Какво "казва" езикът: 12 сигнала за болести, които ви издава

1997
Какво "казва" езикът: 12 сигнала за болести, които ви издава
Снимка: iStock

Преди инфекциите и болестите да се проявят като симптоми, те започват да размножават своите бактерии в цялото тяло. И някои от тях навлизат в устната кухина през гърлото, което води директно до много вътрешни органи на човек. Освен това езикът е твърде тънък, така че можете да го използвате, за да проследите състоянието на вените и кръвта си. И така, какъв цвят и структура на езика показват, че здравето ви е в ред - и кога е време да алармирате?

Бял налеп върху езика

Този индикатор може да се дължи на две причини. Първият е недостатъчната устна хигиена. Бялото в този случай е покритие от бактерии, които се натрупват и образуват филм. Втората причина е гъбична инфекция. Преди да почувствате парене в тялото, езикът ще ви „крещи“ за инфекция с помощта на обилна плака или бели „бучки“ на повърхността. Няма защо да се страхувате от това - просто посетете лекар, който ще ви предпише лекарства за инфекцията.

Какви болести показва белият език?

Жълт език

Най-честата причина за пожълтяване на езика е дехидратацията. Човек трябва да пие вода в размер на 30 ml на 1 kg тегло. Например, ако теглото ви е 60 кг, тогава необходимостта от вода на ден е 1,8 литра (около 7 чаши вода на ден). В този случай е достатъчно да подредите потреблението на вода и жълтеникавостта ще изчезне.

Но може да има и втора причина - заболяване на черния дроб. Ако пиете достатъчно вода, но видите жълтеникав цвят на езика си, консултирайте се с лекар и си направете необходимите изследвания.

Ярко червен език

Много хора смятат, че ярко червеният език е норма, но това далеч не е вярно. Този цвят на езика показва недостиг на витамини в човешкото тяло. С този проблем най-често се сблъскват хора, които се отказват от месото и не заместват с нищо микроелементите, които то осигурява. Също така, симптомът може да се появи при тези, които често са на диети. Втората причина за зачервяване е вътрешно възпаление. Ако вашата диета и количеството витамини са нормални, червеният език може да означава възпалителен процес, който все още не усещате. Консултирайте се със специалист кои изследвания са достатъчни за установяване на източника на възпаление.

Бледорозов език

Прекалено бледият или дори бежов език показва анемия - липса на желязо в човешкото тяло. Анемията може да възникне поради генетични предразположения или недостатъчен прием на храни, съдържащи желязо. Направете си кръвен тест, за да разберете точното ниво на желязо и компенсирайте недостига му с храни и витамини. Храни, съдържащи желязо: червено месо, черен дроб, спанак, варива, черен шоколад.

Неравен език

Неравномерната форма на езика често е следствие от бруксизъм - скърцане със зъби по време на сън. Бруксизмът възниква поради стрес и неизразени емоции, а нощните пазачи, ограничаването на използването на телефона преди лягане и приемането на магнезий могат да помогнат за справяне с него.

Лекар разкри как езикът издава диабет и други заболявания

Пукнатини в езика

В повечето случаи напуканият език е признак на дехидратация. Устната кухина почти не произвежда слюнка, така че езикът не е овлажнен, става много тънък и се напуква. В този случай е важно да се поддържа водният баланс и да се гарантира, че чистата вода преобладава над другите напитки в диетата.

Друга възможна причина за пукнатини са автоимунни заболявания. Това е, когато тялото ни погрешно се бори със здравите клетки вместо с вредните. За да разберете със сигурност, трябва да посетите специалист.

Усещане за парене на езика

Този симптом обикновено не показва сериозно заболяване. В някои случаи усещането за парене е просто реакция на тялото към някакво лекарство. Когато спрете да ги приемате, неприятното усещане ще изчезне. В други случаи усещането за парене може да възникне поради хормонални промени. Например, парещият език може да предупреждава за менопауза, ранна бременност и може да се появи и при забавяне на менструацията.

"Подутини" по езика

Малки, плътни, кръгли подутини по езика може да са резултат от алергия. Ако сте склонни към алергични реакции, тогава болезнените образувания може да се дължат на тази причина. Подутини по езика обаче могат да бъдат и сигнал за инфекция или рак на устната кухина.

Неравномерен цвят на езика

Езикът на 14% от населението на света е с неравномерен цвят с бели или червени отблясъци. Но това не е причина за безпокойство - в повечето случаи това е генетично обусловено.

"Коса" на езика

Някои хора имат тъмнокафяви образувания по езика, които приличат на косми. Всъщност този ефект се получава, защото бактериите се наслояват върху вкусовите рецептори, визуално ги удължават. Причината за този симптом е орална инфекция или лоша хигиена.

Пурпурен език

Забележим лилав оттенък на езика е признак на лошо кръвообращение в тялото. Това може да се дължи на хронични заболявания като диабет или хипертония. Но също така лилав оттенък на езика може да ви предупреди за разширени вени и образуване на кръвни съсиреци.

Розов език

Розовият език е ясен индикатор, че здравето ви е добро. Освен това езикът трябва да е гладък и овлажнен, без да се усеща грапавост или сухота. В този случай можем да кажем, че здравето на вашите вътрешни органи и състоянието на кръвта са в норма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com