Какво представлява скваланът и какви са ползите му за кожата и косата?

6942
Какво представлява скваланът и какви са ползите му за кожата и косата?
Снимка: iStock

Вашето тяло има вградена система за овлажняване на кожата, но тя не винаги осигурява достатъчно хидратация, особено когато остареете. Ето защо много хора се обръщат към външна хидратация.

Един овлажнител, на който си струва да обърнете внимание, е скваланът. Той имитира естествените мазнини на кожата ви, което го прави отличен емолиент. Освен това е естествен антиоксидант и има антитуморни свойства, като предпазва кожата ви от канцерогени.

Сквален срещу сквалан

Скваленът (с „e“) е липид, произведен естествено от собствените ви кожни клетки. Но количеството сквален, което тялото ви произвежда, намалява с възрастта.

Пиковото производство на този естествен овлажнител се наблюдава в тийнейджърските години, като производството се забавя през 20-те или 30-те години. В резултат кожата ви става по-суха и груба.

Скваленът е естествен не само за хората. Овлажнителят се съдържа естествено в маслините, оризовите трици и захарната тръстика. Също така се открива и добива от черен дроб на акула.

Скваленът трябва да бъде хидрогениран, за да бъде включен в продуктите за грижа за кожата. Скваленът от животни и растения е твърде нестабилен, за да се използва в продукти за грижа за кожата. Когато е изложен на кислород, той може да гранясва и да се развали бързо.

Преди да може да се използва в продукти за грижа за кожата, скваленът трябва да бъде хидрогениран до сквалан (с „а“), който е стабилна форма на молекулата.

Хидрогенирането е процес на превръщане на сквалена от ненаситено масло в наситено масло (сквалан). Хидрогенирането прави маслото по-щадящо за кожата и спомага за увеличаване на срока му на годност.

Ползи за кожата от сквалан

Хидратираната кожа е здрава кожа. Така че, когато се прилага локално, скваланът има огромни ползи.

Повишаването на хидратацията може да помогне на кожата ви да изглежда по-жизнена и по-здрава. Антиоксидантите в тези масла и кремове също се борят с увреждането на кожата и свободните радикали, които могат да ускорят процеса на стареене.

Редовната употреба също може да засили производството на колаген, което води до по-стегната кожа.

Ползите от сквалан за коса

Скваланът не е само за лицето и тялото. Можете също така да нанесете маслото върху косата си.

Овлажняването на косата ви може да помогне за увеличаване на блясъка и предотвратяване на накъсването. Косата има свои собствени естествени масла. И все пак щетите от времето, възрастта, диетата и топлината могат да изсушат кичурите. Скваланът може да възстанови кичурите ви и да предпази косата ви от по-нататъшно увреждане.

Поставете няколко капки масло от сквалан в дланта на ръката си и масажирайте косата си, за да увеличите влагата, преди да я изплакнете под душа.

Сквалан за акне или мазна кожа

Ако имате склонна към акне или мазна кожа, използването на неправилни продукти за грижа за кожата може да влоши петната. Скваланът обаче е безопасен за всички типове кожа.

Това е отлична алтернатива, ако други масла са твърде тежки или мазни за вашата кожа. Въпреки че е масло, то е леко и некомедогенно, което означава, че няма да запуши порите ви. Той прониква в порите и подобрява кожата на клетъчно ниво, но не се чувства тежък върху кожата

Според изследване скваланът има противовъзпалителни свойства, които могат да намалят зачервяването и подуването. Докато скваланът няма да запуши порите ви, естествените кожни масла, мъртвите кожни клетки и бактериите могат.

Съвети за кожата около очите, които трябва да чуете

Така че, преди да нанесете сквалан върху лицето си, използвайте нежен почистващ препарат, за да почистите порите си. Също така, ексфолирайте веднъж или два пъти седмично, за да премахнете мъртвите кожни клетки.

Полезен ли е скваланът за екзема? Краткият отговор е да.

Скваланът има и противовъзпалителни свойства, така че може да успокои различни възпалителни кожни проблеми. Те включват: възпалително акне, екзема, псориазис, дерматит, розацея.

Сухата кожа е симптом на тези кожни състояния. Въпреки това поддържането на кожата ви хидратирана може да повиши нивото на влага, намалявайки възпаленията и сухите петна.

„Не се мръщете – ще се сбръчкате“: Развенчаваме този и други митове за стареенето

Рискове от използването на сквалан за грижа за кожата

При всеки продукт за грижа за кожата съществува риск от дразнене или алергична реакция - дори когато продуктът е определен като безопасен.

Ако използвате сквалан за първи път, не нанасяйте върху голяма част от тялото си. Тествайте маслото върху петно от кожата като вътрешната част на ръката, за да сте сигурни, че не сте алергични към него. Признаците на алергична реакция включват: сърбеж, зачервяване, подуване.

Бъдете внимателни към околната среда. Използвайте сквалан, получен от растения, а не от акули.

Тъй като тялото ви произвежда все по-малко сквален, сухата кожа и сухата коса могат да се превърнат в нормално явление. Въпреки това, естествените съставки за грижа за кожата, имитиращи естествения себум на тялото ви, могат да повишат хидратацията и нивото на влага.

Това може да доведе до по-здравословен вид на кожата и косата и да помогне за подобряване на различни кожни състояния, вариращи от акне до екзема.

Източник: https://www.healthline.com/health/squalane#risks

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com