Кога трябва да се пие вода със захар?

25348
Кога трябва да се пие вода със захар?
Снимка: iStock

Свикнали сме да четем, слушаме и съответно твърдим, че захарта е бяла отрова, която на всяка цена следва да избягваме, за да сме здрави и стройни. Може ли обаче водата със захар да е изключение от това твърдение, полезна ли е тя за здравето и кога трябва да се пие вода със захар?

Реабилитираме захарта и ви посочваме кога, защо и как да включите към ежедневната си диета вода със захар и какви ползи може да извлечете от своеобразната напитка, която в детството си децата на 70-те и 80-те масово използвахме за стилизиране на кичурите си вместо с гел за коса.

Вода със  захар – кога да я пием и как?

Захарта е бърз източник на енергия, сила, калории,  въглехидрати, което прави изпиването на чаша вода със захар бързо решение за справяне с крайно изтощение, паднала кръвна захар, по време на тренировки в залата и т.н. Незабавна енергия ни носи чашата вода със захар и има благотворно влияние върху тялото при редица неразположения, което прави рецептата за приготвянето ѝ от ключово значение.

Как се приготвя вода със захар?

Трудно бихме нарекли подобно приготвяне рецепта, тъй като реално водата със захар съдържа само и единствено тези две съставки – захар и вода, които просто разбъркваме заедно. Единствено е важно да знаете какво е количеството захар на чаша вода. Строго количество на захарта няма, може да сложите няколко лъжички от сладкото изкушение във водата си, но обикновено масово се ограничават до една чаена лъжичка захар на чаша с 200-250 мл. вода – количество, достатъчно, за да се възползвате от предимствата и благоприятното действие на захарта в жегите и при екстремна умора, без да подложите на стрес тялото си от прилива на огромно количество въглехидрати и без да застрашите фигурата си.

Предимства и ползи от консумацията на вода със захар

1.       По-добрата спортна напитка

Спортните напитки, които се използват в залата за енергия и за възстановяване на силите, както и при екстремна умора, съдържат глюкоза. Водата със захар има същото въздействие върху тялото, но е по-чистият от двата продукта, тъй като в спортните напитки често има консерванти, оцветители и други добавки, от които реално тялото не се нуждае. Ако предпочетете вода със захар вместо спортна напитка, ще спестите и пари, което също е силен довод в полза на сладката вода.

Лекар каза какво се случва с кръвната захар, ако ядете диня

2.       По-добра за стомаха ви от глюкозата

Нуждаете се от глюкоза? Обмислете дали да не я замените с вода със захар, тъй като действието ѝ е сходно, но си спестявате риска от стомашни проблеми. Глюкозата  може да причини гадене, подуване на корема или стомашни болки, които няма да ви притесняват, ако замените глюкозата с чаша вода със захар.

3.       По-дълга тренировка

Приемът на чаша вода с лъжичка захар ще подобри представянето ви по време на тренировка и ще допринесе да се упражнявате по-ефективно, да издържите по-дълго и да минимизирате усещането за умора. Така захарта с вода в минимални количества се явява помощник за по-добра фигура, тъй като многократно увеличава издръжливостта ви и от там и продължителността на тренировката – сочи изследване на английския университет в Бат. 

4.       Вода със захар може да е вашето спасение при премаляване поради ниски нива на кръвната захар. Не е изключено безсънието, жегата, гладът да доведат до рязък спад на кръвната захар, което води до прилошаване и редица неприятни симптоми. Лъжичка захар, разтворена във вода, се оказва достатъчна, за да се съвземете.

5.       Захарта е и долекарска помощ при диабетици с паднала кръвна захар – състояние, което може да е изключително опасно за тях. Някои лекари изискват от пациентите си, страдащи от диабет, да носят винаги със себе си пакетче захар, което да ги стабилизира, докато бъде извършен преглед от медицинско лице.

6-те най-добри напитки за понижаване на нивата на кръвната захар

6.       Вода със захар е и по-евтино, всъщност почти безплатно, решение от спортните напитки и много по-достъпно. Не се налага да излизате от дома си, да търсите подходящата напитка на щанда в магазина. Приготвя се за минутка, може да я забъркате на улицата, като просто разтворите пакетче захар в бутилката ви с минерална вода и е винаги под ръка.

7.       Приемът на вода със захар е изключително удачен при планински преходи, туризъм, клоездене и други, при които носенето на големи количества храна би затруднило самия преход и забавило групата.

8.       Водата със захар доказано помага и в дните, в които не сте имали време да стигнете до масата за хранене. Тя няма да потисне или утоли глада, но ще ви даде нужната енергия и сила до момента, в който може да седнете на масата.

Ако се чудите няма ли да напълнеете от приема на вода със захар, бързаме да ви успокоим, че говорим за лъжичка захар, както и за прием при необходимост, а не ежедневен или ежечасен. Не прекалявайте, тъй като специалистите по хранене и диетолозите все пак ни съветват само 10% от калориите за деня да идват от захари.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com