6-те най-добри напитки за понижаване на нивата на кръвната захар

45938
6-те най-добри напитки за понижаване на нивата на кръвната захар
Снимка: iStock

Не само това, което ядете, прави разликата в нивата на кръвната ви захар - това, което пиете, също има значение. Когато искате да понижите кръвната си захар, може да е очевидно да избягвате подсладени със захар напитки, като газирани напитки, плодови сокове, лимонада и сладък чай, но има и други напитки, които въздействат върху метаболитната функция по положителен начин. Ето шест интелигентни глътки, щадящи кръвната захар.

1. Вода

Трудно е да се спори с водата, тъй като е безкалорична. Но също така осигурява нещо важно за контрола на кръвната захар: хидратация. Пиенето на чиста вода е свързано с 6% по-нисък риск от диабет тип 2. Интересното е, че водата увеличава обема на кръвта, което подтиква освобождаването на аминокиселина, която влияе върху регулирането на кръвната захар.

Асоциацията е още по-силна, когато хората преминат от пиене на подсладени напитки (като сода) към обикновена вода, тъй като това намалява приема на захар и калории, помагайки на хората да поддържат здравословно тегло, което в крайна сметка помага за контрола на кръвната захар.

2. Кафе

Независимо дали приемате кафето си с кофеин или без кофеин, проучванията показват, че редовното пиене на кафе е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2. Растителните съединения, наречени фитохимикали, в кафето могат да поддържат здравето на клетките в черния дроб и панкреаса, което предпазва от развитието на мастен черен дроб и запазва функцията на инсулина (ключов регулатор на кръвната захар).

Едно нещо, което трябва да имате предвид: Какво слагате в кафето си има значение. Ще загубите потенциалните ползи за кръвната захар, ако кафето ви е захарна бомба, което е често срещано в ароматизираните лате и ледените напитки с кафе. Ако не харесвате черното си кафе, използвайте одобрения от диетолозите трик, за да сварите утайката си с няколко струйки канела.

Най-добрите високопротеинови въглехидрати за понижаване на кръвната захар

3. Черен чай

Това също е напитка, свързана с по-нисък риск от диабет и усложнения от диабет. Съединенията на чая спомагат за подобряване на инсулиновата резистентност и намаляват оксидативния стрес и възпалението.

Повечето изследвания се правят върху черен чай, така че изберете тази разновидност, ако искате да понижите кръвната си захар. И точно както при кафето, ограничете добавянето на захар (включително мед). Ако черният чай има твърде горчив вкус, добър вариант е да изберете чаени смеси, като чай (без добавена захар).

4. Зелен чай

Ако предпочитате вкуса (или по-ниското съдържание на кофеин) на зеления чай, тогава е време да си приготвите чаша. Доказано е, че консумацията на зелен чай леко понижава нивата на кръвната захар на гладно. Катехините в чая могат да блокират известна абсорбция на въглехидрати по време на храносмилането, могат също така да подобрят метаболизма на глюкозата и да намалят оксидативния стрес, като всичко това може да помогне за понижаване на кръвната захар.

5. Мляко

Въпреки че алтернативите на млякото може да са модерни, протеините в кравето мляко могат да помогнат за понижаване на отговора на кръвната захар след хранене при хора с диабет и такива без. Тези протеини, включително казеин и суроватка, забавят храносмилането и подобряват инсулиновата реакция, като по този начин имат положителен ефект върху нивата на кръвната захар.

Тази храна е най-добрият заместител на картофите и ориза - топи мазнините и чисти захарта от кръвта

6. Доматен сок

За благоприятна за кръвната захар напитка с много вкус, опитйте доматен сок. В малко контролирано проучване, публикувано през 2020 г., оценяващо 25 здрави жени, тези, които са пили доматен сок 30 минути преди да ядат богата на въглехидрати закуска, са имали по-ниско ниво на кръвната захар след хранене в сравнение с предварителното пиене с вода. Фибрите в доматите могат да помогнат за забавяне на храносмилането, като по този начин забавят покачването на кръвната захар след хранене.

Други съвети за управление на нивата на кръвната захар

Яжте редовно храна и леки закуски, тъй като прекаленото време между храненията може да доведе до понижаване на кръвната захар.

Поддържайте рутинни упражнения. Вашите мускули поглъщат глюкоза (кръвна захар), когато се движите. Ходенето е чудесно средство за понижаване на кръвната захар, особено ако го правите след хранене.

Яжте балансирани, правилно порционирани ястия. Консумирането на храни, богати на въглехидрати, може да повиши кръвната захар. Яденето на същата храна със здравословни източници на протеини и мазнини намалява реакцията на кръвната ви захар.

Най-добрата напитка за управление на кръвната захар е водата. Но можете да пиете повече от нея. Опитайте кафе, черен или зелен чай или дори мляко. Просто се уверете, че преброявате въглехидратите във всяка напитка за това хранене, за да сте сигурни, че сте в правилната посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com