Кои храни трябва да избягвате или ограничавате, ако имате проблем с бъбреците

11310
Кои храни трябва да избягвате или ограничавате, ако имате проблем с бъбреците
Снимка: iStock

Ако имате бъбречно заболяване е важно да наблюдавате приема на натрий, калий и фосфор, както и продуктите, които съдържат големи количества кафяв ориз, банани, преработено месо и сушени плодове.

Бъбреците отговарят за филтрирането на кръвта, премахването на отпадъците чрез урината, производството на хормони, балансирането на минералите и поддържането на баланса на течностите.

Когато бъбреците се повредят и не могат да функционират правилно, течността може да се натрупа в тялото и отпадъците в кръвта. Въпреки това, спазването на щадяща бъбреците диета и избягването или ограничаването на определени храни може да помогне за намаляване на натрупването на отпадъчни продукти в кръвта, да подобри бъбречната функция и да предотврати по-нататъшно увреждане.

12 храни, които вероятно трябва да ограничите или избягвате

1. Авокадо

Авокадото често се препоръчва заради многобройните си хранителни качества, включително полезни за сърцето мазнини, фибри и антиоксиданти.

Докато авокадото обикновено е здравословно допълнение към диетата, то се счита за една от храните с високо съдържание на калий, които трябва да се избягват при бъбречно заболяване.

Като намалят размера на порцията до една четвърт от авокадото, хората с бъбречни заболявания все още могат да включат тази храна в диетите си.

2. Консервирани храни

Консервираните храни като супи, зеленчуци и боб често се купуват поради ниската им цена и удобство. Повечето консервирани храни обаче съдържат големи количества натрий, тъй като солта се добавя като консервант, за да се увеличи срокът на годност.

Поради количеството на натрий, намерено в консервите, често се препоръчва хората с бъбречни заболявания да избягват или ограничават консумацията им.

3. Пълнозърнест хляб

Изборът на правилния хляб може да бъде объркващ за хората с бъбречно заболяване. Пълнозърнестият хляб може да е по-хранителен, най-вече поради по-високото си съдържание на фибри. Въпреки това, белият хляб обикновено се препоръчва пред пълнозърнестите сортове пшеница за хора с бъбречно заболяване.

Това се дължи на съдържанието на фосфор и калий. Колкото повече трици и пълнозърнести храни има в хляба, толкова по-високо е съдържанието на фосфор и калий.

Например една обикновена филийка или порция от 36 грама  пълнозърнест хляб съдържа около 76 мг фосфор и 90 мг калий. За сравнение, една обикновена филия (28 г) бял хляб съдържа приблизително 32 мг фосфор и калий.

Учени: Това са най-добрите храни при проблеми с бъбреците - включете ги в менюто си

4. Кафяв ориз

Подобно на пълнозърнестия хляб, кафявият ориз е пълнозърнест продукт с по-високо съдържание на калий и фосфор в сравнение с белия ориз.

Може да успеете да включите кафявия ориз в диета за бъбреците, но само ако порцията е контролирана и балансирана с други храни, за да избегнете прекомерен дневен прием на калий и фосфор.

Булгурът, елдата и кускусът са питателни зърнени с по-ниско съдържание на фосфор, които могат да бъдат добър заместител на кафявия ориз.

5. Банани

Бананите са известни с високото си съдържание на калий. За съжаление много други тропически плодове също имат високо съдържание на калий.

Въпреки това, ананасите съдържат значително по-малко калий от другите тропически плодове и могат да бъдат по-подходяща и вкусна алтернатива.

6. Млечни продукти

Млечните продукти са богати на различни витамини и хранителни вещества. Те също са храна с високо съдържание на протеини и естествен източник на фосфор и калий.

Млечните алтернативи като необогатено оризово мляко и бадемово мляко са с много по-ниско съдържание на калий, фосфор и протеини от кравето мляко, което ги прави добър заместител на млякото, докато сте на бъбречна диета.

7. Портокали и портокалов сок

Докато портокалите и портокаловият сок са може би най-известни със съдържанието си на витамин С, те също са богати източници на калий.

Като се има предвид тяхното съдържание на калий, портокалите и портокаловият сок вероятно трябва да се избягват или ограничават при бъбречна диета.

Гроздето, ябълките и червените боровинки, както и съответните им сокове, са добри заместители на портокалите и портокаловия сок, тъй като имат по-ниско съдържание на калий.

8. Обработени меса

Преработените меса отдавна се свързват с хронични заболявания и обикновено се считат за нездравословни поради съдържанието на консерванти. Теса меса, които са били осолени, сушени, консервирани или консервирани.

Някои примери включват хот-дог, бекон, пеперони, сушено месо и наденица. Обработените меса обикновено съдържат големи количества сол, най-вече за подобряване на вкуса и запазване на вкуса.

9. Кисели краставички и маслини

Туршии и преработени маслини са примери за консервирани или мариновани храни.

Обикновено големи количества сол се добавят по време на процеса на консервиране. Обработените маслини също са склонни да бъдат солени, тъй като са ферментирали, за да имат по-малко горчив вкус.

Много магазини за хранителни стоки съхраняват разновидности на кисели краставички, маслини и сладкиши с намалено съдържание на натрий, които съдържат по-малко натрий от традиционните им аналози.

Тези 5 храни са гарант за здрави бъбреци

10. Кайсии

Кайсиите са богати на витамин С, витамин А и фибри. Освен това съдържанието на калий е още по-концентрирано в сушените кайсии.

Това означава, че само 1 чаша сушени кайсии осигурява 75% от ограничението от 2000 мг нисък калий.

11. Картофи и сладки картофи

Картофите и сладките картофи са богати на калий зеленчуци. За щастие, някои храни с високо съдържание на калий, включително картофи и сладки картофи, могат да бъдат накиснати, за да се намали съдържанието на калий в тях.

Всъщност някои изследвания показват, че варенето на картофи може значително да намали съдържанието на калий в тях, особено ако започнете със студена вода.

12. Домати

Доматите са друг плод с високо съдържание на калий, който може да не отговаря на насоките на бъбречна диета.

Изборът на алтернатива с по-ниско съдържание на калий зависи до голяма степен от вашите вкусови предпочитания. Въпреки това, смяната на доматен сос със сос от печен червен пипер може да бъде еднакво вкусна и да осигури по-малко калий на порция.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Къде е най-доброто място за съхранение на лекарства у дома?

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем по едно помело на ден?

Трябва да ги ядете: 9 храни, които са богати на фибри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com