Какви болести показва белият език?

25534
Какви болести показва белият език?
Снимка: iStock

Белият език, характеризиращ се с дебело бяло покритие по повърхността на езика, може да е показателен за различни основни здравословни състояния. Въпреки че е важно да се отбележи, че белият език не винаги е признак на тежко заболяване, той може да служи като визуален сигнал за потенциални здравословни проблеми, които може да изискват внимание. Ето някои заболявания и състояния, които често се свързват с бял език:

Устна млечница (кандидоза)

Една от най-честите причини за бял език е млечницата в устната кухина - гъбична инфекция, причинена от Candida albicans. Свръхрастежът на тези дрожди може да доведе до кремаво-бели лезии по езика и други части на устата. Хората с отслабена имунна система, диабет или тези, които приемат антибиотици, са по-податливи на орална млечница.

Бял език при възрастни - какво да правим

Левкоплакия

Левкоплакията е състояние, което се характеризира с образуване на бели петна по езика и лигавицата на устата. Тези петна често са предракови и могат да бъдат свързани с употребата на тютюн, особено с пушене или дъвчене. Редовните стоматологични прегледи са от решаващо значение за наблюдението и справянето с левкоплакията, за да се предотврати развитието на рак на устната кухина.

Географски език

Въпреки че не е заболяване, географският език може да причини бял цвят на езика. Това е доброкачествено заболяване, при което на повърхността на езика липсват нормални папили, което води до появата на карта. Причината за географския език не е добре изяснена, но като цяло е безвредна.

Дехидратация

В някои случаи белият език може да е симптом на дехидратация. Недостатъчният прием на вода може да доведе до сухота в устата и намалено производство на слюнка, което позволява на бактериите и мъртвите клетки да се натрупват по повърхността на езика. Поддържането на хидратация е от съществено значение за поддържане на цялостното здраве на устната кухина.

Какво означава бялата плака по езика? Симптомите могат да бъдат тревожни

Синдроми и системни състояния

Някои синдроми и системни заболявания могат да се проявят с бял език като един от симптомите. Състояния като автоимунно разстройство, лихеничен планус и някои хранителни дефицити могат да допринесат за появата на бял език.

ХИВ/СПИН

Лицата с ХИВ/СПИН могат да имат различни орални прояви, включително бял език. ХИВ отслабва имунната система, което прави лицето по-податливо на инфекции и опортюнистични заболявания.

Странични ефекти на лекарствата

Някои лекарства, като например някои антибиотици и кортикостероиди, могат да доведат до промени в здравето на устната кухина, включително до появата на бял език. От съществено значение е да се консултирате с медицински специалист, ако се наблюдават някакви необичайни странични ефекти.

Белият език може да бъде симптом на различни състояния, вариращи от доброкачествени и временни до по-сериозни здравословни проблеми. Ако човек забележи трайно бяло покритие на езика, особено придружено от други симптоми, търсенето на лекарска помощ е от решаващо значение за поставяне на точна диагноза и подходящо лечение. Редовната устна хигиена, балансираното хранене и бдителността по отношение на цялостното здравословно състояние могат да допринесат за предотвратяване и справяне с потенциалните причини за бял език.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com