Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ви, ако преглъщате костилките на маслините?

26 май 2022, 06:40 часа

Единственият вариант за консумиране на маслините е под формата на туршия. Така че, за да ги направите по-полезни, е необходимо предварително да ги обезсолявате. Не е препоръчително да купувате безсолни маслини, тъй като, за да се запазят трайни без сол, те се обработват с повече консерванти.

Преди да пристъпите към обезсоляването, извадете костилките на маслините, защото те абсорбират всичката сол и консерванти от маринатата или саламурата, в която се намират. Това е причината, поради която не е добре да се поглъщат.

Сами по себе си, те са полезни и съдържат редица активни вещества, които успокояват стомашната микрофлора, но тъй като маслините вече се обработват с химически вещества, консерванти, боядисващи средства и подобрители, всичко това прави костилката по-скоро токсична, отколкото полезна. Тя постепенно освобождава в маслината абсорбираните от нея вещества, като по този начин я съхранява.

Затова задължително отстранявайте костилките и накисвайте маслините в голямо количество студена вода. Сменяйте водата им няколко пъти, докато не достигнат желаната от вас степен на соленост. Това може да отнеме 1-2 дни в зависимост от самите маслини. Към водата може да прибавите малко прясно изцеден лимонов сок. Съхранявайте ги в хладилник.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес