаете за този процес, са няколко керамични плочи, няколко филтъра за кафе и микровълнова печка, бих препоръчала този метод за начинаещите", добавя тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com