Какво прави качествените етерични масла толкова мощни?

1155
Какво прави качествените етерични масла толкова мощни?
Снимка: iStock/Guliver

Етеричните масла са съставени от много малки молекули, които могат да проникнат в клетките ви, а някои съединения в етеричните масла могат дори да преминат кръвно-мозъчната бариера. Растителните масла (като тези в зеленчуците или ядките) идват от големи молекули, които не се абсорбират толкова лесно, колкото малките от етеричните масла.

Например, някои растителни масла ще останат от външната страна на кожата ви и дори могат да запушат порите ви, защото не са достатъчно малки, за да навлязат в тялото ви, докато етеричните масла ще попият директно в кожата ви. Ето защо си струва да потърсите качествени етеричини масла на добри цени!

Етеричните масла, приложени върху тялото, са „трансдермални“, което означава, че те действително могат да преминат през кожата ви и директно в кръвоносната система и клетките.

Етеричните масла обикновено се използват по четири различни начина:

Върху кожата етеричното масло разредени в базово масло могат да се използват като мехлем, накиснати във водата за баня или просто да се масажират в кожата на различни места.

Могат и да се вдишват с помощта на дифузер.

100% чисти етерични масла се прилагат и за вътрешен прием, под формата на капки, разтворени в - кокосово масло, мед. Не е препоръчително вътрешния прием да се извършва безразборно, необходима е да направите консултация с клиничен ароматерапевт, да сте сигурни, че нямате алергична непоносимост към някои от компонентите им.

Етерични масла за лична грижа – можете да си направите своя собствена паста за зъби, дезодорант или лосион за тяло без токсини и с прекрасен аромат, който осигурява и големи ползи за здравето.

Много етерични масла са толкова силни, че когато се използват върху кожата или вътрешно, трябва да се разреждат с базово масло като бадемово масло, кокосово масло или масло от жожоба и др. Тъй като имат невероятна способност да се движат през тялото и въздуха, дори разпръскването на етерични масла може да има големи ползи за здравето.

Да предположим, че отглеждате мента в кухнята си. Можете ли да я помиришете от 5 метра? Вероятно не. Но ако използвате дифузер и разпръснете етерично масло от мента, канела или риган, ще ухае в целия ви дом!

Това е така, защото летливите вещества в етеричните масла могат да преминат от въздуха в обонятелната система. Тя е свързана директно с мозъка и това, което миришем, може да влезе в клетките и кръвта ни за секунди.

Когато децата ви не се чувстват добре, можете да използвате етерични масла и да ги разпръснете из къщата с дифузер. Това ще подпомогне имунната система на децата чрез обонянието. Именно подпомагането на тялото чрез обонятелната система (обонянието) е положило началото на ароматерапията.

Какво е важно да знаем за качеството?

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за етеричните масла е, че не всички са еднакви. Всъщност, много от тях са напълно безполезни по отношение на здравето и освен това могат да бъдат вредни, а в най-лошия случай и токсични. Заложете само на 100% чисти етерични масла!

Обособени са четири „типа“ етерични масла.

Синтетични и "модифицирани" масла

Те обикновено се произвеждат в лаборатория и принадлежат към най-ниския клас масла.

Натурални и "чисти" масла

Тези масла могат да бъдат прекомерно „преработени“, така че полезните растителни съединения да бъдат загубени. Това е най-продаваният вид етерично масло.

Сертифицирани терапевтични етерични масла

Дестилирани на пара, което означава, че съдържат полезни съединения.

Сертифицирани органични етерични масла

Най-висок клас етерични масла с всички добри растителни съединения и най-големите полезни свойства. Добити без пестициди и други токсични химикали.

Създаването на етерични масла с най-високо, добро и истинско качество започва със засаждане на висококачествени растения в богата на хранителни вещества органична почва.

След това тези билки или растения трябва да бъдат събрани по времето, когато техните полезни съединения са най-достъпни. Трябва да знаете кога да ги берете, за да извлечете максимума от добрите растителни съединения от билките. След това маслото трябва да се извлече чрез парна дестилация, CO2-суперкритична флуидна екстракция или студено пресовано без използване на химикали.

Накрая маслата трябва да се излеят в тъмни стъклени бутилки, за да се предпазят от окисляване и слънчева светлина.

Когато купувате етерични масла, винаги трябва да се съобразявате с тези неща.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно