Какво лекуват мандарините по-добре от всеки друг плод?

236470
Какво лекуват мандарините по-добре от всеки друг плод?
Снимка: S. Hermann&F. Richter / Pixabay

Мандарините са цитрусови плодове с родина Китай, откъдето произлиза името им. Кората ми е наситено оранжева, жилава и предпазва сладката и сочна вътрешност. Плодовете растат върху цъфтящи цитрусови дървета с малък до умерен размер. Докато узряват, те се променят от наситено зелено до познатия оранжев цвят.

Хранителен профил

Мандарините са изключително богати на хранителни вещества. Една средно голяма мандарина (88 г) съдържа:

* 47 калории
* 12 г въглехидрати
* 0,7 г протеини
* 0,3 г мазнини
* витамин С: 26% от препоръчителната дневна доза
* магнезий: 2,5% от дневната доза
* калий: 3% от дневната доза
* мед: 4% от дневната доза
* желязо: почти 1% от дневната доза.

Този “мощен” малък плод доставя над четвърт от дневната ни доза витамин С, който е важен за здравето на кожата, заздравяване на раните и правилното функциониране на имунната система. Мандарините доставят и важни минерали. Макар да не са богат източник на мед, съдържанието им на мед е много по-високо от това в повечето плодове. Медта е от голямо значение за здравето, помага за производството на червени кръвни клетки и усвояване на желязото. По този начин помага за пренасяне на кислород до тъканите.

Освен витамини и минерали, една средна мандарина доставя 8% от дневната доза фибри. Те подхранват полезните чревни бактерии, които подпомагат храносмилането и дори съдействат за намаляване на риска от хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания.

Какво лекуват мандарините?

Като повече цитрусови плодове, мандарините са богати на витамини, фибри и полезни растителни съединения. Консумирайте ги редовно, за да се възползвате от полезните им свойства. Освен това, мандарините са лесни за консумиране като закуска, в смути, в салати или десерти.

Ползи и вреди от мандарините

Богати на антиоксиданти

Мандарините съдържат полезни растителни съединения като флавоноиди - вид антиоксидант, който помага на защита на тялото срещу дисбаланса на свободните радикали. По този начин предотвратява стареенето и появата на болести като рак и сърдечни заболявания.

Друг начин, по който флавоноидите могат да помогнат за предпазване от рак, е чрез потискане на гени, които поддържат растежа на раковите клетки и деактивиране на съединения, насърчаващи рака.

Подсилват имунната система

Поради високото съдържание на витамин С мандарините засилват вашата имунна система. Витамин С е антиоксидант, който повишава функцията на клетките на имунната система да се борят срещу оксидативно увреждане. По този начин съдействат за унищожаването на вредните микроби. Нещо повече, витамин С подобрява целостта на кожата и тъканите. Добавянето на високи дози витамин С може да съкрати времето за зарастване на рани в определени ситуации. 

Подобряват чревното здраве

В мандарините има фибри, които благоприятстват храносмилането. Срещат се в две форми - разтворима и неразтворима.

Мандарините са много богати на разтворими фибри, които образуват гел в храносмилателния тракт. Той “изтегля” вода в червата, за да омекоти изпражненията, което облекчава движението на червата. В мандарините има и неразтворими фибри, които преминават през червата без да се разградят. И двата вида фибри се свързват с намаляване риска от хронични заболявания и дори подпомагане борбата с наднормено тегло.

Мандарините - ползи и странични ефекти

Намаляват риска от поява на камъни в бъбреците

Проучване сред голям брой хора свързва диета, богата на мандарини, с намален риск от камъни в бъбреците, които представляват кристализирани минерали, отделяни от тялото с урината. Камъните могат да бъдат изключително болезнени при отделяне.

Ниските нива на цитрат в урината може да причинят образуване на определени видове камъни в бъбреците. За щастие, редовната консумация на цитрусови плодове може да повиши нивата на цитрат, което води до намаляване риска от камъни в бъбреците.

Как да съхраняваме мандарините?

Може да съхранявате цели мандарини на стайна температура до 1 седмица. След като ги обелите, трябва да ги поставите в хладилника. Ако държите цели мандарини в хладилника, те издържат до 6 седмици. Освен това, много хора ги предпочитат студени. Имайки предвид, че мандарините са с тънка ципа и представляват 85% вода, не е за предпочитане да се държат под температурата на замръзване (под 0 градуса).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com