Кое е по-здравословно: 10 хиляди крачки или 30 минути бягане?

1477
Кое е по-здравословно: 10 хиляди крачки или 30 минути бягане?
Снимка: iStock

Учените решиха да разберат как естеството на дейността влияе върху човешкото здраве и рисковете от различни заболявания. Резултатите бяха неочаквани.

Един от най-разпространените съвети за отслабване е да ходите по-често. И в това има рационално обяснение: ходенето по улицата е доста прост и достъпен начин за почти всеки да добави повече физическа активност към живота си.

Вероятно сте чували за нормата от 10 хиляди крачки на ден. Може също да знаете, че самото число е измислено от търговци, а не от лекари.

Но какво да кажем за тези, които не намират време за дълги разходки? Какво е по-добре за поддържане на форма - прословутите 10 хиляди крачки или 30-минутен джогинг? Изследователи от Brigham and Women's Hospital в Бостън се заинтересуваха от този въпрос.

Какво се случва с тялото, когато ходите по един час на ден

Какво са установили учените?

Учените са изследвали данни от почти 15 000 жени над 62 години в продължение на четири години. Всеки участник носел фитнес гривна, за да измерва нивото на активност. Освен това, всяка година жените попълвали въпросници и отговаряли на въпроси за здравето си.

Авторите установяват, че тези, които правят 8000 до 8500 стъпки на ден, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания с 40% в сравнение с тези, които правят около 3000 стъпки на ден.

Освен това се оказало, че активните тренировки по 75 минути на ден дават абсолютно същите резултати и имат еднаква стойност за отслабване и цялостно дълголетие.

Всяко движение е добро

Ако нямате време да ходите много през деня, опитайте да отделите малко време за упражнения вечер. И обратното: ако не сте фен на фитнес залите, но в същото време обичате да се разхождате, тогава можете да изберете упражнения за ходене. Всеки начин ще бъде по-добър, отколкото да не се движите изобщо през деня.

Както отбелязва един от авторите на изследването, д-р Рикута Хамая, можете самостоятелно да изберете опцията, която е най-подходяща за вас. Движението изглежда различно за всеки и почти всички форми на движение са полезни за нашето здраве.

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Опасен спорт

Все пак трябва да се отбележи, че някои спортове могат да донесат не само ползи за вашето здраве, но и доста сериозни увреждания.

Например, знаете ли, че дори плуването, което изглежда безобидно на пръв поглед, също може да причини проблеми в дългосрочен план? Заради контакт с хлор и други вещества за пречистване на водата професионалните плувци често страдат от респираторни заболявания. Ставите също могат да страдат.

И въпреки че бягането дава на тялото отлична кардио тренировка, то може да причини заболявания на краката. Те включват възпаление на хрущялната тъкан на коленете и възпаление на периоста. Освен това активните бегачи често страдат от проблеми с краката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-големите сърцеразбивачи сред зодиакалните знаци - внимавайте с тях!

Зодиакалните знаци, които нямат нужда да са във връзка, могат да са щастливи и сами

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com